Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierii plimbăreți

Aleșii județeni se plimbă, prin străinătate, pe mii de euro, plătiți din bani publici

După venirea din Grecia, consilierii județeni nu au catadicsit săîntocmească un raport cu privire la vizita în această țară , considerând, probabil, că eficiența nu este un criteriu de bazăatunci când se cheltuiește, cu nemiluita, din banii publici ” iresponsabili cum îi cunoaștem, aleșii au așteptat sătreacă ecourile vizitei, sperând că , nu vor mai fi, niciodată, luați la întrebări despre ce au învățat și înțeles în urma vizitei în Grecia. Dacă aleșilor județeni le plac locurile mai exotice, funcționarii publici au o predilecție, aparte, pentru unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, Bruxelles” în 2006, CJ a cheltuit sute de milioane lei vechi, numai pentru deplasarea funcționarilor în încântătoarea capitalăa Belgiei. Pentru „entertaiment-ul” consilierilor județeni și funcționarilor publici, instituția a plătit, în 2006, 1,3 miliarde de lei vechi

 

Eficiența deplasărilor consilierilor județeni vâlceni pe bani publici este minimă. Acest lucru este dovedit, din plin, de rapoartele pe care aleșii le întocmesc, După fiecare excursie în afara granițelor țării. Marea majoritate a documentelor sunt scrise superficial, în disprețul cetățenilor care le-au asigurat, prin votul lor, un loc că lduț în Consiliul Județean (CJ) Vâlcea. Franța, Belgia, Bulgaria, Grecia, Spania sau Austria sunt doar câteva dintre destinațiile de „serviciu”, pe care consilierii și funcționarii publici din cadrul CJ le-au preferat în 2006 și 2007. Pentru deplasările externe, instituția a alocat mii și mii de euro, iar pentru multe dintre acestea mass-media nu a intrat, încă , în posesia deconturilor.

În Franța, pe bani mulți 

Anul trecut, în perioada 28 martie – 2 aprilie, nu mai puțin de 8 consilieri au participat, în Franța, la  Programul „Promovarea comunităților locale din România în spațiul Uniunii Europene”, ce a fost  organizat în Regiunea Bouche-du-Rhone. Scopul deplasării, se aratăîn expunerea de motive a  Consiliului Județean, a fost acela de a realiza contacte sau întrevederi cu omologi din Franța, pentru identificarea unor posibilități de colaborare la diverse paliere administrative și economice (acorduri de înfrățire și programe comune de pregătire a angajaților din administrația publică și parteneriate în cadrul programelor comunitare). „( ) se propune realizarea unei deplasări de reprezentare a județului Vâlcea conceputăpentru reprezentarea la nivel de palier administrativ, economic, cultural -academic în vederea creării unor contacte care săstea la baza dezvoltării ulterioare a relațiilor dintre cele două regiuni. Acest deziderat de parteneriat se poate realiza numai printr-un schimb de inițiative, dezbateri și identificarea unor oportunități de finanțare comune, prin intermediul cooperării regionale transeuropene, a colaborării în cadrul diverselor proiecte și parteneriate externe” – se spunea în Raportul de specialitate al CJ, referitor la deplasarea mai sus amintită. În plus, consilierii aveau „misiunea” de a atrage investitori străini, pentru județul Vâlcea.

Practica îi „omoară”

Din păcate, însă , nu știm ce anume au „dezbătut” consilierii noștri cu francezii, pentru că , nici până acum, nu am văzut raportul deplasării în acest stat. Cât despre investitorii străini cu care trebuiau sădiscute aleșii cu ocazia „excursiei” în Franța, ei se lasă, mereu, așteptați. Nici costurile pentru această plimbare prin străinătate pe bani publici, nu au fost deloc mici. Pentru „entertaiment-ul” consilierilor județeni, instituția a plătit, în 2006, 33 mii lei, adică 330 de milioane lei vechi. Reamintim opiniei publice că la momentul acestei deplasări, mai multe voci din politicul vâlcean susțineau că plecarea consilierilor în Franța este inutilăși că aceștia nu vor pune, așa cum e normal, în practică lucrurile învățate acolo. Pe de altăparte, însă , Dumitru Bușe, președintele Consiliului Județean, era de altăpărere. „E bine, ca în străinătate, sămeargăcât mai mulți consilieri. Vor citi multe proiecte, bine realizate, pe care, cu siguranță, le vor pune în practică și la noi” – afirma el. Nu am văzut niciodatăproiectele la care făcea referire Dumitru Bușe. Plusul de experiențădobândit în Franța de consilieri, rămâne, încă , o enigmă. Delegația de consilieri care a vizitat „țara brânzeturilor”, a fost formatădin: Cristian Buican, Romulus Bulacu, Vetuța Ciocan, Iulian Comănescu, Victor Marin, Ștefan Prală, Samoil Vâlcu și Gheorghe Vieru.

