Șeful IJP Vâlcea a fost demis
De aproximativ un an de zile, ziarul nostru a desfășurat o campanie de presă menităa arăta opiniei publice județene managementul defectuos desfășurat la Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, aflat sub comanda comisarului șef Adrian Cazan. Totodată, am sperat că lucrătorii celebrei unități „Doi și un sfert” (în realitate „0962”) se vor autosesiza și ei, contribuind prin muncă laborioasăde investigații la schimbarea acestuia din funcție, înainte de a că dea sub incidența legilor penale, prin activitățile dubioase ce le-a desfășurat sub uniforma statului. Dar ne-am înșelat, pentru că , până de curând, la comanda IGPR s-a aflat chestorul principal de poliție Dan Valentin Fătuloiu, tutorele inspectorului nostru șef și nimeni nu a mișcat în front. Cu sprijinul său (interesat?) comisarul șef Adrian Cazan a rezistat în pofida tuturor concluziilor și propunerilor comisiilor de control care s-au succedat în verifică ri la Rm. Vâlcea, fie verifică ri obișnuite, fie la sesizarea unor nemulțumiți. Iar „vulpițele” de la „o mie fără puțin”, în loc săia act de cele sesizate prin presă și săverifice adevărul semnalelor noastre, s-au „consumat” filându-ne, ascultându-ne telefoanele, producându-ne greutăți în desfășurarea investigațiilor jurnalistice, etc. Dar am știut bine că , până la urmă, adevărul va învinge.
Demiterea
De aproximativ 10 zile știm că noul Inspector General al Poliției Române – Gheorghe Popa a semnat ordinul de demitere al comisarului șef Adrian Cazan, punându-l la dispoziția IJP Vâlcea și nu la dispoziția IGPR, După cum se obișnuiește cu polițiștii meritoși. Miercuri, 7 noiembrie, pe faxul aflat în Dispeceratul unității de poliție vâlcene (și nu la Cabinetul inspectorului șef) a sosit ordinul mult așteptat, stârnind o mare bucurie printre foștii lui subordonați. Dar a și întristat gașca ce și-a format-o. Pentru că , trebuie săse știe că Adrian Cazan și-a făcut un grup cu care „dirija” activitățile IJP – mai mult sau mai puțin cunoscute – stârnind reale nemulțumiri, ba, alegându-se, chiar și cu câteva procese civile din partea unor subordonați. Dihonia instalată, prin proasta comandăpracticată, s-a repercutat și în rezultatele slabe profesionale obținute de unele compartimente funcționale polițienești și în nemulțumirea cetățenilor județului. A devenit notorie răutatea cu care și-a persecutat Adrian Cazan colegii aflați la comanda Poliției municipiului Rm. Vâlcea, ros de invidie pe rezultatele lor profesionale meritorii. De acum, După demitere, se pare, 40 de polițiști vâlceni, în frunte cu el – se vor afla în vizorul procurorilor, desfășurându-se tot atâtea anchete penale. Despre această situație nu deținem prea multe amănunte, dar sperăm ca printre cei anchetați săse afle „tovarășii” săi Crivăț, Stoica și Frunză, polițiști de duzină, abuzivi și obraznici. Văinvităm sărețineți aceste nume și săle urmăriți polițiștilor aceștia evoluția. În lumea interlopă, fie că este vorba de hakeri, de hoții din străinătate, de hoții de mașini autohtoni sau valutiști, numele lor este foarte cunoscut și legat (poate, subiectiv!) de o serie de ilegalități comise și neanchetate. În acest sens, semnificativăeste mărturisirea deținutului Costi Morar, aflat în prezent în Penitenciarul Colibași, care a deconspirat legătura sa infracționalăcu Adrian Cazan și „cei trei mușchetari” ai lui. După ce mărturisirea acestuia a fost datăpublicității, deținutul Morar a fost bătut în pușcă rie până i-au fost rupte două coaste, iar fostul (de acum) inspector șef Adrian Cazan ne-a dat în judecatăun coleg de breaslă, acuzându-l de calomnie.
