Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierii rușinii

” Aleșii județeni au probleme de memorie

” din cei 33 de aleși – cât numărăConsiliul Județean (CJ) Vâlcea, doar 22 dintre ei au catadicsit să-și întocmească rapoartele de activitate pentru anul 2006 ” pagina web a CJ Vâlcea aratăcă , la depunerea raportului, codași sunt consilierii liberali, iar fruntași, cei social-democrați ” expunerea activității din 2006 a aleșilor aratăcă cei mai mulți dintre ei sunt paraleli cu problemele pe care le au vâlcenii ” o dovadăclarăa acestui fapt este determinatăde puținele (chiar inexistentele) inițiative și propuneri personale, care săse concretizeze în proiecte de hotărâre care săajute la rezolvarea problemelor cetățenilor

 

În mod normal, După fiecare an de mandat, consilierii județeni vâlceni au obligația săefectueze un raport de activitate, în care săinsereze, în câteva pagini, inițiativele și propunerile pe care le-au avut în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii județului. În plus, rapoartele le dau posibilitatea săse laude cu realizările lor „mărețe”, întreprinse în folosul celor care le-au acordat votul de încredere, în urmăcu mai bine de doi ani. Din păcate, însă , din cei 33 de aleși – cât numărăConsiliul Județean (CJ) Vâlcea, doar 22 dintre ei au catadicsit să-și întocmească rapoartele de activitate pentru 2006. Restul, dorm și acum cu pixul în mână, indeciși cum să-și prezinte acțiunile întreprinse, în folosul comunității, în anul care a trecut. Motivul este simplu. Nu prea au ce spune. S-au ocupat prea puțin de problemele vâlcenilor și, în exces, de cele personale sau politice. Menționăm că rapoartele de activitate, odatăfinalizate, trebuie postate pe site-ul Consiliului Județean, astfel încât, sănu existe niciun fel de dubiu asupra atât de trâmbițatei respectări a legii transparenței.

Pagina web a CJ Vâlcea aratăcă , la depunerea raportului, codași sunt consilierii liberali, iar fruntași, cei social-democrați. Deși, cei care au avut treburi mai importante decât realizarea acestui document, promit că va fi gata în scurt timp, realitatea este, totuși, alta. Mulți dintre ei nici măcar nu s-au apucat de efectuarea raportului, în timp ce alții, susțin că mai au de finalizat doar câteva pagini. 

Politica primează

Citind cu atenție expunerea activității din 2006 a aleșilor, îți dai seama, cu ușurință, că cei mai mulți sunt paraleli cu problemele pe care le au vâlcenii. Ne amintim cu toții că , în campania electoralădin 2004, jurau sămute munții din loc. Imediat După alegeri, toate aceste promisiuni au fost îngropate în uitare. Acum, însă , lucrurile s-au schimbat. Campania electoralăpentru alegerile euro-parlamentare se apropie cu pași repezi, iar consilierii nu pierd, mai nou, niciun prilej sămeargăîn mijlocul oamenilor pentru a le explica cât de mult le pasăde soarta lor. Ca niște demagogi perfecți ce sunt. Astfel, audiențele sau întâlnirile cu cetățenii au reprezentat, pentru ei, interesul principal, înscriindu-se astfel mai mult activității de partid decât celei de aleși. O dovadăclarăa acestui fapt, este determinatăde puținele (chiar inexistentele) inițiative și propuneri personale, care săse concretizeze, așa cum aminteam mai sus, în proiecte de hotărâre care săajute la rezolvarea problemelor vâlcenilor.

Forma fărăfond

Săvedem, însă , cum și-au apreciat activitatea, câțiva dintre consilierii județeni care au finalizat, totuși, rapoartele de activitate. De exemplu, Georghe Stanciu (PNL), spune că , în calitatea pe care o deține, prin participarea directăla diverse întâlniri și manifestări a „încurajat și susținut activitatea și strategia Consiliului Județean”. Mai mult, a „susținut”, zice el, problemele din zona de nord a județului Vâlcea (neexplicând însă și modalitatea), fărăa preciza, concret, cum anume a ajutat la soluționarea acestor probleme. În încheierea prezentării, consilierul a concluzionat că întreaga sa activitatea a avut la bază”slujirea interesului public”, iar pe viitor „cer ajutorul opiniei publice pentru a-mi duce la îndeplinire mandatul”. Adică , de unul singur, existășanse sănu fie capabil?

