Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„CUTREMUR” ÎN CARTIERUL OSTROVENI

Plan de simulare a unui cutremur: „în data de 30 mai 2007, în zona Vrancea s-a produs un puternic cutremur de 7,2 grade pe scara Richter. El a fost resimțit și în Rm. Vâlcea, cea mai afectatăzonăfiind în preajma Casei Științei. Forțele de ordine au fost anunțate că structurile de rezistențăale Casei Științei și blocului A 17/1 au fost afectate grav”

 

Miercuri, 30 mai a.c., în cartierul Ostroveni din Rm. Vâlcea, în zona Casei Științei, a avut loc o simulare a unui cutremur. Acțiunea intitulată”Aplicație tactică de cooperare în situații de urgențe civile generate de un cutremur în municipiul Rm. Vâlcea” a început la ora 9.45. Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) Vâlcea, în cooperare cu Jandarmeria Vâlcea, Poliția Comunitară, Inspectoratul de Poliție Vâlcea, Serviciul de Ambulanță, precum și cu Primăria Râmnicului, au acționat prompt în salvarea persoanelor aflate în „pericol”.

Planul acțiunii

Autoritățile locale au întocmit un scenariu După care s-au ghidat în desfășurarea acțiunii. Astfel, în data de 30 mai 2007, în zona Vrancea s-a produs un puternic cutremur de 7,2 grade pe scara Richter. El a fost resimțit și în Rm. Vâlcea, cea mai afectatăzonăfiind în preajma Casei Științei. Forțele de ordine au fost anunțate că structurile de rezistențăale Casei Științei și blocului A 17/1 au fost afectate grav. Mai multe persoane au fost surprinse sub dărâmături, iar altele au rămas blocate la etajele superioare. De asemenea, existăpericolul de explozie și de producerea unor incendii în clădirile afectate, din cauza defecțiunilor produse la conductele de gaze și instalațiile electrice.

În acțiune

La ora 10.00, comitetul local pentru situații de urgențăa dat drumul alarmei de urgență. Imediat, în parcarea din fața Casei Științei s-au strâns zeci de mașini ale pompierilor, jandarmilor și ale primăriei, precum și ambulanțele. Primii salvați au fost cinci bărbați aflați într-un apartament la etajul 2 al unui bloc. Pompierii au umflat în cel mai scurt timp salteaua pneumatică . Îndrumați de polițiști și de pompieri, cei cinci s-au aruncat rând pe rând. La un moment dat, de pe același bloc s-au auzit strigăte de ajutor. Trei bărbați cereau săfie dați jos de pe acoperișul blocului. Angajații primăriei și pompierii au dus prompt autoscara mecanică și i-au adus la sol. Fiind răniți, ei au fost duși la punctul pentru acordarea primului ajutor, unde au fost preluați de medicii și asistenții Spitalului Județean de UrgențăVâlcea. De asemenea, alpiniștii au intervenit și ei, coborând de pe acoperișul Casei Științei o targăcu un „rănit”. Forțele specializate și auxiliare au asigurat protecția bunurilor, inspectarea construcțiilor avariate, menținerea ordinii publice, limitarea accesului în zonă, informarea populației din zonă, precum și repunerea în funcțiune a utilităților publice.

Jandarmii au prins „hoții”

Un alt punct unde s-a intervenit în forțăa fost la Catedrala Ortodoxă”Înălțarea Domnului” din Ostroveni. Aici, turla principalăa lăcașului de cult s-a prăbușit peste un grup de persoane ce se aflau la o înmormântare. Mai mult, în interiorul bisericii s-a produs un incendiu ca urmare a ruperii rețelei de alimentare cu gaze și a lumânărilor aprinse. această situație a fost rezolvatăde că tre pompierii de la Detașamentul de Pompieri Rm. Vâlcea, împreunăcu serviciul voluntar pentru situații de urgențăal localității, cu ajutorul autospecialelor de intervenție și a utilajelor (buldozer și excavator). În același timp, doi indivizi au fost observați fugind cu două cutii în brațe, semn că se produsese un furt. Imediat, jandarmii au intervenit, imobilizându-i pe cei doi. 

Bilanțul

La eveniment au fost prezenți printre alții și primarul Râmnicului, Mircea Gutău, președintele Consiliului Județean (CJ) Vâlcea, Dumitru Bușe, noul vicepreședinte CJ, Cristian Buican, dar și subprefectul Radu Renga. După ce au asistat la punerea în practică a acțiunii, ei au fost invitați de că tre inspectorul șef al ISU Vâlcea, Adrian Mesescu, săparticipe la bilanțul aplicației. „Cred că exercițiul de astăzi este binevenit. Felicitări tuturor celor de la ISU, precum și celorlalte forțe care au creat un plan strategic foarte bine pus la punct. În situații de maximăurgențăse pare că ne descurcă m bine. Ar fi bine săorganizăm mai des asemenea acțiuni, iar dacă ar fi sădăm un calificativ aplicației de azi, acela ar fi ” foarte bine”” – a spus Dumitru Bușe. De asemenea, edilul Mircea Gutău a ținut sătransmităși el felicitări tuturor celor implicați, menționând că „ne descurcă m excelent, dar bine ar fi sănu avem situații de genul acesta”.

În loc de concluzie

Deși acțiunea a fost un  succes, totuși rămâne o întrebare: în cazul unui cutremur de magnitudine mare, comitetul local pentru situații de urgențădin Rm. Vâlcea va dispune de forțe și mijloace specializate și suficiente pentru înlăturarea consecințelor?