1

Cazanul cu banditi

       Dacă ne facem că nu-i vedem, nu înseamnă că nu există. Apar la televizor și ne țin lecții de morală și etică , trec pe lângă noi, pe stradă și ne sfidează amenințător. Sunt împărțiți în două categorii ce interacționează în funcție de situațiile cu care se confruntă și au reușit să pună la punct un sistem mafiot despre care cei ce îi cunosc dedesubturile tenebroase spun că , prin comparație, sicilienii aduc mai mult cu o gașcă de cartier. Unii domină sfera politico-economică , iar ceilalți stăpânesc străzile. Nu este vorba despre vreo altă țară , sau despre vreun alt oraș, ci despre județul Vâlcea, locul în care banii murdari proveniți din furt, armele și drogurile sunt o realitate crudă. Sigur, veți spune că la fel se întâmplă peste tot în lume, dar dacă lucrurile stau astfel prin alte părți nu înseamnă că trebuie să ne consolăm cu gândul acesta. În cazul în care ați uitat, vă reamintesc faptul că în urmă cu zece ani, tot în acest județ, cu largul concurs al Poliției, o grupare mafiotă și-a desfășurat activitatea infracțională terorizând Râmnicul. De-a lungul timpului, chiar și în trecutul apropiat, intervențiile IGP-ului pe teritoriul Vâlcii s-au desfășurat fără colaborarea organelor locale de Poliție care de multe ori au aflat abia a doua zi despre descinderile urmate de arestări răsunătoare. Aceasta stare de fapt îmi permite să speculez că undeva, la nivel înalt, factorii de decizie i-au suspectat pe capii Poliției și pe lucrătorii săi de a fi pactizat cu infractorii.

         Evenimentele desfășurate în ultimele șase luni și afirmațiile unui președinte de partid mă îndreptățesc să cred că în acest moment lucrurile sunt mult mai grave decât acum zece ani. Violența a devenit o chestiune de nestăpânit. În orice caz, părerea mea este că șeful IJP Vâlcea, comisarul Adrian Cazan, departe de a fi o mână de fier, a scă pat infracționalitatea de sub control. Sub privirile dumnealui bandiții au produs nu milioane, ci tone de bani, iar acum nu se mai tem de absolut nimic. Pe cine aș puteau eu să acuz de eliberarea haosului peste județ, dacă nu pe cel ce este obligat să-l stăpâneasca? Râmnicul a devenit un Gotham modern, adică un oraș în care crima organizată a atins toate sferele și stăpânește peste tot. Poliția arestează curve și amendează copii ce fac prea multă gălăgie și scuipă coji de semințe pe jos, în timp ce prin discoteci se scot pistoale și săbii și se inhalează prafuri. Când sunt chemați la o răfuiala între bande, sau între membrii unei bande și oameni simplii, polițiștii întârzie să apară, ori stau de-o parte până se termină și se roagă la Dumnezeu să nu se depună vreo plângere. până și mascații evită să se implice în aceste răfuieli de teamă să nu se afle cine sunt cei ce se ascund sub cagule, așa cum s-a mai întâmplat. Frica este răspunsul la întrebarea de ce nu face nimeni nimic. Raziile transformate în vânătoare de prostituate de pe Valea Oltului par singura activitate cu care se poate mândri domnul comisar Cazan de-a lungul mandatului. Cu toate că are o legătura cu cauzele ce generează corupție în rândul polițiștilor, despre Poliția Economică nu o să mai spun nimic, deoarece pare un departament inexistent din punct de vedere al fenomenelor cu adevărat grave de infracționalitate economică . Nu am auzit până acum că vreun „crocodil” sau „rechin”, După cum i-au numit comisarii UE, să fie deranjat. Chiar nici un nume cu greutate nu a apărut pe firmamentul conferințelor de presă ale IJP Vâlcea? Chiar toți sunt curați ca lacrima?

         Nu știu preocupări are prefectul județului și habar n-am cu ce mama dracului se ocupă senatorii și deputații de Vâlcea, în afară de gargara pe care o vedem cu toții la televizor, dar dacă nu vor face schimbări la vârf în IJP și se vor mai preface mult timp că totu-i roz și că miroase a tămâioare, infracționalitatea va intra într-un proces ireversibil în Râmnicul ce seamănă din ce în ce mai mult cu un cazan cu bandiți. 

Bogdan Popescu