Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Canicula topeste Valcea

Zile toride ” sâmbătăși duminică , la Serviciul de AmbulanțăVâlcea s-au înregistrat 5 cazuri de lipotimie

        Ca și alte județe din România și Vâlcea se confruntă cu temperaturi ridicate în aceste zile, deși nu atât de ridicate ca în București, spre exemplu. Chiar dacă la noi nu s-au înregistrat temperaturi de 36 38 grade, vâlcenii trebuie săștie cum săreacționeze pentru a face Față acestor zile caniculare. În week-end, vâlcenii au luat cu asalt ștrandurile și piscinele din municipiu pentru a se răcori.

Pentru a reduce disconfortul termic, autoritățile au dispus măsuri care vor fi menținute pe toată durata acestor fenomene. Ministerul Sănătății a alertat deja unitățile de primiri urgențe din întreaga țară și a dat ordin de suplimentare a turelor cu medici și de sporire a stocurilor de medicamente. Directorul DSP Vâlcea, Adriana Ghenițăspune că a luat toate măsurile ce se impun în această situație: „Am primit o informare de la Ministerul Sănătății ca în această perioadă toate spitalele săse aprovizioneze cu medicamente, materiale sanitare și soluții perfuzabile pentru a face Față eventualelor urgențe. La noi, nu a fost necesar săsuplimentăm turele pentru că nu s-au înregistrat cazuri deosebite. Eu m-am dus la serviciu și sâmbătăși duminică , însă nu ne-am confruntat cu situații neobișnuite” ne-a declarat Adriana Gheniță.

În această perioadă este bine săevitați excesul de cafea, consumul de alcool. Sunt indicate dușurile frecvente cu apăla temperaturămoderată.

        Se mai recomandăevitarea unor eforturi fizice susținute în miezul zilei, iar activitățile din domeniile în care nu se pot asigura condiții de microclimat corespunzătoare săse desfășoare dimineața și seara. Angajaților trebuie săli se distribuie cantități suficiente de apăminerală. De asemenea, trenurile vor circula cu vitezăredusăîn perioada de caniculă, fapt care determinăîntârzieri Față de graficul de circulație. Tot pe fondul temperaturilor ridicate, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, i-a avertizat pe proprietarii de păduri că pericolul de incendiu este mare și le-a cerut săia masuri de prevenire a acestora.

        În week-end, Ambulanța a fost solicitatăde 5 ori

        Ambulanța Vâlcea nu a fost suprasolicitatăde cazurile de lipotimie din pricina că ldurii excesive. În acest week-end au fost înregistrate 5 cazuri (4 cazuri sâmbătăși doar unul duminică ). Astfel, unui bărbat de 51 ani i s-a făcut rău pe podul Vinerii Mari și a leșinat din cauza că ldurii. El a fost transportat cu Ambulanța la Spitalul Județean, unde i s-au acordat primele îngrijiri medicale. Victime ale că ldurii au mai fost un copil și încă trei adulți, o femeie și doi bărbați. 

        Cum facem Față caniculei

        Ministerul Sănătății recomandăpopulației ca în aceste zile săevite expunerea la soare și săfolosească mijloace de protecție (pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcă minte subțire din țesături naturale în culori deschise). Se recomandăcreșterea consumului de lichide la 2-4 litri pe zi și o alimentație săracă în grăsimi, evitarea excesului de cafea și a consumului de băuturi alcoolice, evitarea transporturilor pe distanțe lungi în vehicule fărăposibilități de climatizare. Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie săevite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creeazăpremisele decompensării acestora în condiții de temperaturi ridicate.

        Cum ne protejăm copiii de soare?

        ” Copilul (și de fapt nici adultul) nu trebuie săstea la soare între orele 11 – 16, perioadă în care concentrația de ultraviolete este maximă. Între aceste ore, este de preferat ca cei mici sănu iasădeloc afară.

        ” De asemenea, ori de câte ori este la plajă- în afara acestor ore, copilul trebuie protejat cu un preparat fotoprotector – care săaibăînscris pe flacon că asigurăprotecție atât împotriva UVA, dar și împotriva UVB.

        ” Orele destinate plimbărilor sunt în intervalul 08.00 – 10.00 și După 18.00, atunci când razele soarelui sunt mai blânde cu pielea delicatăa copilului. Înainte cu 30 minute de a expune copiii la soare este necesar săaplică m o cremăcu factor de protecție cât mai mare, contra radiațiilor UVA /UVB.

        ” Hidratarea este deosebit de importantăși previne apariția insolației – dați copiilor săbea în timpul expunerii la soare apăplatăsau sucuri de fructe diluate. Este recomandat ca în timpul verii copiii săconsume fructe bogate în beta-caroten și vitamina C naturală, cu efect antioxidant – morcov, caise, piersici.

        ” Indiferent de oră, este recomandatăpurtarea pălăriuțelor, șepcilor sau baticuțelor, care săprevinăapariția insolației.

        ” Ochii delicați ai micuților sunt afectați de razele puternice ale soarelui de varăși de aceea este indicat ca și aceștia săpoarte ochelari prevăzuți cu lentile anti UVA/UVB.

        ” Lenjeria și hăinuțele copiilor trebuie săfie confecționate din bumbac, pentru a preveni apariția iritațiilor și pentru a absorbi transpirația. Pe plajă, reînnoiți stratul protector de cremăcare este diminuat în apăsau la joaca în nisip.