Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Constructiile de dinainte de 1977 sunt puse în pericol

În cazul unui cutremur mai mare de 3,5 grade pe scara Richter

 

       De mai bine de o lună de zile, a intrat în vigoare o nouălege care reglementeazăcuantumul amenzilor în domeniul construcțiilor. Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții Vâlcea, Ion Nicolae, a adus la cunoștința opiniei publice modifică rile legislative. Astfel, nivelul amenzilor a crescut simțitor pentru cei care încalcă normele privind construcțiile. Pentru executarea sau desființarea, totalăsau parțială, fărăautorizație, de că tre investitor și executant, a lucrărilor de construcții pentru care este necesară obținerea unei autorizații amenda este de la 10 milioane lei vechi până la 100 milioane lei vechi. De la 30 milioane lei vechi până la 100 milioane lei vechi pot primi amendăcei care împiedică sau se sustrag de la efectuarea controlului. Nici emitenții autorizațiilor de construcție sau a certificatelor de urbanism, în spețăprimarii și președintele Consiliului Județean, nu scapăde rigorile legii. În cazul în care se emit certificate de urbanism incomplete ori cu date eronate amenda poate ajunge până la 300 milioane lei vechi. „Întotdeauna, am încercat săfacem o muncă de îndrumare, de prevenire și nu de poliție în construcții. însă , câteodată, suntem nevoiți săaplică m și amenzi. De cele mai multe ori se aplică amenda minimă” a declarat Ion Nicolae.

           Primarul din Pietrari, amendat cu 50 milioane lei vechi

        La întâlnirea cu presa, Ion Nicolae a venit și cu un exemplu concret de încă lcare a normelor privind construcțiile. În data de 27 iunie a.c., primarul pedist al comunei Pietrari, Nicolae Moraru, a fost amendat cu suma de 50 milioane lei vechi pentru că a emis un certificat de urbanism incomplet pe numele societății SC COMFER SRL pentru extindere, compartimentare și schimbare acoperiș a unei brutării. Certificatul conținea date eronate și incomplete și nu avea o listăcu avizele și acordurile legale necesare. „În acest caz, am aplicat amenda minimă. Văspun sincer că mi-a tremurat mâna când am semnat procesul verbal. Nu e vorba aici de răzbunări politice. Noi ținem cont de petiții. Oricum, în cel mai scurt timp, va fi sancționat și un primar liberal” a mai adăugat Ion Nicolae.

       Alertămaximă

     Săptămâna trecută, inspectorul șef Ion Nicolae a participat la o instruire la București, prezidatăde ministrul Daniela Isopescu, unde s-a discutat despre posibilitatea producerii unui cutremur. Se știe că După un an cu alunecă ri de teren și inundații abundente, anul următor poate fi și o mișcare tectonică . „Nu vreau săpanichez populația. însă , După 1989, toți români au dorit să-și ridice gradul de confort și și-au făcut diverse modifică ri în apartamente. Chiar și acum se pot executa astfel de lucrări, fărăca nimeni săaibăhabar. Din păcate, aceste modifică ri au atentat la structura de rezistențăa imobilelor. Pe această cale, vrea săatrag atenția proprietarilor de imobile sănu mai accepte săse facă intervenții la structura de rezistență. Intervențiile structurale sunt nefaste, distructive și slăbesc structura de rezistență. Altfel, în cazul unui cutremur mai puternic, acele apartamente vor putea deveni cavourile celor care locuiesc în ele” susține Ion Nicolae. Întrebat ce blocuri ar putea fi afectate în cazul unei mișcă ri tectonice, Ion Nicolae a mai adăugat: „Construcțiile dinainte de 1977 sunt executate astfel încât săreziste la un cutremur de 3,5 grade pe scara Richter. După nenorocirea din 4 martie 1977, printr-o hotărâre a Marii Adunări naționale, s-a dispus ca toate construcțiile săfie executate structural și săreziste la un cutremur de cel puțin 7 grade pe scara Richter. Așadar, toate construcțiile din județ executate înainte de 1977, în care s-au mai făcut și intervenții, sunt puse în pericol în cazul unui cutremur mai mare de 3,5 grade pe scara Richter”.