Acasă Arhiva Cutremur liberal

Cutremur liberal

PNL Vâlcea trece, în aceste momente, prin frământări politice ale că ror consecințe se pot concretiza fie prin divizarea partidului, fie prin restabilirea unei ordini interioare, menităsăgenereze un echilibru necesar pentru formațiunea politică în cauză. De curând, liderul liberalilor vâlceni, Emilian Frâncu, declara, în treacă t, dorindu-și parcă sănu fie luat în seamăde nimeni, că în luna ianuarie a anului viitor, partidul va efectua un sondaj de opinie pentru a vedea exact care este candidatul cel mai potrivit pentru Primăria Râmnicului. Inițial, liberalii îl desemnaserăpe Ion Nicolae, sperând ca penelistul săobținăun scor foarte bun în alegeri și, eventual, sădevinăprimarul municipiului. Perfect convinși de valoarea politică a individului, liberalii vedeau în Nicolae principalul contracandidat al lui Mircea Gutău, implicându-se într-o puternică campanie de promovare a acestuia. Între timp, însă , lucrurile au început sășchiopăteze și tot mai multe voci și-au declarat nemulțumirea vizavi de candidatura acestuia. De ce? În esență, lucrurile par simple. Ion Nicolae a fost aruncat în lupta pentru primărie, de șeful partidului, Emilian Frâncu. Oricine ar fi avut curajul săexprime o părere contrarăvizavi de decizia boss-ului, practic, își asuma riscul de a fi „strivit” politic de Frâncu. Președintele PNL Vâlcea, și asta nu e o noutate, a înțeles că un partid trebuie condus în stil dictatorial, considerând că doar așa mecanismele politice interne pot merge ca unse. De fapt, în atitudinea lui Frâncu, spun cei care îl cunosc, s-a întrezărit o teamăpermanentăde a nu pierde controlul partidului. Tocmai din acest motiv, a avut nevoie săalipească imaginii lui oameni servili, care sănu constituie pentru el un pericol politic. Mai ales atunci când vine vorba de conducerea partidului. Nu doresc să mărefer acum la modul defectuos în care Emilian Frâncu a condus, la Vâlcea, acest partid. Doresc însă , săprezint o serie de informații care mi-au parvenit în aceste zile și care reprezintăsubiecte de reflecție pentru toți cei interesați de viața politică vâlceană .

Așa cum spuneam mai sus, devine din ce în ce mai evident – deși Frâncu ocolește subiectul – că liberalii nu mai vor săiasăcu Nicolae la primăria Râmnicului. Sondajul efectuat de BCS la comanda PNL Vâlcea (în care Nicolae obținea un procent amețitor și nereal de 14%), a generat multe nemulțumiri și paradoxuri în partid. Tor mai mulți liberali, din rândurile celor deloc convinși de veridicitatea acestuia, au cerut un nou sondaj de opinie care săincludăși nume grele din partid. Este oare posibil ca decizia efectuării unui cel de-al doilea sondaj săfi fost luatădeoarece Ion Nicolae nu a fost validat, prin vot, de conducerea partidului ca și candidat la Primăria Rm. Vâlcea? Este o ipoteză E o întrebare la care Emilian Frâncu va fi nevoit sărăspundămai devreme sau mai târziu. Dacă luăm în calcul acest scenariu, asta înseamnă că Frâncu pierde din ce în ce mai mult teren în partid. Cu toții știm că Nicolae este creația sa și omul pe care el l-a impus pentru candidatura la primărie, în ciuda evidențelor care îl arătau pe Nicolae ca pe cel mai nepotrivit personaj pentru o astfel de luptăpolitică . O fi oare adevărat că liberalii cu putere de decizie pun la cale un adevărat puci pentru „detronarea” mai marelui PNL? Timpul ne-o va dovedi. De altfel, a început săse zvonească că la șefia partidului este dorit, din ce în ce mai mult, Cristian Buican, un tânăr care, până acum, a dovedit experiențăși multămaturitate politică . Emilan Frâncu spunea, acum ceva vreme în urmă, cu titlu de confidențialitate presei, că i-a cerut lui Nicolae să rămână sărac, dar că acesta a sfidat sfaturile sale, îmbogățindu-se peste măsură. Iatăcă , fără săvrea, președintele PNL a mai dezvăluit un motiv pentru care Nicolae, acolitul său, nu este dorit ca și candidat. De-a lungul timpul, de numele penelistului s-au legat zeci de scandaluri, care au zdruncinat din temelii partidul. Așadar, afișarea cu Nicolae ar fi însemnat pentru PNL complacerea în ideea de degradare conștientăa imaginii partidului. În plus, (am spus lucrul acesta de zeci de ori) promovarea individului a determinat zeci de reacții din partea electoratului care a văzut în PNL un partid cu viziune puternic deformatăasupra a ceea ce presupune principiul moralității și al valorii.

Emilian Frâncu a acuzat de zeci de ori presa vâlceană , în special VOCEA VÂLCII, că prin articolele critice publicate a „ajutat” la compromiterea liberalismului vâlcean, refuzând săconștientizeze că , de fapt, jurnaliștii nu au făcut decât sătragăun semnal de alarmăcu privire la drumul spre abis că tre care se îndreaptăPNL Vâlcea, promovându-l, în exces, pe Ion Nicolae.

Este foarte posibil ca la viitoarele alegeri ce vor avea loc în sânul partidului, Frâncu săfie înlăturat de la conducerea acestuia (mai ales dacă Continuă să-l susținăfrenetic pe Nicolae), iar locul acestuia săfie luat de un alt liberal. Cristian Buican, cel mai probabil. Nicolae nu are ce că uta în postura de candidat la Primăria Râmnicului. E un om politic inadecvat momentului, un personaj profund tragic care a că zut de mult în ridicol. E un fel de „alien”, care, în van, sperăcucerirea unor noi frontiere. El se situeazăîn categoria monștrilor gângavi care populeazăinutil viața politică , cu logică de carton și personalitate și incapabili de dialog. De aceea o retragere la timp, onorabilă, din viața publică ar fi cel mai bun lucru pe care Nicolae l-ar putea face pentru el. Dacă nu, însemnăcă va aștepta umilința istoriei. Ea nu uităși nu iartă. Și, de regulă, ce e neinteresant, aruncă la lada de gunoi.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.