Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputații și senatorii vâlceni își neagă trecutul comunist

Parlamentarii au șters cu buretele anii în care au fost membrii PCR

Județul Vâlcea are 6 deputați și 3 senatori. CV-uile postate de aleșii noștri pe site-urile celor două Camere sunt incomplete. O infimăparte dintre parlamentarii vâlceni au avut curajul sărecunoască că au fost membri ai Partidului Comunist Român (PCR). Restul, au „omis” săfacă referiri la activitatea profesionalădesfășuratăînainte de anul 1989. În concluzie, aleșii au făcut tot posibilul să-și ascundă, cât mai bine, trecutul comunist. Deputații Emilian Frâncu (PNL), Rovana Plumb (PSD), Petre Ungureanu (PLD), Dumitru Becșesnescu (independent) și Dumitru Dragomir (PRM) nu au declarat, în CV-urile lor, că au fost activiști de partid pe vremea regimului comunist. Singurul care nu-și neagătrecutul este deputatul social-democrat, Aurel Vlădoiu, care declară, cu seninătate, că între anii 1970 – 1979 a fost secretar cu probleme de agriculturăși secretar cu probleme organizatorice al Comitetului județean Vâlcea al UTC (Uniunea Tineretului Comunist).

 

Frâncu a fost membru PCR

 

Deputatul liberal Emilian Frâncu s-a născut în anul 1956 și, conform CV-ului său, și-a început activitatea profesionalăla 25 de ani ca inginer. Mai apoi, a fost șef CTC la Direcția de Poștăși Telecomunicații Vâlcea. Între 1995 și 2004 a fost director al SC Regal SRL (RTV Vâlcea 1), iar din 2004 este deputat. Între 1992 și 1993 a fost membru al Partidului Alianța Civică (PAC), iar din 1993 până -n 1998 a fost președinte al aceluiași partid. Din 2001, este președinte al PNL Vâlcea. În CV-ul parlamentarului, apare și o observație care face referire la faptul că în anul 1987 a fost primit în PCR, la DPTc Vâlcea, fărăa avea vreo funcție de conducere. 

 

Deputatul se contrazice în declarații

 

Deși își neagăcu îndârjire trecutul comunist, în urmăcu ceva vreme, Emilian Frâncu a recunoscut în fața jurnaliștilor vâlceni că a colaborat cu vechea Securitate. El a spus că a avut câteva legături cu cei de la „Secu”, prin intermediul unor note informative, pe care parlamentarul le considerăca fiind absolut „nevinovate”. „S-a întâmplat în perioada în care am lucrat la PTTR (actuala Companie NaționalăPoșta Română), dar și când am fost ghid la BTT (Biroul de Turism pentru Tineret). Îin sămenționez că nu am făcut poliție politică , întrucât acestea erau doar niște rapoarte nevinovate, care nu au făcut rău nimănui. La BTT, ghidul, șoferul și șeful de grup semnau câteva rânduri informative, că , de exemplu, în timpul excursiei nu s-a întâmplat nimic. Am semnat note și în perioada în care am fost șef al Compartimentului Personal de la PTTR, dar această sarcinăera prevăzutăîn fișa postului”  – spunea, pe atunci, Emilian Frâncu presei vâlcene.

 

Informator pentru Securitate?

 

Afirmația liberalului a fost imediat preluatăde majoritatea agențiilor de știri importante din România. Ulterior, realizând că ar fi fost mai indicat săfie ceva mai cusut la gură, a negat cele declarate, încercând să-și spele imaginea publică . „M-a pus dracu săfac acea declarație” – susținea liberalul într-o emisiune televizată, cu un glas moale.

