Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cod(r)ul fiscal

        Cum de ce ne-a fost frică n-am scă pat, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat Noul Cod Fiscal, cu modifică ri semnificative, puse sub semnul obligațiilor asumate de România în vederea aderării la Uniunea Europeană . La o lectură mai atentă, chiar și un neavizat poate constata că Uniunea Europeană ne-a cerut un deget, iar guvernanții români i-au dat toată mâna.  Primă prevedere condamnă micro-întreprinderile la moarte prin asfixie fiscală. Cu toate că , și așa, în pseudo-economia de piață românească , acestea nu prea zburdau, asemeni melcilor, ca să nu le fluture ochii. Sunt vizate firmele cu până la 100.000 euro cifră de afaceri și până la nouă angajați care vor plăti, de anul viitor, impozit pe profit, în locul celui de 3% pe venit. Asta în ciuda faptului că UE încurajează dezvoltarea IMM-urilor și dă bani pentru diferite incubatoare de afaceri. Apoi, mai cresc și accizele, în special accizele la țigări, însă , să vezi drăcie, numai la țigările ieftine producție locală. Așa vom ajunge să plătim pentru un pachet de Carpați, cam tot cât pentru un pachet de LM, prețul țigaretelor ieftine apropiindu-se sensibil de mărcile scumpe. Același Cod fiscal funebru elimină facilitățile fiscale pentru cooperația agricolă și pensiunile turistice. N-are nimic, veți spune.

        Oricum turismului românesc i-a fost cântat de ceva vreme prohodul, prin prețurile la servicii umflate cu pompa. Și-apoi, oricum românii merg în vacanță în țările calde, unde serviciile sunt de o calitate net superioară, la prețuri sensibil mai ieftine. Asta dacă ne vor mai rămâne ceva bani de cheltuială, pentru că s-a introdus impozit absolut de 16% pentru toate categoriile de venituri obținute în România de nerezidenți. Proiectul îi face să-și dea cu tastaturile în cap și pe programatori, prin eliminarea scutirii de impozit pe salariile acestora, începând cu 1 ianuarie 2007.

        Cum justificarea acestei măsuri este că a fost cerută expres de Consiliul Concurenței, ne întrebăm cu cine or concura neloial programatorii români în Silicon Valley-ul românesc. Nici o problemă însă . Pe noi ne ține buzunarul să cumpărăm, pe bani grei, programe făcute în occident de programatorii români, nu-i așa? Inovațiile fiscale mai bat un cui în sicriul în care România traversează, înghesuită, eterna tranziție și au distorsiuni inacceptabile asupra unor piețe. Taxă pe apa de ploaie plătim de mult, taxa pe comentarii incomode se traduce prin pumni în gură, urmează taxa pentru aerul respirat și, uite așa, la trap, se va reuși depopularea României de că tre guvernanții care par a funcționa pe principiul că avem o țară minunată, dar, din păcate, încă locuită. Dacă Codul Fiscal va trece și de Parlament unde, din fericire, are oponenți puternici, vom intra în UE, noi cu burțile supte și fruntea în pământ, iar IMM-urile cu picioarele înainte.

                                                                                                                            ” Ana FLORESCU