Din Franța în Grecia

La doar câteva luni diferență, mai exact în perioada 8-15 octombrie 2006, Consiliul Județean a mai scos din „buzunar”, alte 200 de milioane lei vechi, pentru deplasarea aleșilor județeni – Ionel Militaru, Mircea Poenaru, Ilie Fârtat, Gheorghe Vieru, Ioana Liță, Mihai Crânguș și Mihai Sporiș – în frumoasa Grecie. Astfel, consilierii au participat la cursul de perfecționare, intitulat „Oportunități de finanțare în Uniunea Europeană – Fonduri structurale”. Cursul, în sine, își propunea creșterea capacității și probității profesionale a oficialilor aleși, a funcționarilor publici cu funcții publice de conducere în relație cu responsabilitățile propriei administrații publice locale și personalului contractual cu  funcții de conducere și execuție din cadrul instituțiilor publice. Cheltuielile de transport și serviciile hoteliere pentru 7 nopți au fost în valoare de 1450 lei/persoană, iar taxa de școlarizare – 480  lei/persoană. După venirea din Grecia, consilierii județeni nu au catadicsit săîntocmească un raport cu privire la vizita în această țară , considerând, probabil, că eficiența nu este un criteriu de bazăatunci când se cheltuiește, cu nemiluita, din banii publici. Iresponsabili cum îi cunoaștem, aleșii au așteptat sătreacă ecourile vizitei, sperând că , nu vor mai fi, niciodată, luați la întrebări despre ce au învățat și înțeles în urma vizitei în Grecia. Dacă consilierilor județeni le plac locurile mai exotice, funcționarii publici au o predilecție, aparte, pentru unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, Bruxelles. În 2006, CJ a cheltuit, sute de milioane lei vechi, numai pentru „școlirea” funcționarilor în încântătoarea capitalăa Belgiei. Rezultatul vizibil al vizitelor, a rămas, ca și în cazul consilierilor județeni, nul. Anul trecut, costul total al deplasărilor s-a ridicat la 1,3 miliarde lei vechi.

Vizita în Spania a costat aproape 4 mii de euro

Nici nu a început bine noul an 2007 că aleșii județeni au și luat drumul străinătății. Prima „haltă”: Sevillia, Spania, unde au participat la seminarul „Finanțarea culturii în Europa: parteneriatele publice private” . Pretextul excursiei a fost acela, spun ei, de a purta o serie de dezbateri și de a identifica idei noi, soluții și oportunități, ca modalități de acțiune în spațiul public, privat și în societatea civilă. Din delegația plecatăde la Rm. Vâlcea au făcut parte ocupanții primelor locuri în „topul consilierilor plimbăreți”, Gheorghe Vieru și Mihai Sporiș. Uimitor, de această dată, aleșii au depus și un raport al vizitei în străinătate, ce-i drept, destul de ilar și prost conceput. Mai mult, în rânduri întregi, aleșii se plâng, că pe timpul șederii în Sevilia au avut parte și de unele inconveniente, de ordin organizatoric, care, vezi Doamne, nu le-au oferit posibilitatea săse ducă , așa cum și-ar fi dorit, în plimbare prin Spania. Ce mai contează, până la urmăideile pe care ar fi trebuit săle preia de la omologii lor spanioli și săle punăîn practică pentru prosperarea județului pe care-l reprezintă. „Reuniunea, desfășuratăîn 4 sesiuni plenare și în cele 4 ateliere, a beneficiat de prezența unor specialiști în domeniu, care au conferențiat și moderat dezbateri. În afara acestor acțiuni (conferințe, ateliere), s-au organizat și evenimente care au avut loc la: Alcazar de Sevilia – vizită; Fundația Cruz Campo – vizităși vizite la muzee. Nu am putut participa în grup, din considerente organizatorice. Noi am sosit cu o întârziere, din cauza transportului (cu sosire la miezul nopții), am fost cazați la alte hoteluri decât cele reținute de organizatori” – scriu Sporiș și Vieru, în raport. Ca și în cazul altor deplasări, consilierii nu au trecut, deocamdată, la propuneri practice, pentru a valorifica deplasarea. Cheltuielile pentru vizita celor doi aleși în Spania, aratăastfel: cazare – 1.000 euro, pentru 7 zile (cât a durat vizita), cheltuieli de transport – 800 euro, asigurare medicală- 10 euro. Valoarea diurnei s-a ridicat la 560 euro, iar la cheltuieli neprevăzute au mai fost trecuți alți 1.245 euro. Suma totalăa excursiei a fost de 3.735 euro.