Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Canicula sufoca in continuare judetul

medicii susțin că se impune consumarea a cât mai multe lichide, în medie doi litri  pe zi, cu precizarea ca acestea să nu fie băute  prea  reci, altfel se elimină înainte de a hidrata organismul. În această perioada este contraindicat consumul de băuturi alcoolice. Indicat este și consumul de legume și fructe, care asigură un aport de săruri și vitamine organismului. Consumând cât mai multe fructe și legume mai ales crude,  dispare senzația de sete Continuă

Ministerul Sănătății a solicitat serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe să din întreaga țară să mențină starea de alertă pe toată perioada caniculei. Totodată, medicii de familie au fost trimiși pe teren să-și consulte pacienții cu afecțiuni cardiace și respiratorii. Autoritățile de sănătate publică din județele afectate de temperaturile extreme, au fost nevoite să amenajeze corturi si puncte de acordare a asistenței medicale și distribuire de apă potabilă. până în prezent, au fost raportate, la nivel național, 187 de cazuri de lipotimie, cauzată de condițiile meteo, și un singur deces. Meteorologii au anunțat și pentru următoarele zile temperaturi de peste 35 de grade Celsius. „Județul nostru nu se numără printre cele care au fost avertizate. însă , dacă va fi cazul vom amenaja și noi corturi și vom asigura asistență medicală. Deocamdată stăm în stand-by”- ne-a declarat Adriana Gheniță, directorul executiv al Autorității de Sănătate Publică Vâlcea.

Temperaturile înalte, peste 32 de grade Celsius, produc o creștere corespunzătoare a transpirației. Aceasta are  ca rol reglarea termică   a organismului, care împiedică , astfel, supraîncă lzirea corpului. Pentru a transpira, oamenii trebuie să consume mai multe lichide decât de obicei. O dată cu apa, organismul pierde multe săruri minerale și vitamine. Din aceste motive pot este posibilă apariției oboselii, marcată de o stare de disconfort, iar în cele mai multe cazuri,  conduce la agravarea  simptomatologiei în cazul unor boli cronice (hipertensiune arterială).

        Consumul adecvat de lichide, vital pentru prevenirea deshidratării

        Medicii susțin că se impune consumarea a cât mai multe lichide, în medie doi litri  pe zi, cu precizarea ca acestea să nu fie băute  prea  reci, altfel se elimină înainte de a hidrata organismul. În această perioada este contraindicat consumul de băuturi alcoolice. Indicat este și consumul de legume și fructe, care asigură un aport de săruri și vitamine organismului. Consumând cât mai multe fructe și legume mai ales crude,  dispare senzația de sete Continuă . Se mai pot consuma ceaiuri că lduțe, ușor îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, la temperatura camerei. Acestea pot fi de izmă, soc, mușețel, de sunătoare și mai ales de urzici, acesta din urmă tăind senzația de sete .          

Se va evita consumul de mâncă ruri grase, alimente preparate cu maioneză și consumul excesiv de gheață pentru a nu intra în soc termic. De asemenea, este indicat să se evite zonele aglomerate, mai ales dacă nu au o ventilație corespunzătoare. Bolnavii cronici nu trebuie să uite să își ia medicamentele recomandate de medic.

În plus, trebuie luate masuri de protecție împotriva soarelui. Se va merge pe la umbră, cu capul acoperit. Este bine ca ochii să fie protejați cu ochelari de soare. E contraindicat să vă expuneți la soare în intervalul orar: 12 „“ 15. Dacă totuși se întâmplă acest lucru trebuie folosită o cremă cu factor cât mai mare de protecție. Se vor alege în mod atent hainele care trebuie să aibă o culoare deschisa, să fie subțiri, pe cât posibil din fibre naturale (in, cânepă, bumbac) și aerate. Se  recomandă, de asemenea, evitarea scă ldatului, pentru prevenirea unui șoc termic.