Mai mult decât atât, tot în timpul regimului comunist, Emilian Frâncu a fost și ghid turistic. „Am fost în două excursii în Bulgaria și, la întoarcere, am prezentat un raport ca și ghid înlocuitor directorului BTT, în care am spus că în excursia respectivănu s-a întâmplat nimic. Totul s-a desfășurat conform instrucțiunilor primite”  –  preciza liberalul. Pe de altăparte, nu mai este niciun secret că pe vremea comuniștilor, doar cei care aveau relații destul de strânse cu Securitatea puteau ajunge ghizi turistici. Emilian Frâncu infirmă, însă , aceste adevăruri general valabile, crezându-ne pe toți niște naivi. Politicieni precum Emilian Frâncu care nu mai recunosc că au declarat public că au colaborat cu vechea Securitate nu pot contribui, de niciun fel, la purificarea vieții politice. Cu toate acestea, atât el, cât și multe alte figuri politice despre care s-a spus sau scris că au avut legături cu cei de la „Secu”, poartădeja, pe frunte, emblema de „informatori”.

 

Dragomir a fost milițian

 

Site-ul Camerei Deputaților (www.cdep.ro) ne aratăun CV sumar întocmit al parlamentarului peremist Dumitru Dragomir. El s-a născut în anul 1946 și, spune el, și-a început activitatea la 31 de ani și nu face nicio mențiune referitoare la faptul că ar fi fost membru PCR. Înainte de 1989 „șmecherul” ex-fotbalist a fost șeful clubului de fotbal FC Olt Scornicești, echipa din orașul natal al lui Nicolae Ceaușescu. Dragomir a promovat, prin 1980, echipa Rapid în Divizia A, în urma unor blaturi, afaceri necurate recunoscute, de altfel, chiar și de el, supranumindu-se Corleone. După Scornicești, Dragomir a ajuns la conducerea echipei Securității, Victoria București, care, de asemenea, a promovat prin aranjamente de culise în categoria superioară. Mitică Dragomir nu a recunoscut până acum ca ar fi colaborat cu Securitatea în mod direct și nici că ar fi făcut poliție politică , dând și o declarație, în acest sens, în calitate de parlamentar. Împreunăcu câțiva șefi ai miliției comuniste, pentru suspiciunea furtului colectiv al unei mari sume în valutăforte din casieria clubului din Scornicești, el a fost închis în arestul IGPR, timp de șase luni, în 1990. Dumitru Dragomir a declarat că „băieții deștepți care au făcut spionaj trebuie protejați și lăudați”. Peremistul a fost, o bunăbucatăde timp, și milițian.

La cine s-o fi referit el, băiatul deștept din Bălceștii de Vâlcea? Singurele referiri la activitatea sa politică sunt legate de apartenența (fărăa menționa anul înscrierii în organizație) la Partidul România Mare. Din 1991, „Corleone” este președintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

 

Tentat săcolaboreze cu Securitatea

 

Deputatul liberal-democrat, Petre Ungureanu, s-a născut în 1952 și, potrivit CV-ului postat pe pagina de Internet a Camerei a început sălucreze, ca și Mitică Dragomir,  la vârsta de 31 de ani. Între 1990 și 1999 a fost vicepreședinte al Partidului Național Creștin și Democrat (PNÎCD) Vâlcea, iar între 1999 și 2002, președinte al UFD (Uniunea Forțelor de Dreapta) Vâlcea. Din 2002 până în 2006, a avut funcție de conducere în organizația vâlceană a PNL. Acum un an a plecat de la liberali, înscriindu-se în PLD, partid pe care, de altfel, îl și conduce la Vâlcea. Niciunde în CV-ul său nu spune că ar fi fost membru al PCR, deși, este aproape imposibil ceea ce susține el. În urmăcu ceva timp, Petre Ungureanu a recunoscut că a fost tentat, de mai multe ori, să”toarne” la Securitate, dar că , nu a făcut-o pentru că l-ar fi mustrat conștiința. El spunea că înainte de 1989, a fost chemat sădea declarații legate de un incident petrecut în epoca ceaușistăunui ofițer de Securitate, care, susține el,  l-ar fi întrebat dacă dorește sădea informații legate de aceea întâmplate. „Am fost de acord verbal sădau informații legate de cei care aveau un comportament impropriu” – spunea el, mai demult, presei vâlcene. Acesta nu a făcut, însă , referire ce fel de informații ar fi dat Securității și nici nu a dat o definiție a „comportamentului impropriu”. El a mai spus că a avut două momente în viațăîn care a fost dispus săreclame la „Secu”.  

