Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bulina lu’ Nicolae

” Politicianism de doi bani

” șeful Inspectoratului în Construcții a dibuit în municipiu un bloc care, zice el, e posibil săcadăla un eventual cutremur ” respectivul imobil este, întâmplător (sic!), cel la parterul că ruia funcționeazănotariatul soției primarului, Mariana Gutău ” în nicio adresăoficială, nu scrie negru pe alb că el se aflăîn pericol de dărâmare ” doar Nicolae se scă lămbăie pe la posturile locale de televiziune și spune că trebuie săaibăbulinăroșie

 

Inspectorul șef al Inspectoratului în Construcții Vâlcea, liberalul Ion Nicolae, se încă pățâneazăsăcalce legea în picioare, După bunul lui plac. însă , atunci când interesele meschine îl motivează, el iese la televizor și fluturăarticole de lege pe care nu le înțelege, pentru ca să-l vadărâmnicenii cât de implicat este în problemele urbei. În urmăcu ceva timp, redacția VOCEA VÂLCII a făcut o adresă, în baza legii 544 a liberului acces la informațiile publice, că tre inspectoratul condus de sub-inginerul minier Ion Nicolae, prin care cerea săse punăla dispoziție datele cu privire la construcțiile din municipiu care sunt în pericol în cazul unui cutremur. Nu numai că nu am primit niciun răspuns de la Nicolae, ba mai mult, am fost insultați și ni s-a spus că publicarea unor asemenea informații ar panica populația. În această situație, am acționat în judecatăInspectoratul și ne aflăm în faza de pronunțare.

Interesul poartăfesul

până atunci, însă , sub-inginerul Nicolae se aratăfoarte îngrijorat de soarta unui bloc aflat în buricul târgului și emite fele de fel de aprecieri cu privire la rezistența lui. Acum nu se mai gândește că râmnicenii se pot panica. Omul are un scop și trebuie să-l atingăcu orice preț. Imobilul cu pricina ar fi trecut neobservat de „vigilentul” șef la Construcții dacă la parterul lui nu și-ar fi desfășurat activitatea soția primarului Râmnicului, notarul public Mariana Gutău. „Interesul” lui a avut o țintăprecisă. Compromiterea imaginii primarului și a soției lui. Iatăce a declarat Nicolae în urmăcu mai bine de o lună de zile într-o conferințăde presă: „Acesta este singurul bloc de locuințe pe cale săfie decorat cu bulinăroșie. Voi sprijini asociația de proprietari a blocului V1, atât în calitate de consilier local, cât și în aceea de șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Vâlcea, în vederea obținerii tuturor aprobărilor și fondurilor necesare refacerii clădirii. Am trimis la fața locului doi inspectori, cel mai bine pregătiți, care au constatat o fisurăpe întreaga înălțime a diafragmei de beton armat (peste 40 de metri)”.

„Lucrătura” lui Nicolae

Când a aflat despre situația de la blocul V1, Nicolae s-a gândit sătragăspuza pe turta lui. L-a vizitat personal pe președintele Asociației de proprietari, Corneliu Vețeleanu, că ruia i-a spus că dacă vrea săfie ajutat trebuie săfacă o sesizare la Inspectoratul în Construcții. Adică , vezi-Doamne, el nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. A fost sesizat de oameni și trebuie săse implice, nu? Acesta este Nicolae, omul care vrea săajungăprimarul municipiului. Lipsit de personalitate, îi e frică săia valul în piept și sălupte bărbătește. Are el metodele lui de laș, săîi bage pe alții în Față și sătragăfoloasele. În fine, președintele Asociației a făcut sesizarea cerută, iar răspunsul a venit nu de la fricosul Nicolae, ci de la șeful lui de la Craiova, inginer Cristian Burada. N-a avut curaj, de frică sănu intre în conflict deschis cu Mircea Gutău, săsemneze adresa întocmităde Inspectoratul în Construcții, milogindu-se de șefii lui mai mari de la Craiova să-și asume responsabilitatea. În acest răspuns oficial nu se amintește nicio clipăcă blocul este în pericol săcadăla un eventual cutremur, ci doar se constatăo situație de fapt, și anume o fisurăde 1 milimetru, (probabil că zuse tencuiala în acel loc) și îi îndrumăpe locatari ce au de făcut din punct de vedere legal. În rândurile de mai jos, redăm integral adresa: „Din verifică rile efectuate a reieșit că la parterul blocului V1, care are un regim de înălțime de S+P+10, existăo diafragmăde beton armat ce prezintăo fisurăpe toată înălțimea nivelului. Stabilirea cauzei ce a dus la apariția acestei fisuri, precum și a măsurilor de intervenții se face de că tre un expert tehnic atestat. În conformitate cu prevederile OG 20/1994, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente și a HG 1364/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a ordonanței, trebuie săcompletați formularele pe care le anexăm și săle depuneți la consiliul local, unde se va analiza oportunitatea efectuării unei expertize tehnice în condițiile prevăzute în această ordonanță”.

