Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Copiii care avorteaza copii

” Aproape 300 de întreruperi de sarcini într-un an și două luni

” „avortul este o intervenție chirurgicală”oarbă”. De ce spun oarbă? Pentru că se pătrunde în interiorul uterului fărăa ști ce este acolo, bazându-te doar pe experiența și mâinile tale. Necesităo finețe deosebită Expresia folosităde foarte multe femei, „măduc să-l dau afară”, banalizeazăactul în sine. Procesul este extrem de complex, fiind practic o operație” – ne-a declarat managerul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea, medicul Cristian Colța

 

În zilele noastre, tinerii au o viațăsexualăfoarte activă, statisticile privind numărul minorelor care rămân însă rcinate fiind îngrijorătoare. Educația sexualădeficitarăde care au parte cei peste 70 de mii de elevi vâlceni nu a făcut decât săcrească numărul avorturilor.   Adolescenții sunt cei mai expuși situațiilor și comportamentelor de risc, fiind la vârsta când abia își încep viața sexuală. Prin câteva ore de educație sexuală, un tânăr are posibilitatea săîși dezvolte abilitățile de comunicare, își clarifică sistemul de valori și începe sădevinăconștient de problemele legate de acest gen. Din păcate însă , în școlile vâlcene nu se pune prea mare preț pe aceste cursuri și de aceea nu ne mai mirăm când vedem din ce în ce mai multe tinere însă rcinate sau adolescenți bolnavi de SIDA.

Avortul în Maternitate

Foarte multe tinere care rămân însă rcinate recurg la serviciile medicilor din Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea pentru a scă pa de „problemă”. Numai că ele sunt nevoite sătreacă printr-o serie întreagăde proceduri, care le măresc sentimentul de vinovăție. Pentru început, elevele sunt luate în primire de un medic care le consultăși încearcă săle convingăsăpăstreze copilul. Le explică că , făcând avort, îi răpesc dreptul la viațăunei ființe. Bineînțeles că de cele mai multe ori se lovesc de un refuz al tinerelor. Înainte de avort, fetele sunt puse săcitească despre riscurile la care se supun făcând o astfel de operație și săsemneze un formular în care își dau acordul și își asumăaceste riscuri. „Avortul este o intervenție chirurgicală”oarbă”. De ce spun oarbă? Pentru că se pătrunde în interiorul uterului fărăa știi ce este acolo, bazându-te doar pe experiența și mâinile tale. Necesităo finețe deosebită Expresia folosităde foarte multe femei, „măduc să-l dau afară”, banalizeazăactul în sine. Procesul este extrem de complex, fiind practic o operație” – ne-a declarat managerul Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea, medicul Cristian Colța. Conform ultimelor statistici, în anul 2006 peste 2.200 de femei au cerut săli se facă chiuretaj, iar din acestea nu mai puțin de 245 au vârste cuprinse între 15 și 19 ani. De asemenea, în primele două luni ale anului 2007 au făcut avort 422 de femei, 44 dintre acestea având sub 18 ani.

Aceeași „problemă”, dar rezolvatădiscret

O statistică anuală exactăasupra numărului de eleve ce fac avort nu se știe. Asta pentru că sunt și destule tinere ce aleg varianta cabinetelor private, care deși sunt mai scumpe, sunt mai discrete. Și aici, fetele sunt consiliate și îndrumate săpăstreze sarcina. După aceea, ele sunt consultate. O condiție pe care orice medic o pune este ca sarcina sănu fie întreruptădacă embrionul are mai mult de 12 săptămâni. Un avort făcut mai târziu de acest termen este ilegal. Tinerele vin de multe ori însoțite de cele mai bune prietene, foarte puține dintre ele venind cu unul dintre părinți. De cele mai multe ori ele mint în legăturăcu vârsta lor, dacă au 16-17 ani, spun că au 18 pentru a nu întâmpina probleme. După avort, elevele se duc acasă, neconștientizând pe moment că o astfel de operație reprezintăo traumăpsihică , care poate avea repercusiuni mai târziu.

Planning familial

Cristina Vasile, medic ginecolog la Spitalul de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea spune că la cabinetul de planning familial vin din ce în ce mai multe perechi de adolescenți care le cer sfatul în ceea ce privește metoda de contracepție. „Au început săvinăla noi din ce în ce mai multe tinere de 15 – 16 ani care ne întreabădespre metodele de contracepție. Am încercat ca în școlile vâlcene săpredăm lecții despre educația sexuală, însă nu le putem ține decât dacă suntem invitați de diriginți” – ne-a spus aceasta. La rândul său, directorul Maternității din Vâlcea, Cristian Colța speră  ca de la an la an, numărul minorelor care rămân însă rcinate săscadă. „Tinerele încep săfie din ce în ce mai informate și sincer am un respect deosebit pentru cele care vin la cabinet și se intereseazădespre măsurile de contracepție. Sper ca, în timp, săse reducă și numărul de avorturi în rândul tinerelor” – a conchis Cristian Colța.