Ali Baba și cei 40 de… polițiști
fără intenția de a-l denigra, credem că Adrian Cazan se poate compara cu miticul Ali Baba, dar nu prin bogățiile deținute (că nu are, săracul!), ci prin șmecheria practicatăla cumpărarea unor imobile pentru Poliția Rutierădin Rm. Vâlcea și pentru Poliția din Brezoi. La vremea respectivă, am atras atenția asupra supraevaluărilor făcute irațional, dar nimeni nu ne-a băgat în seamă. „Vulpițele” (0962), în loc săinvestigheze vânzarea-cumpărarea imobilelor, s-au dat deoparte, colaborarea lor cu managerul IJP fiind arhicunoscutăși, se spune, șeful lor, își bea cafeaua, dimineața, în biroul inspectorului șef pe care-l informa despre munca compartimentului ce-l conduce. În ceea ce-i privește pe cei 40 de polițiștii ce vor fi supuși la anchete judiciare, articolele din Codul Penal unde se spune că vor fi încadrați, sunt favorizarea infractorului, neglijențăîn serviciu și abuz în serviciu. Nu știm cât de reale sunt faptele descoperite și incriminate de cei care s-au aflat în control la Rm. Vâlcea în urmăcu șapte luni, dar ceva ne spune că nota este forțatăpentru mulți dintre ei, sita investigațiilor reținând, în final, numai 7-8 vinovați.
Remember
Datorităaplică rii legii retrocedării, imobilul din Rm. Vâlcea unde funcționa Poliția Rutierăa fost predat urmașilor foștilor proprietari. De aceea, cu susținerea IGPR, Adrian Cazan a pornit la că utarea unei locații că reia săi se dea funcționalitatea ce se urmărea. Primarul Mircia Gutău, cu operativitate, a oferit trei variante de sediu, toate refuzate de comisarul șef. Polițistul șef aflase că au fost prevăzute câteva miliarde bune pentru cumpărarea de spații și banii trebuiau cheltuiți, nu-i așa? Coincidența a făcut ca un imobil din cartierul Râureni (pe care a pus ochii Adrian Cazan) săfi trecut și prin agenția noastrăimobiliară, la prețul (final) de vânzare de 150.000 euro. Mare a fost surprinderea tuturor săafle de la noi că vânzarea-cumpărarea s-a făcut pentru suma de 250.000 euro, cu 100.000 euro mai mult decât cerea inițial vânzătorul. După lansarea prin presă a suspiciunilor privind onorabilitatea actului imobiliar încheiat pentru sediul Poliției Rutiere, ne-au parvenit informații (din surse zero), precum că s-a intenționat și cumpărarea unui imobil, pentru Poliția Drăgășani, tot în condiții dubioase, numai că vânzătorul nu a admis compromisuri. Au urmat suspiciunile de la Brezoi și Titești, localități unde, la fel, s-au și cumpărat imobile supraevaluate. Poate că toate informațiile primite atunci rămâneau fără suspiciuni, dacă vânzătorul din Râureni (imobilul Poliției Rutiere) nu ar fi acceptat semnarea unui act adițional la contractul încheiat deja (și onorat prin încasarea integralăa banilor) prin care s-a obligat sămai construiască niște anexe imobilului ce nu-i mai aparținea juridic și săasfalteze curtea lui. Sperăm ca și aceste cazuri săfacă obiectul anchetelor penale ce se vor desfășura. Adevărul trebuie sătriumfe!
Bucuria „nebunilor”
Schimbarea stăpânului, bucuria nebunilor – spune un proverb. Și, la IJP Vâlcea cam așa este. Numai că sintagma „nebunilor” o folosim la figurat, persecutații fostului inspector șef fiind niște oameni integri, raționali și serioși. Din cauza acestor trăsături morale nu și-au găsit compatibilitatea cu comisarul șef Cazan și oamenii lui și au avut de suferit. Acum se pot bucura, dar numai cu jumătate de suflet. Nu se știe cine va câștiga concursul pentru ocuparea funcției de inspector șef vacantată. Deja, au devenit cunoscute numele unor viitori concurenți: comisarul Dan Drăghici, comisarul Gheorghe Roibu, comisarul șef Florin Marin și comisarul Nicolae Sărdărescu. Tuturor le urăm succes și nouă, cetațenilor județului, ne urăm sănu se amestece iar politicul și săînvingăcel mai bun!
Lasă un comentariu