Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Caracatita falsificatorilor de carduri a fost anihilata

       ” După 14 luni de „funcționare”, ” operațiunea de identificare a falsificatorilor de carduri a început în urmăcu un an de zile, când doi dintre ei au fost prinși în flagrant în fața unui ATM din Râmnic ” afacere de familie: tatăl și fiul aveau acasăun adevărat arsenal pentru țepuirea posesorilor de carduri, români și străini

 

           Procurorii DIICOT Vâlcea împreunăcu ofițerii Biroului de Investigare a Infracțiunilor de CrimăOrganizatăși Terorism Vâlcea au finalizat o amplăanchetăprivind descoperirea și distrugerea unei rețele de falsificatori de carduri care au acționat în județul nostru. Timp de aproape un an de zile, procurorii și polițiștii s-au aflat pe urmele falsificatorilor, reușind săaducă în fața instanței de judecatăpe toți membrii rețelei. Aceștia sunt Dumitru Băzăvan, trimis în judecatăîn stare de arest preventiv, 42 ani, din comuna Orlești, cu antecedente penale, Constantin Cosmin Vîlcioiu, arestat preventiv, 24 ani, din Drăgășani, cu antecedente penale, Marius Dumitru Băzăvan, fiul lui Dumitru Băzăvan, în stare de libertate, 18 ani, din comuna Orlești, Daniel Munteanu, trimis în judecatăîn stare de libertate, 20 ani, din Drăgășani. De asemenea, După ce au aflat toate detaliile infracțiunilor săvârșite, procurorii DIICOT au mai trimis în judecată, în stare de libertate, în aceleași cauze, pe Gheorghe Ovidiu Îunduc, de 22 ani, din Orlești, Ovidiu Bogdan Bochian, 24 ani, din Făgăraș, județul Brașov, Gabriel Adrian Radu, 22 ani, din Târgoviște. Cei 7 se fac vinovați de falsificarea  dispozitivelor de platăelectronică , punerea în circulație a acestora, fabricarea ori deținerea de echipamente, inclusiv hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de platăelectronică , efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, etc. infracțiuni care se pedepsesc cu închisoare de la 1 an la 12 ani.

           Prinși în flagrant în fața unui ATM

           Totul a început în data de 23 septembrie 2005, în jurul orelor 10.00, când Constantin Cosmin Vîlcioiu și Daniel Marinel Munteanu au fost surprinși de polițiști la ATM-ul 3902 al Băncii Transilvania din Rm. Vâlcea. Cei doi aveau asupra lor un instrument de platăelectronică falsificat, în ideea de a efectua operațiuni ilicite. În timp ce Vîlcioiu tasta codul pin, cel de al doilea asigura paza, când au fost surprinși în flagrant de agenții de poliție în miezul zilei. Cei doi infractori le-au dat explicații evazive și contradictorii polițiștilor despre prezența lor la ATM-ul cu pricina. Ulterior, polițiștii și procurorii au stabilit că acel card bancar găsit asupra celor doi, a fost emis în forma sa autentică de Banca Transilvania în anul 2003 și utilizat de titularul său Popa Florin Mihael până în luna martie sau aprilie  a anului 2005 când l-a pierdut, ulterior cerând blocarea lui. Ajuns în mâna infractorilor, pe banda magnetică a cardului s-au scris în mod fraudulos datele de identificare și de securizare ale unui instrument de platăelectronică emis de Bankers Bank din Statele Unite ale Americii.

           Percheziție acasăla  Munteanu

           această primăoperațiune surprinsăde poliție a fost începutul unei lungi și obositoare munci de investigare pentru descoperirea întregii rețele de falsificatori. A urmat percheziția la locuința din Rm. Vâlcea a lui Daniel Munteanu, ocazie cu care s-au descoperit echipamente hardware și software, deținute pentru falsificarea instrumentelor de platăelectronică . Echipamentele găsite au fost supuse percheziției informatice autorizate de instanța de judecată.  Percheziția a scos la ivealăfaptul că pe unul din harduri se aflau nouăfragmente de text reprezentând date de identificare și de securizare referitoare la că rți de credit aparținând unor bănci din Statele Unite ale Americii, toate fișierele corelative fiind create în cursul lunilor noiembrie și decembrie ale anului 2005, După data prinderii în flagrant a celor doi, respectiv 23 septembrie 2005.

