1

Cine conduce judetul?

Cu siguranță, cel mai vânat om politic în aceste zile este viceprimarul comunei Vlădești, Sorin Ghiță. Acolo, s-a declanșat deja campania electorală, iar partidele politice se bat pentru a-l atrage pe vice în tabăra lor. În vara anului 2004, Sorin Ghițăa candidat la funcția de primar în Vlădești din partea PSD-ului. Atunci, a pierdut în favoarea lui Constantin Ruxandra, care nu a condus primăria decât un an. În urmăcu o lună de zile, el a murit într-un accident tragic de circulație. Și astfel, moartea unui om s-a transformat în circ politic ieftin pentru partidele vâlcene. Campania de la Vlădești este doar o pregătire pentru campania ce va veni în vara lui 2008, iar fiecare lider județean vrea să-și arate mușchii. De asemenea, de la Vlădești se va da un semnal important despre cine conduce acest județ. Chiar cine? Președintele CJ, omul cu banii de la buget, Dumitru Bușe, Emilian Frâncu, liderul liberal, care se bate cu pumnii în piept că el este cel mai tare sau senatorul pedist, Dorel Jurcan, care poate conta și pe sprijinul „primarului jucă tor”, Mircea Gutău? Sănu-i uităm nici pe pesediști, care chiar dacă au pierdut Puterea în județ, sunt încă în că rți.

Așadar, sunt patru partide care se luptăpentru un singur om. De aici, se pot dezvolta scenarii dintre cele mai fanteziste. Primul, care vine din tabăra pesediștilor, ar acredita ideea că Sorin Ghițăar fi semnat adeziunea la PC-ul lui Bușe, soluția imoralăde la guvernare. Cu siguranță, șeful CJ i-a promis acestuia marea cu sarea și ajutor nelimitat atât timp cât el se afla în fruntea Consiliului Județean. însă , mare atenție, pentru că și Ghițăs-ar putea „arde”, așa cum a făcut primarul de la că limănești, care a crezut în promisiunile șefului conservatorilor vizavi de finanțarea megaproiectului Centrul de Afaceri de la Seaca, aflat acum în stand-by.

Cel de-al doilea scenariu ar fi că Sorin Ghițăar fi optat pentru PNL. Liderii liberali se feresc săfacă declarații tranșante în acest sens, însă la cum îl știm pe Emilian Frâncu, acesta nu va sta cu mâinile în sân, uitându-se cum Aliații îi furăcandidatul de sub nas. Cu siguranță, nici pediștii nu bat pasul pe loc, iar surse autorizate din PD Vâlcea dau ca sigurăînscrierea lui Ghițăîn rândurile democraților. Trecerea acestuia în barca democraților a fost forțatăde amenințările lui Frâncu ce l-a anunțat că îl bagăîn pușcă rie pentru nu știm ce nălucă politică . Sau poate PNL-ul și PD-ul vor merge în Alianțăși unul dintre partide trebuie săcedeze? Ceea ce se știe cu siguranțăeste faptul că Sorin Ghițănu mai e membru PSD. Asta e o informație certă, care nu mai suportănici un fel de comentariu.

Aș vrea sămai aduc în discuție un aspect, care chiar dacă poate părea demodat, pentru unii contează. Se poate vorbi oare despre moralitatea și verticalitatea omului Sorin Ghiță, care a ajuns viceprimar, având calitatea de membru PSD? Proverbul alăcu cel care aleargăDupă doi iepuri (în cazul nostru 4 partide) și nu prinde nici unul s-ar putea săaibăaplicare în cazul lui. Și cine știe, se mai aude că în sondaje vine tare din spate fiul răposatului Ruxandra, care este hotărât săcandideze și el pentru fotoliul de primar la Vlădești. Deja a demisionat de la IJP Vâlcea.

Oricum ar fi, bate vânt puternic de campanie. Oare se va repeta scenariul de la Titești, când liberalii au pierdut în fața pesediștilor? E drept, atunci PSD-ul era la guvernare.

însă , în fapt de searăși la ora închiderii ediției, scenariile s-au spulberat pentru că negocierile și de-o parte și de alta s-au finalizat. Așadar, zarurile au fost aruncate. Candidatul PNL, care merge în Alianțăcu PD-ul, este Constantin Ruxandra, iar candidatul PSD-ului este… Sorin Ghiță. Din câte se pare, PC-ul a rămas cu degetul în gurăcu toată președinția Consiliului Județean deținutăde Dumitru Bușe.

Magda Tolea