Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Directorii școlilor din Vâlcea au fraudat tezele unice

Inspectorul general Gheorghe Ciucă acuză: ” câțiva dintre dumneavoastrăați participat la un furt. Notele pe care unii elevi le-au luat la teze nu se pot justifica. Domnilor directori ați tratat acest eveniment important cu foarte multăsuperficialitate. Văpromit că lucrurile nu vor rămâne aici. Vom face o analizăatentăla fiecare școalăși unde vom constata diferențe foarte mari atunci vom lua măsuri” – a spus inspectorul general al Inspectoratului Școlar Vâlcea

Miercuri, 12 decembrie a.c., în sala de festivități a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnic a avut loc o ședințăa Inspectoratului Școlar Vâlcea, cu scântei. Pentru prima datăîn istoria instituției, inspectorul general Gheorghe Ciucă a avut curajul să-i acuze pe directorii școlari că au furat la prima probăa tezei unice ce a avut loc săptămâna trecută. El le-a dat exemple concrete, unde elevi care sunt în situație de corijențăau luat note de 9 și 10 la tezele unice, fiind lăsați în mod deliberat săcopieze. Pentru început însă , generalul Inspectoratului Școlar a prezentat procentul de promovabilitate al județului la proba de matematică a tezei unice. Astfel, la clasa a VII-a procentul de promovabilitate în mediul rural este de 81,44%, în mediul urban a fost de 87,44%, iar per total 84,42%. De asemenea, procentul de promovabilitate al elevilor din clasa a VIII-a a fost de 93,12%.

Măsuri drastice

Atitudinea inspectorului general Gheorghe Ciucă a fost una extrem de durăși vehementă, declarând că în perioada următoare se va face o analizăpertinentăîn toate unitățile de învățământ din județ. În cazul în care se vor găsi diferențe foarte mari între notele de la tezele unice și cele de la clasă, Ciucă este decis să-i sancționeze atât pe directori, cât și pe cei ce i-au supravegheat pe elevi la clasă. El va merge până la a-i demite. „Ceea ce vreau săvăspun este că la aceste teze unice am întâlnit un fenomen pe care nu mi l-am dorit. Înainte de teze v-am rugat pe dumneavoastră, directorii școlari, să măajutați sănu-l întâlnesc. V-am rugat săfacem în așa fel încât sănu ne furăm unii pe alții sau copiii săse fure între ei. Dacă dumneavoastrăîmi puteți justifica notele pe care vi le vom citi, atunci să-mi spuneți că nu am dreptate. Câțiva dintre dumneavoastrăați participat la un furt. Notele pe care unii elevi le-au luat la teze nu se pot justifica. Domnilor directori, ați tratat acest eveniment important cu foarte multăsuperficialitate. Văpromit că lucrurile nu vor rămâne așa. Vom face o analizăatentăla fiecare școalăși unde vom constata diferențe foarte mari atunci vom lua măsuri” – a spus Gheorghe Ciucă .

Corijenți la clasă, premianți la teze

Aceeași atitudine a avut-o și inspectorul adjunct, Florin Smeureanu, care, în speach-ul său, a enumerat școlile unde au fost descoperite cele mai mari deficiențe. Prima dintre acestea este Școala cu clasele I – VIII din Bărbătești unde au dat teza unică la matematică 14 elevi. Surprinzător, dintre aceștia 5 au luat note de 8, iar patru note de 9. Florin Smeureanu a afirmat că în urma analizării tezelor, se poate observa că sunt diferențe foarte mici între tezele cu note de 8 și cele cu note de 7. „Eu am zis că mult mai ușor v-ar fi fost dacă aceste teze le trăgeați al xerox” – a spus ironic inspectorul adjunct. De asemenea, la școala din Fumureni, din 13 elevi 7 au luat note de 8, iar șase au luat 9. În ceea ce privește școala din Glăvile, din cei 17 tineri ce au susținut teza unică la matematică , 8 elevi au luat note de 7 și 6 de 8.Alte exemple sunt Liceul din Berbești – 70 de elevi, 23 de note de 9 și 17 de 8, Liceul Băbeni – 71 de elevi dintre care 10 note de 10, 20 de note de 9 și 19 note de 8 și Liceul Govora – 26 de elevi, 14 note de 10, iar celelalte sunt de 8 și 9. Mai mult decât atât, la unitățile de învățământ din Lungești, Mădulari și Bârsoiu toți elevii care au dat teza unică la matematică au luat numai note de 8 și 9. O situație absolut ilarăa fost întâlnităîn localitatea Pietrari, unde media generalăa celor 40 de elevi ai clasei a VIII-a a școlii din comunăeste de 9,00. Astfel, 15 dintre ei au luat note de 9, 19 au luat 8, iar 6 au luat 10, un elev 7 și unul 6. Ciudat lucru, în condițiile în care inspectorii școlari au constatat că jumătate dintre elevi sunt în situație de corijențăla matematică . „Inițial am crezut că la Pietrari notele sunt pe merit, însă la teza unică la istorie/geografie am trimis inspectorii săvadăcare este situația și surpriză. Ei au constatat că mai mult de jumătate din elevi care au obținut note fantastice la teza la matematică sunt în situație de corijențăla clasă” – a mai spus Gheorghe Ciucă , inspector general al ISJ Vâlcea.

Rezultate dezastruoase

Cu toate astea, au fost și școli unde rezultatele sunt pur și simplu dezastruoase. Conducerea Inspectoratului Școlar Vâlcea este decisăsăanalizeze felul cum sunt abordate orele de curs în anumite școli din județ. Printre școlile unde mai mult de jumătate dintre elevi nu au promovat le putem enumera pe cele din localitățile Cârstănești, Dobriceni, Goranu, Gura Văii, Muiereasca și Școala nr. 8 din Drăgășani. „Nu este posibil săne batem în continuare joc de aceste generații. Dacă metodologia actualăeste sub orice critică , noi totuși am continuat în teritoriu săne batem joc de acești copii din învățământul românesc.Nu se mai poate săne furăm că ciula în halul acesta! Respectul nostru Față de elevi prin aceste modalități de abordare a tezelor unice a dispărut și văspun sincer că nu mai am pretenții ca elevii săne respecte ca profesori” – a conchis Florin Smeureanu, inspector