” Maria Tudor iese la atac
” o licitație de 11 milioane de euro va fi „trântită” de o comisie acuzatăde corupție ” omul de afaceri Maria Tudor îl acuzăde părtinire și necinste pe directorul Regiei Protocolului de Stat, filiala Olănești – profesorul Traian Dobrinescu ” el este bănuit că a creat – prin incorectitudine – premisele ca firmele Hidroconstrucția și subcontractantul Electronics săcâștige licitația cu o ofertămult mai proastă” în mâna echipei condusăde Maria Tudor se aflăprobe – de netăgăduit – ale favorizării contracandidaților săi ” „Voi contesta comisia, modul de organizare a licitației și lipsa transparenței acțiunii” – ne-a declarat doamna Tudor ” se spune că Traian Dobrinescu a anunțat-o pe aceasta că nu va câștiga niciodatălicitații la RAPPS, cât va fi el director ” înregistrări telefonice și audio, vor constitui probe martor ” un membru al comisiei de licitare va deveni și el martor al acuzării ” de asemenea semnalăm prezența unui „martor orb” al necinstitei licitații ” Traian Dobrinescu a refuzat săcomenteze cele întâmplate, sfătuindu-ne săașteptăm și săavem grijăla ceea ce scriem despre caz ” „Nu mălansez în asemenea dispute” – ne-a declarat și directorul SC Hidroconstrucția SA – ing. Marian Mircea ” rezultatul final al licitației va fi comunicat peste două săptămâni
Regia Autonomăa Protocolului și Patrimoniului de Stat a organizat o licitație deschisăprivind contractul de achiziție publică ce a avut ca obiect execuția unui hotel și a unei baze de tratament în stațiunea Băile Olănești. Au depus oferte SC INFOSERVICE SRL – Rm. Vâlcea și SC HIDROCONSTRUCÎIA SA – București. La data de 5 februarie, s-a dat startul licitației, deschizându-se ofertele. Comisia a fost alcă tuitădin 5 membri, avându-l ca șef de comisie chiar pe directorul filialei din Olănești a RAPPS – Traian Dobrinescu (PanăSimona, Mocanu Mihaela, Șerban Vasile și IonițăPetrică – au făcut și ei parte din comisie). Au mai participat un delegat al RAPPS – București și doi împuterniciți ai Ministerului Finanțelor Publice – U.C.V.A.P.
Încep suspiciunile
În prezența reprezentanților celor două firme înscrise la licitație, reprezentanta dâmbovițeanăa RAPPS a procedat la deschiderea ofertelor, prezentând din conținutul lor doar prețul și durata execuției lucrării, pentru ambele echipe. Trebuie spus că firmele licitatoare au câte un subcontract: Infoservice – colaborând cu firma IMSAT SA, iar Hidroconstrucția cu firma Electronics. Conform cifrelor (enunțul a fost înregistrat audio, ca de altfel, întreaga licitație), Infoservice a considerat că poate construi edificiul în 15 luni de zile cu cheltuieli în sumăde 37.920.819,21 RON, iar Hidroconstrucția în 18 luni și cu cheltuieli de 38.894.118,39 RON. Evident, aceste cifre dovedesc prioritatea firmei vâlcene a familiei Tudor. În documentația de atribuirea execuției ce a fost pusăla dispoziția operatorilor înscriși la licitație s-a menționat că la licitație se vor avea în vedere programul calității propus pentru execuția lucrării și perioada de garanție acordatălucrărilor, până la recepția finală. Se preciza că fiecare element obligatoriu al licitației are o anumităpondere în punctajul final.
Infoservice va face contestație
Pentru eliminarea orică ror discuții, toate elementele de punctaj trebuiau pronunțate public la licitație și trecute – la vedere – fie în procesul verbal întocmit, fie consemnate, separat, în anexe, astfel încât participanții săaibăcunoștințăde ele și sănu poatăfi modificate ulterior. Dar s-a preferat calea subteranăce conduce la suspiciuni și acuzații de corupție, în cuprinsul procesului verbal consemnându-se doar prețul oferit de firmele concurente, pe motiv de lipsa rubricației adecvate. Confirmarea unor vorbe rostite pe la colțuri, care dădeau ca sigurăvictoria Hidroconstrucției prin alăturarea de firma Electronics, prindea contur. Înainte de începerea licitației se zvonea că între patronul firmei Electronics și directorul Traian Dobrinescu erau vechi relații de colaborare în afaceri și prietenie familialăși că ultimul – factor important în acțiunea desfășurată- s-ar fi ante-pronunțat, spunând că firma familiei Tudor nu va câștiga niciodatălicitațiile organizate de RAPPS – Olănești, cât va fi el director acolo. A mai surprins și faptul că ofertele nu au fost deschise de președintele comisiei de licitare, ci de o membrăa comisiei, dând astfel certitudine zvonurilor, Traian Dobrinescu putând săspună, oricând, că nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase
Contestarea
Dacă în sala unde a avut loc licitația s-ar fi aflat o camerăde luat vederi (poate o fi și fost!) și ar fi filmat evenimentul, s-ar fi putut constata, fărătăgadă, cum comisia RAPPS – Olănești a refuzat săpunăîn discuție ceilalți doi factori de evaluare, atunci când ofertanții au cerut-o, motivându-se că „nu sunt prevăzute rubricile (predestinate – n.r.) în formularul de proces verbal”. Atunci, întrebăm, de ce s-au mai precizat și acești factori de evaluare în documentația pusăla dispoziția operatorilor economici? Licitația în discuție s-a desfășurat în baza criteriului „oferta cea mai avantajoasădin punct de vedere economic”, fiind obligatoriu săse menționeze toți factorii de evaluare stabiliți de autoritatea contractantă, pentru a se înlătura orice suspiciune ulterioarăcu privire la falsuri și înlocuirea documentelor prezentate la deschiderea ofertelor. În aceste condiții, analizând comportarea comisiei de evaluarea ofertelor, prin prisma mențiunilor făcute în procesul-verbal, se poate concluziona că ori s-a avut în vedere criteriul de evaluare „prețul cel mai mic”, ori s-a dorit avantajarea unuia din ofertanți, prin crearea posibilității înlocuirii unor documente referitoare la ceilalți trei factori de evaluare avuți în vedere în documentația de atribuire. Premisele confirmării celei de-a doua ipoteze, se confirmă, mai ales că nu s-a procedat la semnarea reciprocă a proceselor verbale întocmite, spre neschimbarea documentelor.
