Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CIRC A LA NICOLAE

La ședința consiliului local

Deja, cei care participăsau urmăresc, cu regularitate, la TV ședințele consiliului local, și-au dat seama că întâlnirile aleșilor locali s-au transformat în adevărate cloace în care unii își dau frâu liber jignirilor, obsesiilor, frustrărilor, orgoliilor și clinciurilor politice. Dacă n-am ști despre fiecare „ce hram poartă”, n-am putea spune că polemicile nu sunt, de fapt, în beneficiul orașului și al râmnicenilor, deși, de fațadă, se vor pentru a dezvolta spiritul constructiv, critic sau moralizator. Situația-i jalnică , dar o vorbăromânească veche spune că „Pe ăștia-i avem, cu ăștia defilam!”. Cel puțin până la varăcând vin alegerile.

În ultima ședințăa Consiliului Local, ne-a fost foarte greu sădelimităm până unde merg interesele și orgoliile personale și unde e limita între declarațiile politice și vocabularul specific bădăranilor. Văputeți da seama deja că ședința s-a lăsat cu scandal, liberalul Ion Nicolae ținând neapărat, și de această dată, săiasăîn evidență. În salăau fost prezenți doar 16 aleși locali, Gheorghe Păsat, Gabriela Ene, Eduard Vârlan, Doru Chiriță, Bogdan Badea și Gigi Matei lipsind motivat. Cel mai important punct de pe ordinea de zi, care a iscat și cele mai multe discuții, a fost raportul de hotărâre privind aprobarea sporurilor salariale pentru personalul aparatului de specialitate din cadrul primăriei și a celorlalte instituții subordonate primăriei. În prezent, salariile de bazăale funcționarilor publici cu studii medii sunt de minim 500 lei și maxim 783 lei. Cei cu studii superioare au salarii cuprinse între 571 lei și 1.327 lei. însă , angajații pe bazăde contract au salarii mult mai mici. Un muncitor are salariu de bazăîntre de 449 lei și 612 lei, iar personalul tehnico – administrativ între 446 lei și 1.080 lei. Astfel, primarul Mircea Gutău le-a propus consilierilor municipali spre aprobare acordarea de sporuri, începând cu 1 septembrie 2007, tuturor angajaților primăriei. Pentru funcționarii publici, el a propus o sumăfixăbrutăde 150 lei, iar pentru angajații ADP-ului, Poliției Comunitare, Direcției de Protecție Socialăși Cantinei de Ajutor Social o sumăde 300 lei. „această propunere are menirea de a atrage și a menține personalul calificat, dar și pentru a obține un randament cât mai ridicat. Am considerat că angajații de la ADP merităsăprimească un pic mai mult pentru că ei muncesc toată ziua, pe frig, caniculăși au un salariu de mizerie. Sunt unii care poate nu au ce pune pe masăși mănâncă pâine cu ceapă” – a declarat primarul Gutău. 

 Veșnic nemulțumit

Această motivație a șefului administrației locale nu l-a mulțumit însă pe liberalul Ion Nicolae, care a luat cuvântul de foarte multe ori pentru a-și susține punctul de vedere. Încă de la început, Nicolae a spus că liberalii nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre, deoarece, zice el, „nu existănicio bazălegalăpentru a face acest lucru”. „Consilierii Partidului Național Liberal nu sunt de acord cu această propunere. Sămi se spunăși mie când a fost negociat contractul colectiv de muncă . Nu mi se pare corectăsalarizarea diferențiată. Din câte știu eu, în legea bugetului, la partea de economii, existăo prevedere și se pot acorda câte 350 lei la fiecare angajat” – a spus consilierul Ion Nicolae. Răspunsul primarului nu s-a lăsat așteptat, el explicându-i liberalului că Primăria nu dispune de banii necesari pentru a acorda sporuri egale tuturor angajaților, cu atât mai puțin săle dea un spor de 350 lei. Numai că , Ion Nicolae nu a înțeles și, ca la fiecare ședințăa Consiliului Local, el a plictisit cu aberațiile sale. I-a luat la întrebări pe angajații primăriei privind temeiul legal prin care se pot acorda aceste sporuri. Neprimind niciun răspuns, liberalul a cerut săse consemneze în procesul verbal faptul că nici un funcționar public nu a știut să-i dea informația. Șeful executivului primăriei nu i-a rămas însă dator liberalului și i-a replicat: „Nu prea am înțeles ce vreți dvs. săspuneți. Ba nu sunteți de acord cu acordarea acestor sporuri, ba vreți săle dăm la toți câte 350 Ron. Eu am considerat că muncitorii de la ADP merităsăprimească mai mult având în vedere că fac naveta și muncesc la lopată. Ceea ce faceți acum se numește propagandă”– a spus Mircea Gutău. În cele din urmă, raportul de hotărâre a fost supus hotărârii aleșilor locali. Așa cum era de așteptat liberalii și social – democrații au „dat mâna” și au votat împotrivă.