După mai mult de 20 de ani aflat în fruntea ortodoxiei române, odatăcu moartea Patriarhului Teoctist, Biserica OrtodoxăRomână(BOR) a suferit o mare pierdere. Numele lui PF Teoctist va rămâne asociat pentru totdeauna de prima vizităa unui papăîntr-o țară majoritar ortodoxăDupă schisma din 1054. Noi toți îi datoram recunoștințăpentru faptul că l-a invitat în România pe Papa Ioan Paul II. Au fost câteva zile în care nu ne-am dezlipit de televizor, de fapt Patriarhul ne-a oferit șansa săurmărim în direct o mare personalitate a lumii, iar Teoctist a fost la înălțime! Nici nu a avut loc bine înmormântarea rămășițelor sale pământești și balcanismul unora a început sădea în clocot. Presa naționalăcârcotașe a intrat, la ordin sau de bunăvoie, într-un concurs cu tema „Hai săvedem care ne mințim mai mult concetățenii”. La unison, s-a dat un verdict provocator: moartea Patriarhului reprezintăo conspirație ocultă, masonică , pentru a elimina un pion important. Autorii afirmăcă toate faptele petrecute confirmăaceastă conspirație. Ei spun că Teoctist, pur și simplu, a fost luat pe sus și hăcuit.
Acum, După autorii teoriei, se va produce pasul doi urmărit de conspiratori: plasarea omului dorit în funcția de Patriarh al României. Deja se fac jocurile, se insuflămediatic cine ar merita săpreia conducerea BOR, iar politicianul Frunzăverde l-a și nominalizat pe ocupantul postului: mitropolitul IPS Daniel al Moldovei. A fost asasinat sau nu, Patriarhul României? Prea Fericitul a adormit la o vârstădestul de înaintatăși este posibil săfi murit din cauze naturale. Dar, pe de altăparte sunt cunoscute relațiile pe care le are IPS Daniel cu masoneria și politicienii ajunși în colegiul elector al sfântului Sinod (exemplu: Frunzăverde) îl doresc pe fratele lor mason în fruntea BOR. Minciunăsau adevăr? Teamăîmi este că mergătorii la biserică s-ar putea săle strice socoteala și vor ieși în stradăpentru a împiedica alegerea unui patriarh ceva mai puțin ortodox decât ceilalți membri ai sinodului.
Presa internaționalăacordămari spații tristului eveniment și, pe aceeași linie a influențării, ea nu pregetăsăafirme că „în ciuda aderării României la Uniunea Europeană , Biserica Ortodoxa își menține reputația de instituție conservatoare care întârzie săse adapteze progresului”. Care progres? Drept urmare, spun autorii din țară ai teoriei conspirației, s-a „operat” o mișcare a la Papa Ratzinger (probabil, care, spun tot ei! … „i-a făcut un pic de vânt” lui Papa Ioan-Paul II-lea, ca era vremea planurilor pentru războiul mondial din 2012 și trebuia săiasăodatădin scenă). Se afirmăcă în acest mod suspect „l-au decedat” și pe Patriarhul Teoctist (de la o banalăchirurgie de prostată, care azi se poate face chiar și laparoscopic). Pe urmă, dacă presa românăvorbește de doi candidați: IPS Daniel – ecumenistul și IPS Teofan – unealta IPS Anania, presa internaționalăvorbește direct de IPS Anania.
Care-i adevărul și unde-i provocarea? Rezultatul votului din adunarea extraordinarăa Sfântului Sinod care va avea loc peste o lunăși jumătate va tranșa o confruntare ce existăde ani de zile în BOR, confirmând sau invalidând suspiciunile. Cu siguranță, împotriva Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a existat și, poate, mai existăun plan de divizare, După cum spun chiar și ziarele străine. Primul moment a fost scindarea Mitropoliei Ardealului, la sfârșitul anului 2005. După ce IPS Laurențiu Streza a reușit săacceadăla funcția de mitropolit al Ardealului, susținut fiind de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei părea săfie în avantaj printre prelații din Ardeal, cu o influențăconsiderabilăși în acea zonăa României. La scurt timp, însă , IPS Daniel a pierdut printre degete jumătate din susținerea obținută. Sfântul Sinod a propus imediat împărțirea la 4 noiembrie 2005 a Mitropoliei Ardealului în două : Mitropolia Ardealului, în frunte cu IPS Laurențiu Streza și Mitropolia Transilvaniei de Nord, în frunte cu IPS Bartolomeu Anania. Înscă unarea acestuia din urmăca mitropolit a diminuat practic forța Înalt Preasfințitului Laurențiu și implicit a IPS Daniel.
Astfel, marea majoritate a ierarhilor ardeleni au devenit subordonați direcți ai lui Anania. Al doilea moment a fost schimbarea Statutului BOR, care a avut loc la 18 ianuarie 2006. până la această dată, desemnarea succesorului la scaunul patriarhal ținea cont de cutuma că devin patriarhi mitropoliții Moldovei. Existența acestei legi nescrise înseamnă că lupta pentru succesiune era ca și tranșatăîn favoarea IPS Daniel. La presiunea adversarilor IPS Daniel, Sinodul a modificat anul trecut Statutul, stabilind reguli clare de alegere a Patriarhului. Concret, candidații sunt propuși mai întâi de membrii Sinodului. Apoi, succesorul este ales prin vot secret de Colegiul electoral – format din circa 180 de persoane, printre care membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, dar și decanii facultăților de profil etc. această modalitate de vot a diminuat șansele IPS Daniel de a urca în scaunul patriarhal fără a trece prin furcile caudine ale Sinodului. Moartea Întâistătătorului BOR a lăsat în urmăo comunitate creștinăcare riscă săse divizeze între moderniști și tradiționaliști.
N.B.– Informații obținute din înalte sfere bisericești afirmăcă PF Teoctist a fost la consult, în Germania și de acolo i-a fost recomandat profesorul Sinescu, dar și săse opereze în țară . Apoi, legat de acest trist eveniment, am aflat că prof. dr. univ. Nicolae Ursea, medicul curant al PF Teoctist l-a reclamat de malpraxis pe profesorul Ioanel Sinescu, chirurgul ghinionist. Este primul caz cunoscut de mine – și, slavăDomnului, cunosc bine breasla – în care un medic acuzăun alt medic. De obicei mortul este de vină. Ce înseamnă progresul, domnule… Probabil că sub atenta îngrijire a doctorului Ursea, Prea Fericitul, Dumnezeu săîl odihnească !, ar fi atins, sau chiar depășit, vârsta lui Matusalem. Dacă nu ar fi comic, ar fi trist. Și viceversa.
Lasă un comentariu