” Cu toate că peste 7.000 de persoane au depus cereri,
” „Cu această ocazie, aș dori săle atrag atenția tuturor pensionarilor că aceste bilete nu sunt transmisibile și trebuie sădea dovadăde responsabilitate. Existăriscul săpiardăbanii și sănu poatăavea acces la cazare. Aceste bilete de tratament pot fi ridicate doar de titulari cu două excepții”, spune directorul Casei Județene de Pensii, Gabriel Andreescu
Rep.: Domnule Gabriel Andreescu, câte bilete de tratament au fost repartizate județului Vâlcea și câte persoane au solicitat până acum bilete?
Gabriel Andreescu: La începutul anului am primit de la Casa Naționalăde Pensii peste 4.000 de bilete de tratament. Bineînțeles că cererea este mult mai mare, până în prezent nu mai puțin de 7.000 de persoane solicitând bilete. Cu această ocazie, aș dori săle atrag atenția tuturor pensionarilor că aceste bilete nu sunt transmisibile și trebuie sădea dovadăde responsabilitate. Existăriscul săpiardăbanii și sănu poatăavea acces la cazare. Aceste bilete de tratament pot fi ridicate doar de titulari cu două excepții. Una dintre ele este că soții pot ridica biletul unul pentru celălalt, iar a doua este că o persoanăpoate ridica biletul numai prin procurănotarială. Odatăcu cererea tip ce trebuie completatăși depusăla Casa de Pensii, dosarul trebuie sămai conținăo copie După actul de identitate, ultimul cupon de pensie și o recomandare medicalănumai de la medicul de familie.
Rep.: Care dintre stațiuni este cea mai solicitatăde că tre vâlceni?
G.A.: Pot săvăspun că toate stațiunile din județul Vâlcea sunt, în continuare, cele mai solicitate, iar După ele urmeazăCovasna, Herculane și Felix. însă , când vom intra în sezon, iulie – august, vădați seama că , în afarăde stațiunile din județ, vom avea o cereri foarte multe și pentru litoral.
Rep.: În foarte multe județe din țară , bișnițarii profităde naivitatea bătrânilor și-i conving să-și vândăbiletele de tratament. Aveți cunoștințăde astfel de cazuri în Vâlcea?
G.A.: Din momentul în care noi eliberăm biletul nu mai știm ce face beneficiarul cu el. Dacă se duce sau nu la stațiunea pe care a solicitat-o nu avem de unde săștim. până acum, personal nu am auzit de astfel de cazuri în județ și nici nu am primit vreo sesizare scrisăsau verbalăîn acest sens. însă , asta nu înseamnă că nu poate săexiste un astfel de caz. Numai că , repet, persoanele ce nu sunt titulare ale biletului de tratament, riscă sănu fie primite în hotel și astfel pierd banii. Din fericire, pensionarii din județul Vâlcea au dat dovadăpână acum de multăseriozitate și responsabilitate.
Rep.: Din statisticile Casei Județene de Pensii, numărul pensionarilor vâlceni este mai mare decât cel al persoanelor ce contribuie la bugetul asigurărilor de stat? Dacă da, că rui fapt credeți că i se datoreazăacest lucru?
G.A.: Da, însă acesta este un fenomen la nivel de economie națională, deci nu se întâmplănumai la noi. De ce? Pentru că imediat După revoluție s-au produs acele pensionări masive și foarte mulți agenți economici și-au închis porțile. După foarte mulți ani, putem spune că în ultima perioadă se observăo relansare a economiei naționale, iar scă derea ratei șomajului este o dovadăclarăîn acest sens. Creșterea economiei naționale înseamnă creșterea numărului de asigurați și automat și cel al persoanelor ce contribuie la bugetul asigurărilor de stat.
Rep.: Considerați că , pentru a se consolida bugetul de pensii, este necesară o modificare a legislației?
G.A.: Sigur că poate săse producă o modificare artificialăprin creșterea cotelor de contribuție. însă , părerea mea este alta și am spus-o de nenumărate ori. Pentru ca bugetul asigurărilor sociale săfie cât mai mare, economia țării trebuie sămeargăbine, iar creșterea cotelor de contribuție nu este o soluție.
Rep.: Care sunt prioritățile Casei Județene de Pensii în anul 2007?
G.A.: În această perioadă suntem în plin proces de culegere a datelor din carnetele de muncă , din perioada 1990 și până la 1 aprilie 2001. De ce până la 1 aprilie 2001? Pentru că începând de atunci, acționeazălegea 19/2000 conform că reia orice angajator este obligat sădepună, la sediul Casei de Pensii, declarații nominale. Deci, de la 1 aprilie 2001 și până în prezent noi avem o evidențăclarăa carnetelor de muncă , ceea ce nu putem spune și despre perioada 1990 – 2000. Existăo Hotărâre de Guvern (1768/2005) în care este specificat că toate aceste date trebuie culese din carnetele de muncă până la sfârșitul anului. până în prezent am primit 50.941 de carnete de muncă , dintre care peste 47.000 au fost deja culese de personalul casei. Numai că ducerea la bun sfârșit a acestei activități depinde și de alte instituții. De exemplu, Inspectoratul Teritorial de Muncă ne-a adus până acum 22.600 de carnete de muncă , Agenția județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ne-a pus la dispoziție peste 1.600 de carnete și de la alți angajatori am primit aproape 27.000. Deci, așteptăm ca cele două instituții și angajatorii săse aratăîn continuare cooperanți și săne aducă carnetele de muncă pentru a duce la bun sfârșit această acțiune. Trebuie sămenționez că aceste date sunt extrem de importante pentru persoanele care mai devreme sau mai târziu se vor pensiona. Am estimat că mai sunt în total vreo 20.000 de carnete de muncă și dacă ni le vor aduce la timp, vom termina foarte repede.
Rep.: Aveți personal suficient pentru a face Față tuturor solicitărilor?
G.A.: Personalul angajat la Casa județeană de Pensii Vâlcea este sub-dimensionat și se fac mari eforturi pentru a fi cu toate la zi.
Claudia Stanciu
Lasă un comentariu