Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consiliul Local rămâne martor la căratul gunoiului în Râmnic

” Grație intervenției și inițiativei „specialistului de necontestat în gunoaie” Ion Nicolae,

” Consiliul Local a adoptat un nou proiect de hotărâre privind implementarea Măsurii „Managementul Integrat al Deșeurilor în municipiul Râmnicu Vâlcea” ” în cadrul discuțiilor pe marginea acestui subiect, Mircea Gutău s-a declarat nemulțumit cu privire la faptul că Ministerul a cerut o nouăîmputernicire din partea Consiliului Local, deși una similarăfusese datăîn 20 martie 2007 ” Ion Nicolae, „specialistul în gunoaie”, a declarat: „Este foarte simplu, pentru că pe fundul acestei gropi se amplaseazăo membrană, care sănu permităinfiltrarea sucurilor ce se vor forma din gunoi. Ca atare, aș veni cu următoarea propunere de a-l împuternici pe primarul municipiului ca în litera legii și în legislația în vigoare, să-și asume responsabilitatea. Pentru că „executivul”, noi, practic, suntem „legislativul” în acest Consiliu Local, trebuie să-și asume responsabilitatea”

 

După șase ani de la demararea procedurilor, proiectul cu finanțare Europeană „Managementul integrat al deșeurilor în Râmnicu Vâlcea” se dovedește o pălărie mult prea mare pentru Ministerul Economiei și Finanțelor, astfel că această instituție a decis zilele trecute săse spele pe mâini de orice responsabilitate cu privire la derularea contractului. În acest sens, un oficial din cadrul ministerului a transmis un fax Primăriei Râmnicului în care s-a solicitat expres și fără echivoc asumarea răspunderii integrale a autorităților administrației publice locale în derularea și finalizarea proiectului. „Ministerul Economiei, prin Oficiul de Plăți și Contractare Phare, este exonerat de orice responsabilitate referitoare la conținutul Documentației de Atribuire și la procedura de atribuire a contractului de lucrări nr. 2001/16/P/PE/014-02, în condițiile păstrării aceleiași locații. Noua autoritate contractantăconstituităîn baza Acordului de Implementare, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 48 din data de 20.03.2007, este singura răspunzătoare de implementarea ulterioarăa acestui contract fără a se limita doar la emiterea Certificatului de Performanță”, precizeazăCarmen Roșu, director CFCU din Ministerul Economiei, în faxul trimis Primăriei Râmnicului în data de 12 octombrie. Neavând altăcale, primarul Râmnicului, Mircea Gutău, a decis câteva zile mai târziu săconvoace o ședințăextraordinarăa Consiliului Local în care săse aprobe „explicit” implicarea și responsabilitatea municipalității în derularea acestui proiect.

 

Gutău, supărat pe Minister

 

Ședința extraordinarăa Consiliului Local de vineri, 19 octombrie, a cuprins pe ordinea de zi un singur punct: „Raport și proiect de hotărâre privind implementarea Măsurii 2001 RO 16 P PE 014 – Managementul Integrat al Deșeurilor în municipiul Râmnicu Vâlcea”. În cadrul discuțiilor pe marginea acestui subiect, Mircea Gutău s-a declarat nemulțumit cu privire la faptul că Ministerul a nouăîmputernicire din partea Consiliului Local, deși una similarăfusese datăîn 20 martie 2007. „Consider că adresa este o nouămodalitate a Ministerului de a ne șicana. Ei vor ca noi să-i exonerăm de orice responsabilitate. Ce, noi suntem guvern săprocedăm astfel? Este strigător la cer ce vor ei. Doresc săstabilim noi, Consiliul Local, locația. Ea a fost deja stabilităde specialiști. Suntem singurii din țară care ne-am asumat răspunderea săfacem această licitație. Nu putem proceda astfel, pentru că ar fi împotriva legii… Cred că le este frică de reușita noastră” -a declarat edilul-șef. Ședința a fost, așa cum era de așteptat, „animată” de liberalul Ion Nicolae, binecunoscutul „Dințișor de Aur”, care a trăncă nit – ca o moarăstricată- despre subiectul ședinței. Laș cum îl știm, Nicolae a încercat săarunce toată responsabilitatea implementării proiectului pe umerii primarului Mircea Gutău, propunând exonerarea de orice responsabilitate a Consiliul Local.

