Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Conservatorii imoralitatii

              Pe tabla de șah a politicii românești au loc, în ultima vreme, mutări dintre cele mai neașteptate, deși, unele dintre ele erau iminente. PNL-ul trece printr-un profund zbucium intern, prevestitor a rău, a că rui finalitate rămâne, deocamdată, incertă. Stolojan, inițiatorul „Platformei Liberale”, vrea capul lui Tăriceanu neîntârziat, în timp ce premierul se încă pățânează să abdice, aruncând o privire piezișă membrilor grupării SS. Primul-ministru refuză acceptarea ideii că într-un partid ca PNL-ul, în care democrația se aplică doar la nivel declarativ, poate apărea riscul să-și piardă irecuperabil echilibru, fără de care actul politic pierde cumplit în semnificație. Așadar, apele liberale par să se despartă, iar, pentru moment, stolojenii și tăricenii nu au reușit nici până la această oră să ajungă la o decizie consensuală, care să permită reconcilierea politică a taberelor. Ca și cum frământările din politica autohtonă nu ar fi fost și așa uriașe, PC-ul, partidul parazit al actualei guvernări, a anunțat, acum puțin timp, că se retrage de la guvernare.

              Voiculescu, liderul acestei formațiuni politice susține că decizia de a pleca de la guvernare a fost luată acum multe luni de zile în urmă. Peciștii s-au declarat nemulțumiți că proiectele legislative inițiate de ei nu au fost susținute de colegii de Coaliție, în Parlament. Și, colac peste pupăză, în aceeași zi în care conservatorii au declarat că pleacă , Partidul Democrat l-a avertizat pe că lin Popescu Tăriceanu că , dacă va accepta organizarea de alegeri anticipate în primăvara lui 2007, această formațiune politică se va retrage și ea de la guvernare. Indiferent de motivele care au stat în spatele acestor decizii un lucru, cred eu, este foarte clar. România avea nevoie în perspectiva integrării ei în Uniunea Europeană de stabilitate și liniște politică . S-a tot vorbit despre necesitatea implementării urgente a multitudinii de proiecte post-aderare, pregătite de partidele politice ce cu greu mai pot fi realizate, în condițiile în care scena politică se fărâmițează continuu. țara noastră mai are, încă , foarte probleme de rezolvat ca să poată gestiona și o criză politică de proporții, premeditată.

              Traian Băsescu cataloga intrarea PC-ului la guvernare, drept o „soluție imorală”, sintagmă ce a produs mare deranj în rândul conservatorilor. Acum, atitudinea acestor oportuniști de serviciu din coaliția de guvernământ denotă nimic altceva. Conservatorii fac dovada că pun interesele politice mai presus de cele naționale, lepădându-se definitiv de vagele urme de moralitate, rămase în ascunzișul minții lor de politicieni obtuzi. Repet, gestul PC-ului în prag de aderare este incalificabil, iar scă derea și mai mult în sondaje, nu va fi decât urmarea firească a unei josnicii politice de necatalogat. Mai mult decât atât, același Voiculescu, alias Felix, turnător la Securitate, a spus despre Traian Băsescu că este un „mare ipocrit și un mare mincinos”, uitând să-și dezvelească voalul opac al ipocriziei pe care-l poartă de când se știe și cu care a defilat în încercarea sa eșuată de a deveni om politic. Rupt de orice fel de realitate politică , Voiculescu se declară, deja, un adversar al „politicii duplicitare” duse, în opinia sa, de Traian Băsescu și crede că președintele va face PC-ul responsabil de crearea unei crize politice. însă , în spatele acestor rocade politice, care, repet, vor dăuna imaginii României în ochii Uniunii Europene, s-au pus, de fapt, în mișcare voințe politice uriașe. Așa cum aminteam, PD-ul a susținut răspicat că Tăriceanu trebuie să accepte alegerile anticipate, doleanță democratică , exprimată cu foarte mult timp în urmă. 

              Mai multe surse parlamentare, au afirmat că duminică , 3 decembrie a.c., Băsescu și Tăriceanu au și problema alegerilor anticipate, însă , se pare, premierul a evitat să exprime o poziție clară, invocând faptul că acest demers nu ar fi agreat de parlamentarii PNL. Asupra premierului s-a declanșat un uragan politic, care se întețește cu fiecare clipă care trece și prea numeroase au devenit acum problemele care dau bătaie de cap PNL-ului: Platforma Liberală a produs mari cutremure interne, PC-ul a ieșit de la guvernare, dând naștere la o criză politică , iar PD-ul îl amenință cu anticipatele. Și poate, toate aceste disensiuni inutile ar fi putut fi evitate, dacă PD și PNL ar fi avut proiecte politice comune, iar liberalii ar fi reușit să înțeleagă, într-un final, importanța fuziunii cu democrații. Ar fi potrivit ca măcar pentru o vreme, să se renunțe la vendete, iar oamenii politici să privească cu înțelepciune și maturitate că tre interesele imediate și importante ale unei Românii, pentru care viitorul va suna altfel de la 1 ianuarie 2007.

Olivia Pirvu