Acasă Arhiva Copil legat in lanturi sa nu plece de acasa

Copil legat in lanturi sa nu plece de acasa

                 ” Sadism patern  că tălin are 14 ani și trăiește în comuna vâlceană, Stoenești. Măcinat de o boală psihică cumplită agitație psiho-motorie, asociată cu encefalopatie infantilă, băiatul  a ajuns, deși pe nedrept, o corvoadă pentru părinții săi. Afecțiunea de care suferă se manifestă prin că deri nervoase, dintre cele mai grave. Cu mai mult timp în urmă, părinții copilului, considerând că nu se mai pot ocupa de el, au cerut instanței ca bunicii să obțină tutela bunicilor că tălin. Pentru o vreme, bătrânii au avut grijă cum au putut de el, însă , datorită faptului că băiatul avea nevoie permanentă de supraveghere, au spus că ar fi indicat să fie reintegrat în familia naturală

 

 

                că tălin are 14 ani și trăiește în comuna vâlceană, Stoenești. Măcinat de o boală psihică cumplită agitație psiho-motorie, asociată cu encefalopatie infantilă, băiatul  a ajuns, deși pe nedrept, o corvoadă pentru părinții săi. Afecțiunea de care suferă se manifestă prin că deri nervoase, dintre cele mai grave. Cu mai mult timp în urmă, părinții copilului, considerând că nu se mai pot ocupa de el, au cerut instanței ca bunicii să obțină tutela lui. Pentru o vreme, bătrânii au avut grijă cum au putut de el, însă , datorită faptului că băiatul avea nevoie permanentă de supraveghere, au spus că ar fi indicat să fie reintegrat în familia naturală. De foarte multe ori, în accesele provocate de boală, că tălin pleca de acasă, zile întregi sau chiar săptămâni. Ultima dată a fost găsit la Oradea, După 2 săptămâni în care autoritățile l-au că utat frenetic. Asistentul social de la Primăria Stoenești, Rodica Moraru ne-a declarat că nu este prima dată când copilul a plecat singur, de acasă, într-un alt oraș. „Acum ceva timp în urmă, l-am găsit pe băiat După vreo câteva zile de că utări, la Horezu. De obicei, el spunea că se duce afară să se joace cu alți copii, însă pleca unde vedea cu ochii „ susține ea. Deși, lui că tălin, pentru diagnosticul pus de medici i-a fost prescrisă medicamentație, părinții acestuia nu s-au ocupat să-i administreze tratamentul. De altfel, mama și tatăl lui că tălin nu l-au internat niciodată într-un spital de Psihiatrie, atunci când avea crize puternice. Îl lăsau ore-n să se chinuie, sperând că episodul va trece, neconștientizând, că de fapt, nu fac altceva decât să asiste la agravarea bolii lui că tălin.

                Tratament inuman

                Acum două săptămâni, bunicul băiatului, a că rui locuință este gard în gard cu cea a tatălui micuțului, a observat că părinții îl legaseră de picioare cu niște lanțuri grele de fier. De asemenea, bărbatul a alertat Poliția și Primăria Stoenești, susținând că tratamentul aplicat nepotului său este inuman. „Imediat ce am fost anunțați de bunicii lui că tălin, ne-am deplasat la locuința acestuia pentru a vedea ce se întâmplă. În plus, am cerut și asistenților sociali de la DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului n.r.), să ia, urgent, măsuri de protecție pentru micuț. Părinții ne-au spus că au recurs la această metodă, deoarece copilul avea o criză și le era frică să nu plece din nou de acasă „ a mai spus asistentul social, Rodica Moraru. Cei de la DGASPC Vâlcea susțin că , până acum, nu s-au mai confruntat cu un astfel de caz. „Tatăl băiatului este lipsit de umanitate, dacă a făcut așa ceva. Înțelegem foarte bine faptul că nu este ușor să ai grijă de un copil bolnav psihic, care face crize dese, însă , ar fi trebuit să ceară ajutor de specializat, nu să-l lege, ca pe-un câine în lanțuri” ne-a spus un asistent social din cadrul acestei direcții. În prezent, băiatului i-a fost aplicată o măsură specială de protecție, pe o perioadă determinată, urmând ca acesta să beneficieze și de tratament medical.  „până când instanța de judecată va decide ce măsura de plasament, copilul va sta la noi. Există posibilitatea ca părinții să fie decă zuți din drepturi sub acuzația de rele tratamente aplicate minorilor” a adăugat asistentul. Angajații DGASPC Vâlcea susțin că părinții lui că tălin și-au motivat sadismul, spunând că au procedat astfel pentru că , pur și simplu, copilul devenise de necontrolat.

