Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

De la „nea Mitică ” la „domn președinte Bușe”

” Un mare succes în politică și afaceri

În anul 2004, printr-o ciudatăînțelegere la nivel de politică județeană , în fruntea Consiliului Județean a ajuns Dumitru Bușe. Pentru unii Dan, pentru alții Mitică , pentru cei mai mulți – domnul Bușe. Acesta a reușit, cum spuneam, săfacă praf voturile obținute de PNL, PD și PSD în Vâlcea și săse cocoțeze tocmai în fruntea uneia dintre cele mai râvnite demnități ale județului. Încă de la instalarea în funcție au fost voci care s-au arătat, în permanență, nemulțumite de faptul că Bușe a ajuns mare șef cu doar două voturi de consilier județean. Și alea, vândute-n stânga și-n dreapta, După cum au dictat interesele de moment.

 

Patru terenuri și două apartamente în 2004

 

Parcurgând cronologic declarațiile de avere ale președintelui CJ, observăm că -n 2004, acesta a debarcat pe covorul moale al instituției de lângă restaurantul Jet Set dintr-o Dacia Nova, produsăși dobândităîn 2001. Tot în acest an, Bușe declara că are două apartamente și-o casă, toate fiind evaluate la o valoare de impozitare de 1,8 miliarde lei vechi. Surprinde faptul că toate cele patru suprafețe de teren deținute de președintele CJ (două terenuri agricole, unul forestier și unul în intravilan) au fost dobândite din 2004 încoace, adică de când a devenit șeful cel mare al Consiliului Județean.

 

A „uitat” de un teren în Băile Govora

 

În declarația de avere din 2005, Dumitru Bușe își aduce aminte că a cumpărat – pe lângă cele patru suprafețe enumerate mai sus, toate aflate în comuna Oteșani , încă din 2001, un teren arabil de peste 1.000 mp în Govora Băi. Valoarea impozabilăa celor trei locuințe a crescut considerabil, ajungând la aproape cinci miliarde lei vechi. În schimb, mai apare ceva ciudat: Bușe a vândut un apartament cu două camere, evaluat la peste două miliarde lei vechi, familiei Cristian și Mihaela Udrea. Și-ncă ceva: în 2005, Bușe a acordat firmei Dacomar (la care era acționar 50 la sută) un împrumut din dividende de aproape 1,5 miliarde lei vechi. Dacia Nova a rămas, însă , aceeași

Sătrecem cu privirea și peste declarația de interese a președintelui CJ, care aratăcă acesta este acționar la patru firme de mici dimensiuni și are 3.500 acțiuni la Uzinele Sodice Govora. Astfel, din postura de director al Intergrup SRL și cea de președinte al Consiliului Județean Vâlcea, Bușe a încasat într-un an peste 2,6 miliarde lei vechi.

 

Credit „la mișto” de 6.000 euro

 

Ajungând la declarația de avere din 2006, observăm că Dumitru Bușe a devenit un tip ce știe bine „finanțele”, așa încât își administreazăîn mod personal 30.000 de dolari. Ei, și ca săne arate că nu este chiar un tip bogat, șeful CJ a făcut și-un credit de 6.000 euro la Unicredit România – sucursala Vâlcea. Vai, și când te gândești că scadența e tocmai în 2008 De unde va reuși săagonisească Bușe pentru a-și plăti creditul? că doar nu din veniturile de miliarde lei anual? Și-n declarația din acest an, Dacia din 2001 are locul său.

 

Acționar la mai multe firme

 

În declarația de avere pentru anul în curs, Dumitru Bușe aratăcă a mai strâns ceva bani, având un cont personal de peste 35.000 euro și dolari. Sau 35.000 euro + 35.000 dolari. Scrisul este ilizibil. Acțiunile la Intergrup și Dancomar au rămas la locul lor, precum și Dacia Nova. În realitate, prin „micuțele” firme la care este acționar, Bușe a reușit sădirecționeze multe interese de ordin financiar. În acest sens, mărturie este declarația lui Nicolae Pătru, fostul vicepreședinte al CJ: „În baza competențelor conferite de art. 104 alin. 1 din Legea 215/20001, vizând coordonarea activității societăților comerciale de interes județean, d-l Dumitru Bușe s-a implicat în mod direct în reprezentarea Uzinelor Sodice Govora, unul dintre marii debitori ai CET Govora SA, societate al că rui capital aparține județului Vâlcea. ( ) Pentru aceste „servicii”, noul acționar al USG a înțeles să-l recompenseze pe d-l Dumitru Bușe prin închirierea locuinței acestuia la un preț mult peste nivelul pieței. În concret, domnul Bușe și-a închiriat o parte din locuințăla un preț de circa 6.500 euro lunar. ( ) D-l Dumitru Bușe, fost contabil-șef în ani ’90 la USG, a mijlocit asocierea acestei societăți (la vremea acea cu capital integral de stat) cu una din firmele lui Dan Voiculescu (șeful pe linie de partid), rezultând Govcrest SRL. această firmăși-a luat personalitate juridică și s-a transformat în principalul comisionar al USG, dictând chiar și prețurile de vânzare. Implicarea d-lui Dumitru Bușe este dovedităși prin faptul că directorul Govcrest, Ștefan Boghiu, a fost asociat cu acesta la Intergrup SRL, o altă societate .