Contra-atacul
După închiderea acțiunii de licitare, patronatul și conducerea executivăa firmei Infoservice au ajuns la concluzia că suspiciunile create se vor materializa în fapte și a trecut la contraatac, informând opinia publică vâlceanăcă sunt întrunite elementele unui act de corupție, acuzându-l în acest sens pe directorul Traian Dobrinescu – care a fost și președinte al comisiei amintite. Acuzația a fost directăși public, fiind făcutăîn cadrul unei conferințe de presăla care au participat aproape toate instituțiile media vâlcene. Doamna Maria Tudor – patronul firmei defavorizate considerăcă licitația nu s-a desfășurat în conformitate cu prevederile legale și în context cu condițiile puse de firma organizatoare, favorizându-se SC Hidroconstrucția – prin SC Electronics, firmăapropiatălui Traian Dobrinescu. Conform caietului de sarcini, licitația trebuie adjudecată, După comparația ofertelor avansate, pentru cei patru indicatori: prețul (60%), perioada de execuție (25%), perioada de garanție (25%) și manualul de calitate (10%). Dacă s-ar ține cont de acești indicatori, câștigă toarea licitației ar fi INFOSERVICE. Dar
Se lasăceața
Ambele firme concurente – spune Maria Tudor, au cerut săse comunice public și în fața comisiei elementele ofertelor lor, dar comisia a refuzat, declanșând surprinderea tuturor. Comisia a refuzat, caz singular cunoscut, până acum! Apoi, mai spune dumneaei, în urma unei discuții avute între membrii firmelor ofertante (înregistratăpe reportofon) o reprezentantăa firmei concurente a menționat că oferta lor are un termen de execuție de 18 luni, pe când Infoservice-ul a menționat că va face lucrarea în 15 luni. Deci, dacă ar fi săexiste „aranjamente”, cum se crede, este posibil ca firma vâlceanăsăpiardălicitația, deși s-a angajat săfacă lucrarea mai repede cu 3 luni de zile decât concurenta și cu o economie de 9,28 miliarde lei.
„Contrainformatorii” și-au făcut datoria
Orice firmăce participăla licitații își ia măsuri de prevedere pentru a preîntâmpina eliminarea ei din concurs prin mijloace ilegale. De aceea, reprezentanții Infoservice au organizat și desfășurat o muncă contrainformativălaborioasă(dispunând și de sprijinul unei firme de specialitate!), deținând probe materiale din care rezultăcă la licitația de la RAPPS Olănești „nu-i lucru curat”. Într-o discuție avutăde Traian Dobrinescu cu managerul subcontractant (Electronics) Petre Scrieciu – se spune că sunt prieteni și colaboratori în afaceri acesta îi dădea asigurări că totul „va fi bine”, în urma licitației. De asemenea, un membru al comisiei a transmis în timpul acțiunii – atunci când s-au deschis plicurile – mesaje cu cifrele avansate, acestea putând deveni oricând probămartor a trucă rii rezultatelor, în cazul în care se vor produce. Aici, atât Traian Dobrinescu, cât și Petre Scrieciu, trebuie săfie foarte înțelepți și sănu considere informația publicatăde noi drept „o glumă”, o joacă . La toate acestea, dacă mai adăugăm și înregistrarea telefonică făcutăde Tiberiu Pârnău – de la Ziarul de Vâlcea, în timpul dialogului avut cu Petre Scrieciu, despre licitație, totul intrăîn ceață.
Măsuri de împrăștierea ceței
Convinsăcă suspiciunile avute se vor transforma în realitate, Maria Tudor l-a sunat pe Traian Dobrinescu, cerându-i săfie corect în interpretarea ofertelor. Răspunsul acestuia este destul de ciudat și neprietenos – ca sănu spunem că este nediplomatic și contraproductiv – informând-o că „n-ai săcâștigi niciodatăaceastălicitație”. Înregistrarea audio va putea confirma autocrația și iresponsabilitatea directorului amintit, care poate săfacă chiar să-și piardăfuncția. Nu mai suntem pe vremea lui Ceaușescu (deși Traian Dobrinescu stă6 ore pe zi în Palatul lui Ceaușescu, de la Olănești), când un singur om, discreționar, hotărăște totul, ba și soarta unora sau altora! Așa că Infoservice va contesta licitația și va apela la Justiție, ca săi se facă dreptate. De aici și până la sesizarea procurorilor DNA, nu mai este decât un pas.
Opinia reprezentantului SC Hidroconstrucția SA
Directorul firmei ce a concurat INFOSERVICE-ul – ing. Marian Mirea, ne-a declarat: „Firma pe care o conduc este mult prea serioasăpentru a fi acuzatăde incorectitudine la licitație. Pe noi nu ne intereseazăsăintrăm în nici un fel de dispută. Așteptăm, cu încredere, rezultatul licitației, ce va veni de la București. Nimeni nu se poate pronunța despre ceva, înainte de a se vedea rezultatul acțiunii.”
Romeo Popescu
Lasă un comentariu