           Afacere de familie: un adevărat arsenal de falsificare a cardurilor

           A urmat o altăpercheziție, de această dată, la domiciliul din Rm. Vâlcea al lui Ilie Popa, unde Constantin Cosmin Vîlcioiu efectua vizite în mod frecvent. Apartamentul era închiriat de Dumitru Băzăvan, partener de infracțiuni cu Vîlcioiu și Munteanu. Și acolo, s-au găsit echipamente de falsificare a cardurilor bancare. „Prada” descoperităde anchetatori în acest apartament a fost una considerabilă: 20 de instrumente falsificate de platăelectronică , peste 1000 de date de identificare și securizare referitoare la că rți de credit inclusiv codul PIN aparținând unor bănci din Statele Unite ale Americii, echipamente software de falsificare a acestor instrumente, respectiv programe de instalare a dispozitivului MSR 206, manual de utilizare a acestui dispozitiv, precum și un program de utilizare a MSR 206  denumit în termeni uzuali „pisică „, 3700 de email-uri ale unor persoane din străinătate, alte programe folosite la lansarea de licitații fictive pe Internet, mai multe  pagini de „spam” utilizate la obținerea datelor  necesare  falsifică rii cardurilor bancare prin metoda  fishing, modem Zapp și cerere de conectare la Internet pe numele lui Adrian Ion Crîmu din Sibiu, antenă, douăcalculatoare din componența că rora lipseau hardurile, telefoane mobile, nenumărate cartele preplătite etc. Rezumând, în acest apartament închiriat funcționa, clandestin, o adevăratăindustrie prolifică de lansare a licitațiilor electronice frauduloase și de falsificare a cardurilor bancare.

           Expertize

           Deși experții Serviciului Criminalistic al IJP Vâlcea au stabilit câte instrumente de platădescoperite în timpul perchezițiilor au fost contrafăcute de fiecare dintre membrii rețelei, Constantin Cosmin Vîlcioiu a solicitat o nouăexpertizăcriminalistică grafoscopică la nivelul Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiției. Concluziile ultimei expertize au fost mult mai edificatoare și cuprinzătoare decât cele ale specialiștilor de la Vâlcea. Astfel, din cele 19 legitimații de că lătorie s-au identificat autorii scrisului în litigiu executat pe paisprezece dintre acestea. Astfel, experții oficiali din cadrul  Laboratorului Interjudețean de Expertize Criminalistice au conchis că Marius Dumitru Băzăvan a scris opt grupuri cifrice pe cinci legitimații de că lătorie, Constantin Cosmin Vîlcioiu a scris șase grupuri cifrice pe tot atâtea legitimații, iar Gabriel Adrian Radu trei astfel de grupuri pe trei cartele Metrorex. La expertiză, a participat și un expert recomandat de inculpați, care a achiesat la concluziile expertului oficial.

           „Sinceritatea” lui Munteanu

           Cu toate că într-o primăfazăConstantin Cosmin Vîlcioiu și Daniel Munteanu s-au pus de acord, în linii mari, cu privire la explicațiile ce le vor da organelor judiciare, ei au ignorat amănuntele care se circumscriu în contextul unor neconcordanțe evidente. Pe măsurăce timpul trecea, iar verifică rile înaintau Daniel Munteanu a revenit la sentimente mai bune fațăde anchetatori și a început săcolaboreze cu ei, spunând adevărul despre activitatea infracționalăpe care a desfășurat-o alături de ceilalți. Drept „recompensă” pentru sinceritatea lui, Daniel Munteanu a beneficiat de reținerea unor circumstanțe atenuante ce constau în reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege. De altfel, el a și fost pus în libertate, urmând săse judece fărăcă tușe la mâini.

