Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Daniel Munteanu – omul care a ‘reabilitat’ Serviciul de Investigare a Fraudelor

          ” După un an de la preluarea conducerii instituției, ” „Un ultim raport efectuat pe o perioadă de nouă luni de zile, a relevat  faptul că aproximativ 1.000 de vâlceni au fost cercetați și au fost descoperite peste 1.180 de fraude de natură economico-Financiară . În ultimele două luni de zile, cred că am instrumentat în jur de 30 de dosare penale”, spune comisar Daniel Munteanu, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea

 

            Zilele trecute, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, comisar Daniel Munteanu, într-un interviu acordat bisăptămânalului VOCEA VÂLCII, ne-a mărturisit că principalul său obiectiv și al colegilor săi, pentru anul 2007, este creșterea siguranței mediului de afaceri din Rm. Vâlcea. În acest sens, Daniel Munteanu a stabilit o serie de măsuri pe care le va pune în aplicare odată cu intrarea în Uniunea Europeană .  

 

            Rep.: Chestorul principal al IGPR, Valentin Fătuloiu, a afirmat că activitatea Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea este slabă. Cum comentați acest lucru?

            Daniel Munteanu: Nu știu exact pe ce s-a bazat când a afirmat acest lucru, deoarece la acea dată nu aveam un raport al activității noastre întocmit. însă , ceea ce pot să vă spun este că , ulterior, am întocmit un raport pe care l-am prezentat la o convocare a tuturor șefilor SIF pe țară , care a avut loc la Izvorani, Ilfov. Acolo, s-a făcut o evaluare a indicatorilor de performanță obținuți în domeniul investigării fraudelor pe baza statisticilor. Județul Vâlcea s-a situat pe locul 12 pe țară , în ceea ce privește cauzele complexe cu prejudicii de peste 2 miliarde lei vechi, cu 17 cazuri finalizate. La evaziuni fiscale ne-am situat pe locul 15, cu 53 de cazuri rezolvate, iar la capitolul înșelăciuni cu file de cec, am ocupat locul 19, cu patru arestați.

            Rep.: Pe ce loc se situează județul Vâlcea, în clasamentul general, la capitolul infracțiuni economice?

            D.M.: Având în vedere că în anul 2005 când am preluat conducerea Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea, eram pe locul 43, acum stăm foarte bine. În clasamentul general ne situăm pe locul 19. Absolvind Școala Națională de studii Politice și Administrative București am învățat să aplic strategii moderne și să stabilesc obiective realiste pe care le-am raportat la o perioadă de timp. În același timp, mi-am mobilizat colegii și cu ajutorul lor am reușit să obțin această performanță.

            Rep.: Din câte știm, în Vâlcea sunt 14 polițiști de investigare a fraudelor încadrați în SIF. Sunteți totuși puțini, nu?

            D.M.: Nu, nu suntem puțini. Pe lângă cei 14 polițiști ce-și desfășoară activitatea în sediul IJP Vâlcea, mai avem câte unul la Drăgășani, că limănești și Horezu. Toți sunt specializați în efectuarea activităților de constatare a infracțiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale și de cercetare penală. Ei își desfășoară activitatea de cercetare penală și de soluționare a cauzelor sub controlul, conducerea și dispoziția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Deocamdată, consider că sunt suficienți.

            Rep.: Câte cazuri de fraude economice ați rezolvat în ultimul timp? Spuneți-mi un caz deosebit de care v-ați ocupat.

            D.M.: Un ultim raport efectuat pe o perioadă de nouă luni de zile, a relevat  faptul că aproximativ 1.000 de vâlceni au fost cercetați și au fost descoperite peste 1.180 de fraude de natură economico-Financiară . În ultimele două luni de zile, cred că am instrumentat în jur de 30 de dosare penale. Un caz recent este acela al unui tânăr, Mihai Marian Clonț care, în ianuarie 2006, a fost eliberat condiționat din penitenciar. El a fost condamnat, atunci, la 5 ani de închisoare pentru falsuri economice. În urmă cu puțin timp, tânărul a fost reținut în arest timp de 24 de ore, deoarece, După o percheziție în apartamentul său, am găsit că rți de identitate contrafăcute, ștampile, file de cec și acte contabile ale unor societăți din Rm. Vâlcea false. Mai mult, au fost găsite și instrumentele pe care le folosea pentru a falsifica aceste acte. Deocamdată cercetarea penală nu s-a încheiat, iar tânărul este cercetat în stare de libertate cu interdicția de a nu părăsi localitatea.

            Rep.: Cum v-ați propus dumneavoastră, polițiștii de investigare a fraudelor, să diminuați infracțiunile economice din județ?

            D.M.: Printr-o analiză atentă și profesională a informațiilor primite și prin aplicarea conceptului de antrepriză criminală cred că vom reuși să diminuăm infracțiunile în Vâlcea. De asemenea, în 2007 vom încerca să cooperăm mai bine cu Direcția Județeană a Finanțelor Publice Vâlcea, Garda Financiară , Curtea de Conturi Vâlcea și cu Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului Vâlcea. Obiectivele noastre sunt creșterea nivelului de atractivitate și siguranță a mediului de afaceri din județ, precum și creșterea nivelului de încredere a vâlcenilor în polițiștii SIF. Anul acesta, polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor Vâlcea au fost dotați cu camere de luat vederi, telefoane performante, laptop-uri și imprimante pentru a îmbunătăți calitatea serviciului polițienesc.

Claudia Stanciu