 

„Dintele Persuasiv”

 

Paradoxal,” Dintele”, zis și Ion Nicolae a și reușit în demersul făcut, solicitarea sa fiind susținutăde majoritatea aleșilor locali. În rândurile care urmează, redăm, ad-literam, expunerea sa de motive prezentatăîn cadrul ședinței Consiliului Local, atât de prolixăși agramată, încât nu mai lasăloc de comentarii. „Acest proiect este de o importanțămajorăpentru Râmnic. Punctul meu de vedere legat de locația unde a fost amplasatăgroapa de gunoi îl cunoașteți. Am spus că este o locație prost aleasă, dar pentru acest lucru nu este de vinăprimarul. Te duci cu mașinile cu gunoi încărcate, ceea ce va duce la preț mai mare(?!!). Al doilea lucru, terenul în zonăare o stabilitate așa cum o vedem. Deci, am văzut inclusiv când urcă m că tre Fețeni, cum aratădrumul și pericolul de alunecare pe care îl prezintă. Pentru cei care nu au fost în zonăși pot infirma sau confirma specialiștii din primărie, este un izvor unde a fost amplasatăaceastă groapăecologică . De ce este grav în momentul în care terenul nu este stabil? Este foarte simplu, pentru că pe fundul acestei gropi se amplaseazăo membrană, care sănu permităinfiltrarea sucurilor ce se vor forma din gunoi. Dacă terenul nu este stabil existăpericolul ca acele sucuri săse infiltreze, în pânza freatică . Lucrările ajungând într-un stadiu acolo unde au ajuns, trebuie știut că prin hotărârea 48 l-am împuternicit pe domnul primar și ne-am dat acordul ca el săsemneze acordul de implementare și săducă la îndeplinire prevederile acesteia. A avut loc licitația, proiectul și tot ce decurge din această licitație. Ca atare, aș veni cu următoarea propunere de a-l împuternici pe primarul municipiului ca în litera legii și în legislația în vigoare, să-și asume responsabilitatea. Pentru că „executivul”, noi, practic, suntem „legislativul” în acest Consiliu Local, trebuie să-și asume responsabilitatea. Nu am văzut nică ieri că Parlamentul își asumăresponsabilitatea își asumăGuvernul, așa și aici. Cred că nu sunt obiecții…” – a zis el.

 

Licitații peste licitații

 

În baza noului acord de implementare, Primăria Râmnicului a relansat în primăvara acestui an procedura de achiziție publică prin licitație deschisăpentru contractul de lucrări „Construcția stației de compost, a noului depozit de deșeuri Fețeni și închiderea depozitului de deșeuri de la Râureni” și contractul de servicii „asistență tehnică pentru managementul și supervizarea contractului de lucrări ISPA”. În urma licitației, supervizarea lucrărilor va fi realizatăde firma IDOM Ingenieria y Consultoria Spania, iar lucrarea va fi realizatăde consorțiul Hidroconstrucția – Iridex. În data de 7 august 2007, comisia de evaluare (președinte ing. Liviu Miftode) a decis anularea procedurii de licitație deschisăpentru atribuirea contractului de achiziție publică având ca obiect construcția stației de compost, a noului depozit de deșeuri Fețeni și închiderea depozitului de deșeuri de la Râureni. Comisia de evaluare a considerat că oferta depusăde consorțiul Hidroconstrucția – Iridex este „inacceptabilă” deoarece prețul inclus în propunerea Financiară depășește valoarea fondurilor ce puteau fi disponibilizate pentru îndeplinirea contractului de achiziție publică . Numai că o săptămânămai târziu, în data de 15 august, aceiași comisie de evaluare a solicitat consorțiului Hidroconstrucția – Iridex săprezinte o ofertăfinalădin care săfie eliminatăvaloarea de 160.878 euro, pentru proiectare și cheltuielile neprevăzute astfel încât valoarea totalărezultatăsăfie de 11,345 milioane de euro fără TVA. Cele două firme s-au conformat propunerii comisiei evaluare, astfel că oferta finalăa consorțiului Hidroconstrucția – Iridex a fost egalăcu bugetul prevăzut în proiect.