           Alte infracțiuni descoperite

           Pornind de la declarațiile lui Daniel Munteanu și de la alte indicii, anchetatorii au mai descoperit că în lunile noiembrie sau decembrie 2004, Dumitru Băzăvan, care în acea vreme locuia cu chirie într-un apartament situat în Rm. Vâlcea, i-a atras succesiv în activitatea infracționalăpe Gheorghe Ovidiu Îunduc și Ovidiu Bogdan Bochian. Cei doi au declarat că în perioada decembrie 2004 – aprilie 2005, După ce au abandonat licitațiile electronice frauduloase, instigați de Dumitru Băzăvan, au falsificat mai multe instrumente de platăelectronică pe care ulterior le-au utilizat pentru retragere de numerar la diferite ATM-uri. Gheorghe Ovidiu Îunduc și Ovidiu Bogdan Bochian le-au oferit anchetatorilor amănunte despre modalitățile concrete de contrafacere a cardurilor bancare, ceea ce pune în luminăfaptul că depozițiile reflectărealitatea și fac trimitere și la alte persoane care se perindau prin apartamentul lui Băzăvan Dumitru și care aveau aceleași preocupări, inclusiv la Constantin Cosmin Vîlcioiu. De asemenea, cei doi au vorbit și despre echipamentele folosite la comiterea infracțiunilor. Fiecare din cei nominalizați deținea câte un calculator, în schimb dispozitivul MSR 206 utilizat la citirea și scrierea cardurilor  a fost adus în apartament de Dumitru Băzăvan. Despre Băzăvan, cei doi au mai spus că avea un comportament violent și îi agresa în repetate rânduri.

           Băzăvan a ascuns echipamentele de falsificare la Orlești

           În cursul lunii aprilie 2006, pe fondul unei ofensive de amploare a organelor judiciare împotriva unor persoane din Rm. Vâlcea care comiteau infracțiuni informatice sau la regimul comerțului electronic, Dumitru Băzăvan a ascuns calculatoarele, dispozitivul MSR 206 și celelalte echipamente în locuința lui Îunduc, din comuna Orlești, de unde au fost recuperate ulterior.

           Muncă laborioasăa procurorilor și polițiștilor

           În această complexăcauză, s-au efectuat 5 percheziții domiciliare, 3 percheziții informatice, o constatare și o expertizăcriminalistică , au fost audiați martori, s-au solicitat date și informații de la bănci, companii de că rți de credit, precum și de la Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei SUA la București etc., din care rezultă, fărătăgadă, că inculpații și învinuiții au comis cu vinovăție, în modalitatea intenției directe, infracțiunile pentru care s-a început și ulterior s-a extins urmărirea penală. Procurorii susțin că dovada comiterii acestor infracțiuni este întregităprin modul pueril și contradictoriu în care aceștia au înțeles săîși construiască apărarea. Astfel, Constantin Cosmin Vîlcioiu, După ce a fost surprins în flagrant la ATM-ul Băncii Transilvania, a dat explicații contradictorii polițiștilor, deoarece în aceeași zi a susținut trei versiuni diferite cu privire la proveniența cardului, afirmând mai întâi că i l-a dat un prieten, apoi că îl are de la o prietenăcare l-a găsit și, în sfârșit, acest instrument contrafăcut de platăelectronică a fost găsit de el în ziua precedentăsau chiar în cursul aceleiași zile. Mai departe, aflând că este că utat de organele judiciare, acesta a încercat săse sustragăde la urmărirea penală, ascunzându-se la locuința lui Constantin Bălășoiu din comuna Orlești, unde de altfel a și fost găsit.

           Tatăl și fiul s-au contrazis în declarații

           Dumitru Băzăvan și Marius Dumitru Băzăvan au dat declarații neconcordante între ele și în raport cu celelalte probe administrate, ceea ce demonstreazăcă ei au depus eforturi în scopul ocolirii adevărului. Astfel, Băzăvan Dumitru în contextul primei declarații datăîn ziua de 13.01.2006 a susținut că la adresa din Splaiul Independenței nr. 1, bl. 1, sc. C, ap. 30 nu au fost conectați niciodatăla Internet, fiind contrazis în cursul aceleiași zile de fiul său Marius Dumitru Băzăvan care a relatat că s-au conectat la Internet prin intermediul antenei parabolice și au folosit calculatorul pentru a accesa site-urile de pe „mIRC” și de pe „Yahoo Messenger”. Este evident că mai târziu, probabil la sugestia tatălui său, inculpatul Marius Dumitru Băzăvan și-a retractat această declarație. De asemenea, inculpatul Dumitru Băzăvan se contrazice de la o etapăla alta cu privire la proveniența calculatoarelor, precum și cu privire la locul în care se aflau hardurile în momentul efectuării percheziției domiciliare. Cât privește obiectele care poartăurmele săvârșirii infracțiunilor descoperite în data de 13.01.2006 în contextul efectuării acestei percheziții, Dumitru Băzăvan  a sugerat în prima sa declarație că ar fi fost lăsate în acel loc de Constantin Cosmin Vîlcioiu sau de foștii chiriași ai apartamentului.

Magda Tolea