 

Trecut șters cu buretele

 

Parlamentarul social-democrat Rovana Plumb și-a început activitatea profesionalăla vârsta de 24 de ani ca inginer stagiar la IPC (Institutul de Produse Cosmetice) Miraj București. În 1994 a fost membru PDSR și din 1998 până în 2001 membru în Consiliul Național PDSR. În 2001 a ajuns membru în Consiliul Național al PSD, iar în prezent ocupămai multe funcții de conducere în acest partid. De aproape un an, este președinta femeilor social-democrate din România. Nici ea nu a precizat, în CV-ul său, că a fost membru al Partidului Comunist Român, deși, cei care o cunosc își amintesc că ar fi fost chiar o propagandistăînfocată. Văreamintim că în urmăcu mai multăvreme, Rovana Plumb a fost audiatăde procurorii anticorupție, în dosarul în care fostul premier, Adrian Nastase era acuzat că a primit foloase necuvenite în timpul campaniei electorale din 2004. Ea a dat explicații procurorilor DNA, în calitate de martor, privind legalitatea documentelor referitoare la campania electoralăa lui Năstase din toamna lui 2004. Pe atunci, ea era trezorierul fostului lider PSD.
Anchetatorii spun că Adrian Năstase ar fi beneficiat de materiale electorale promoționale de peste 26 de miliarde de lei, din partea a două firme.

 

CV făcut de ochii lumii

 

Cel mai scurt CV este cel al deputatului independent cu pretenții de democrat, Dumitru Becșenescu. El s-a născut în 1966. Între 1988 și 1993 a fost ofițer maritim la NAVROM Constanța. În martie 2004, s-a înscris Partidul Umanist Român, care, ulterior, s-a transformat în Partidul Conservator. În rest nu a considerănimic demn de menționat în CV.

 

Lui Vlădoiu nu-i este rușine că a fost comunist

 

Cel mai stufos CV este cel al deputatului social-democrat Aurel Vlădoiu. Acesta s-a născut în 1948, iar la 17 ani era tehnician veterinar la CAP Amărăști și Consiliul Popular Bunești. Între 1970 – 1979 a fost secretar cu probleme de agriculturăși secretar cu probleme organizatorice al Comitetul județean Vâlcea al UTC (Uniunea Tineretului Comunist). Între 1979 și 1982 a fost primar al orașului Olănești, funcție în care a revenit în anul 1983 și pe care a ocupat-o până în anul 1989. Vlădoiu este membru al PSD din anul 1993, iar în 2003 a fost numit prefect al județului Vâlcea. Social-democratul este singurul parlamentar vâlcean care nu și-a acoperit trecutul comunist trecând, în CV, toate funcțiile de conducere pe care le-a deținut în PCR.

 

Senatorii uituci

 

În ceea ce privește senatorii vâlceni, niciunul dintre ei nu recunoaște că ar fi avut legături cu Securitatea. Mihail Popescu (PSD) nu ne spune decât că este ofițer licențiat al Academiei Militare și că , în 2004, a devenit membru al PSD. Tot din 2004, este membru al Comitetului Militar al NATO. Potrivit CV-ului, peremistul Viorel Dumitrescu este doar absolvent al Facultății de Drept – București, fărăsăfacă vreo mențiune legatăde anii de dinaintea studenției. De altfel, asta e cam tot ce apare în CV-ul. Senatorul nu a menționat nici anul în care s-a înscris în PRM. În schimb, ne informeazăcă are o fiică pe nume Cristina.

Cât despre cel de-al treilea senator de Vâlcea, democratul Dorel Jurcan, acesta nici măcar nu și-a postat, on-line, CV. Trecutul său rămâne un mare mister.