Locatarii ripostează

Iritați de declarațiile publice ale lui Ion Nicolae, câțiva locatari din blocul V1 s-au revoltat și cer clarificarea situației, considerându-se prejudiciați în mod direct. Iatăce ne-a declarat președintele filialei Vâlcea a Corpului Experților Tehnici din România, dr. ing. Gheorghe Manole, care este proprietarul unui apartament în acest bloc: „În data de 15 decembrie anul trecut, l-am văzut pe domnul Nicolae pe unul dintre posturile locale vorbind despre situația blocului nostru și spunând că este singurul din oraș care trebuie săaibăbulinăroșie. În fapt, este vorba despre apariția unei fisuri de 1 milimetru în casa scă rii, la parter, pe verticală, între pardoseala parterului și planșeul de la mezanin, care nu ajunge până la etaj și care corespunde și la interfața cealaltăa diafragmei în depozitul magaziei de semințe. Cineva l-a chemat pe Nicolae, care doar trebuia săconstate și săafle cauzele care au generat această fisură. A hotărât el, de la sine putere, că blocul nostru se încadreazăîn gradul de risc maxim 1 (pe o scarăde la 1 la 4) și a decretat că blocul trebuie săaibăbulinăroșie. Consecința s-a văzut imediat: nicio societate de asigurări nu mai asigurăapartamentele, pretextând că au o comunicare de la Inspectoratul de Construcții Vâlcea în acest sens. Evident că acum, în urma aparițiilor publice ale lui Nicolae, valoarea de piațăa apartamentelor tinde spre zero. Este un prejudiciu foarte mare adus proprietarilor din blocul V1. O asemenea hotărâre trebuie luatăde un organ de stat, cu respectarea reglementărilor legale, care menționeazăcă nu poate fi luatăo decizie decât ca urmare a unui raport a unui expert atestat pe rezistența în construcții”.

„Fisura este de naturăsăîncadreze blocul în gradul 4 de risc”

Auzind „minunățiile” scoase pe gurăde urmașul burtos al lui Brătianu, Ion Nicolae, vizavi de rezistența blocului în care locuiește, Gheorghe Manole a cerut ajutorul unui expert atestat pentru rezistența în construcții: „Am apelat la o cunoștințăde-a mea, pentru a fi liniștit. Săștiu dacă ne aflăm în pericol sau nu. Acesta, verbal, s-a exprimat că fisura este de naturăsăîncadreze blocul în gradul 4 de risc. A mai spus că un expert mai precaut l-ar fi încadrat în gradul 3 de risc, însă în nici un caz la gradul maxim de risc. Expertul a mai spus că imobilul nu prezintărisc seismic deoarece sistemul constructiv al blocului este printre cele mai rezistente. Blocul are o structurămixtădin cadru de beton armat, combinatăcu diafragmăde beton armat” – a mai precizat Gheorghe Manole. De altfel, Gheorghe Manole a hotărât săle scrie șefilor lui Nicolae de București o scrisoare în care săprezinte situația blocului în care locuiește.  

Soluția este expertiza

Situația creatăde „interesul” Nicolae are o rezolvare simplă: efectuarea unei expertize tehnice din partea unui expert atestat pentru rezistența construcțiilor. Președintele asociației de proprietari, Corneliu Vețeleanu susține că această expertizănu se poate realiza deocamdată: „Am observat crăpătura acum două – trei luni, dar probabil că este și mai veche. Este fisuratăchiar diafragma de rezistențăa blocului. Am făcut o sesizare la inspectoratul în construcții și s-au deplasat aici doi inspectori, care au făcut o primăevaluare. Pentru a putea efectua însă expertiza tehnică privind rezistența și stabilitatea clădirii noi, trebuie săelaborăm niște documente, pentru a putea obține fonduri. Ne luptăm cu primăria din 1991 pentru aceste acte și nu am obținut până acum absolut nimic. Toți reprezentanții primăriei au refuzat până acum cu obstinație săne acorde terenul (cotăparte indiviză), conform legii”.

Magda Tolea