Acasă Arhiva CIRC LA CONSILIUL JUDETEAN

CIRC LA CONSILIUL JUDETEAN

In timp ce pentru o manifestare culturalăde tradiție și anvergurănațională- „Florile Govorei” – nu s-au găsit decât 150 milioane lei vechi, pentru o acțiune derulatăde fundația de apartament a lui Nicu Cismaru s-au alocat, din BANI PUBLICI, suma de 100 milioane lei vechi ” bani au fost acordați pentru un eveniment care s-a petrecut deja – Festivalul național de folclor „Lada de zestre” (20 – 22 iunie 2007)

 

Mare scandal, mare, la ședința Consiliului Județean Vâlcea desfășuratăvineri, 29 iunie, la propunerea de alocare a unor sume de la bugetul județului pentru unele manifestări socio-culturale. În expunerea de motive realizatăde președintele Dumitru Bușe, se propuneau anumite sume destinate acestor „evenimente”, însă Gheorghe Vieru, consilier județean din partea PD, a ținut sădeschidă”Cutia Pandorei” și săpropunămajorarea sumelor alocate unor acțiuni culturale. Profitând de prilej, consilierul PSD, Camelia Coroiu a ținut săpluseze și a aruncat pe piațăpropunerea de alocare a 150 milioane lei vechi pentru un obscur ansamblu de dansuri populare din Drăgășani, în vederea unei deplasări în Germania. Impresionat de „lacrimile” consilierului PSD, președintele Dumitru Bușe a inclus această propunere în proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de rezervăbugetarăla dispoziția Consiliului Județean. În schimb, la propunerea înaintatăde Gheorghe Vieru, patru consilieri s-au inflamat, considerând că în ședințele consiliului județean nu se poate negocia ca la taraba din piață. Cei patru sunt: Dumitru Persu, Iulian Comănescu, Cristian Buican și Romulus Bulacu. S-a cerut din partea celor patru sănu se mai vinăcu astfel de propuneri de alocare a unor sume pentru tot felul de manifestări culturale pe „ultima sutăde metri”, în scopuri electorale și fărăun fundament real. În plus, s-a solicitat ca pe viitor săse facă un calendar precis al acestor manifestări culturale și al sumelor care vor fi alocate de Consiliul Județean, pentru a nu se mai veni „pompieristic”, afectând celelalte proiecte și programe derulate din bugetul județului.

 

„Cântecele Oltului”, ca la tarabă

 

Timp de mai mult de oră, discuția s-a învârtit în jurul propunerii de repartizare a sumelor pentru două evenimente cultural-artistice: „Florile Govorei” și „Cântecele Oltului” din că limănești. După cum se știe, în perioada 17 – 19 august, la că limănești va avea loc o nouăediție a Festivalului de folclor „Cântecele Oltului”. Pe lângă 9 județe situate de-a lungul râului Olt, la festival vor participa și artiști populari din ansamblurile folclorice ale Turciei, Greciei, Franței și Poloniei. Primarul Ilie Amuzan a solicitat alocarea de la bugetul județului, în vederea susținerii acestui festival, a sumei de 700 milioane lei vechi, însă Dumitru Bușe „mirosind” că primarii cer „mai mult, ca săprimească o sumărezonabilă” a inclus în proiectul de hotărâre suma de numai 400 milioane lei vechi. În ședința Consiliului Județean, Gheorghe Vieru a sărit ca ars când a auzit o astfel de propunere și a licitat pentru acordarea întregii sume de 700 milioane lei vechi, fărăînsă a indica și sursa de finanțare pentru cele 300 milioane lei vechi în plus, ca diferență. Pentru a găsi o cale de mijloc, Dumitru Bușe a mai lăsat de la el și a propus alocare a 500 milioane lei vechi. Exact ca la piață!!! Sătui de scandal, consilierii județeni au acceptat varianta propusăde președintele Bușe. Nu același lucru s-a întâmplat cu propunerea de alocare a 150 milioane lei pentru sărbătoarea locală”Florile Govorei”, cu toate că primarul Mihai Mateescu a solicitat cu 50 milioane lei vechi mai mult. Se știe despre „prietenia” dintre primarul din Govora și președintele Dumitru Bușe, localitatea Băile Govora fiind mereu defavorizatăatunci când se alocă sume pentru finanțarea unor proiecte sau pentru echilibrarea bugetului local.

însă , mulți consilieri județeni nu au observat că la același proiect de hotărâre, subcapitolul „Rectificarea bugetului propriu al județului Vâlcea” a trecut o propunere care a umplut de fericire o singurăpersoană: Nicu Cismaru, fost ziarist pe la diferite publicații locale și fost acordeonist într-un ansamblu de muzică populară. În prezent, și-a tras o obscurăfundație de apartament numităFundația KAMALA . Nu se știe prin ce metode, dar președintele Dumitru Bușe s-a lăsat „convins” de Nicu Cismaru și a inclus în proiectul de hotărâre propunerea de alocare de la buget a sumei de 100.000.000 lei vechi , sumăpe care a primit-o în doi timpi și trei mișcă ri în urma votului consilierilor județeni din 29 iunie. Banii au fost acordați pentru un eveniment care s-a petrecut deja – Festivalul național de folclor „Lada de zestre” (20 – 22 iunie 2007). În expunerea de motive în privința alocă rii acestei sume, Dumitru Bușe spune: „Festivalul își dorește săpunăîn valoare cultura, tradiția, și cântecul popular românesc, în contextul integrării României în Uniunea Europeană „.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.