                Oricum s-ar prezenta situația, gestul celor doi de a-și lega copilul de pat, cu lanțuri, este de netolerat. însă , din păcate, sunt lucruri, care în România zilelor noastre încă se mai petrec. Aproape, de fiecare dată aflăm, cu stupoare, de la televiziune sau din ziare de câte-un caz în care părinții își închid copiii bolnavi psihic în cuști sau îi leagă în lanțuri ca să nu mai facă prostii. Iar astfel de cazuri, ni se prezintă din ce în ce mai des.

                Părăsiți de ambii părinți 4 copii au ajuns în grija bunicii oarbe

                Un alt fenomen care pare să împietrească România, abătând-o de la drumul că tre civilizație, este abandonul familial. La ora actuală, în țara noastră există o reală problemă în ceea ce privește copiii care au rămas că crească singuri pe ulițe sau străzi, uitați de părinți care au plecat la muncă în străinătate sau care, pur și simplu, s-au plictisit să-și crească odraslele. La Vâlcea, un caz cutremurător, de acest fel, s-a petrecut în comuna Stănești. Patru copii, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, au fost părăsiți de ambii părinți. Copiii, spun asistenți sociali de la Primăria Stănești, locuiau într-o casă ajunsă aproape o ruină, al că rei tavan se prăbușise demult. Vecinii spun că cei patru micuți, trăiau într-o sărăcie lucie, inimaginabilă. Părinții lucrau cu ziua, din când în când, iar banii câștigați de abia le ajungeau să cumpere câte ceva de mâncare. „Copiii mai au încă 6 frați, care au plecat de acasă, în speranța că vor avea parte de un trai mai bun” susțin asistenții DGASPC Vâlcea. Într-o zi, mama și tatăl copiilor s-au hotărât să-și abandoneze copiii, fără să le pese pe ce drumuri îi va conduce viața. Tatăl le-a spus că pleacă la mama sa, în Moldova, pentru că este foarte bolnavă, sub promisiunea că se va întoarce curând. Mama a dispărut pur și simplu, într-o comună vecină, spun asistenții, unde se presupune că locuiește concubinul acesteia. Deși cei de la primărie și poliție au că utat-o de mai multe ori, la iubitul său acasă, nu au reușit să o găsească . Părăsiți de familie, cei 4 copii au rămas în grija unei bunici de 94 de ani, complet oarbă.

                De milă, primăria le-a dat o că măruță în grădinița din localitate

                Ca un blestem, imediat După plecarea părinților, casa în care locuiau micuții s-a prăbușit de tot. Pentru a nu rămâne sub cerul liber, angajații primăriei le-au amenajat copiilor și bunicii acestora o cameră, în grădinița din comună. „Micuții mai au o soră, care a împlinit aproape vârsta de 18 ani, și care, muncea cu ziua ca să le poată cumpăra măcar pâine. Ea a rămas aici, în comună, să muncească și să-și aștepte părinții” „“ne-a declarat Floarea Pop, asistentul social al Primăriei din Stănești. În prezent, copiii se află într-un din centrele de plasament de la Rm. Vâlcea, urmând ca în scurt timp, să se stabilească ce măsuri de protecție se vor lua asupra lor. „De asemenea, am propus decă derea din drepturile părintești ale celor doi și așteptăm ca instanța să se pronunțe. Nu este prima dată, când acești părinți pleacă pentru mai mult timp de lângă copiii lor, însă , până acum, am reușit să-i aducem înapoi” a conchis ea.

Olivia Pirvu

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.