Consilier de sărbătoare

Consilierul PD, Samoil Vîlcu, prezintă, în raportul de activitate, o serie de întâlniri pe care le-a avut cu vâlcenii, participări la schimburi de experiențăcu o serie de consilieri din Franța sau diverse sărbători locale la care a fost invitat – gen, „Învârtita Dorului”, „Sărbătoarea cireșelor”, „Sărbătoarea că pșunilor”, „Izvorul Fermecat”, „Fiii satului” și cam atât. În schimb, Vîlcu a apărut de câteva ori și pe sticlă, unde a vorbit, scrie el, despre problemele cetățenilor. El se laudăcă a „organizat întâlniri publice cu cetățenii din mai multe localități pentru a vedea ce necesități au și care le sunt așteptările de la mai marii lor”, „uitând”, însă săspunămăcar una din zecile de problemele ale județului, pe care a și rezolvat-o. La final, consilierul subliniază: „Menționez că nu îmi este străin niciun colțișor din acest județ, pe care am început să-l învăț încă din 1992, când am fost ales, pentru prima dată, consilier județean”.

Invizibilul

Raportul de activitate al consilierului PNL, Dan Vlaciu – membru al Comisiei de Buget Finanțe – nu cuprinde decât câteva rânduri. Nici măcar o jumătate de pagină. Documentul e redactat în fraze scurte, seci cu multe greșeli gramaticale și de ortografie. „Am fost numit în funcție în luna august a anului 2006. Am participat la toate ședințele CJ, mai puțin perioada când, din motive de sănătate, nu m-am putut deplasa. Am participat la ședințele din cadrul Comisiei de Buget Finanțe. Am susținut toate proiectele de hotărâre din cadrul acestei comisii, în baza discuțiilor și propunerilor care au avut loc” – se aratăîn raport. Consilierul se poate mândri, totuși, că nu a ocupat chiar degeaba scaunul de ales, participând la evenimente, ce sperăel, l-au scos definitiv din anonimat: „În luna septembrie 2006, am reprezentat CJ, în calitate de consilier județean la festivitățile de deschidere ale anului școlar 2006-2007, la câteva din școlile din municipiul Drăgășani, conform programărilor făcute” – a conchis el. Asta e tot.

Ziaristul

Cel mai extins raport este cel al consilierului independent, Mihai Sporiș (ex-PSD), care își prezintăactivitatea, vorbind despre el, la persoana a treia. El face și o întreagăexpunere a motivelor (lungăcât o zi de post) care l-au determinat săvoteze altfel decât partidul din care făcea parte, încercând, astfel, cu tot dinadinsul săconvingăcetățenii că a fost animat doar de intenții bune. Conjuncturile politice, crede acesta, i-au fost total nefavorabile. „Consilierul Mihai Sporiș a participat la toate ședințele de Consiliu Județean convocate, inclusiv la cele extraordinare „. În plus, alesul scrie, la adresa sa, și fraze laudative: „Am scris multe articole de atitudine în presa cotidianăvâlceană”. Supărat de intenția Consiliului Județean de a privatiza Regia județeană Autonomăde Drumuri și Poduri (RAJDP), Sporiș dă, în mai bine de o jumătate de pagină, explicații personale contra acestei decizii. „Nu agreez deloc graba pentru privatizarea acestei regii. Mai ales acum, când tabla politică are nevoie de noi actori și noi poziții pentru aceștia”. Consilierul are și critici la adresa conducerii și colegilor din Consiliul Județean și se aratăfoarte preocupat de progresul economic al județului. „De notorietate este amendarea Raportului Președintelui CJ, privind „Dezvoltarea economico-socialăa județului”. Raportul s-a transformat într-o evaluare arid statică , fărăa deveni un document de lucru. S-a rezolvat superficial o sarcinădefinităde lege. Îmi mențin punctul de vedere, privind slaba activitate a „echipei” și mimarea unei coerențe privind dezvoltarea economico-socialăa județului, în ciuda eforturilor deosebite ale președintelui (Dumitru Bușe – n.r.) și ale unuia dintre vicepreședinți” – mai spune alesul.

Pe bani buni

Un consilier județean are un salariu de aproape 5 milioane de lei vechi. Astfel, pentru fiecare ședințăalesul primește o indemnizație de 235 de lei, la care se adaugăalți 235 lei, pentru ședința de comisie, iar dacă participăla douăpe lună,  consilierul acumulează, în total, peste șapte milioane de lei vechi. Sunt destui, probabil, cei care susțin că este o sumăderizorie. Adevărat, însă , nu trebuie săpierdem din vedere că pentru banii primiți, consilierii muncesc doar câteva ore într-o lună, iar venitul este sigur. Meseria este, așadar, una destul de profitabilă. Amintim că în timpul mandatului de consilieri județeni, aleșii sunt în serviciul comunității care i-a votat. Aceștia au obligația, conform legii, săorganizeze, periodic, întâlniri cu cetățenii și săacorde audiențe, cel puțin o datăpe trimestru.

Olivia Parvu