Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bolnavii de TBC nu pot ajunge la cabinete

” La Mihăești, din cauza RAJDP-ului

” drumul ce duce spre cabinetele medicilor pneumologi este într-o stare deplorabilă” conducerea Spitalului de Pneumologie „Constantin Anastasatu” din Mihăești a încheiat un contract cu RAJDP-ul, în luna septembrie a anului trecut, în valoare totalăde 250 milioane lei vechi pentru asfaltarea drumului ” nici până la ora actualădrumul nu a fost asfaltat ” directorul Regiei, Otto Cremarenco habar nu are despre acest drum 

 

Fost conac boieresc, spitalul de boli pneumologice „Constantin Anastasatu” din Mihăești este cel mai vechi sanatoriu din județ. El a fost construit în anul 1926. Celelalte clădiri ale sanatoriului au fost ridicate între anii 1949 – 1967. Acum, spitalul funcționeazăcu trei secții. Pavilionul central al spitalului și cabinetele medicale sunt așezate la o distanțăconsiderabilăde localitatea Mihăești, undeva pe un deal. Acolo, în jurul clădirilor domnește liniștea, fiind înconjurate de păduri și doar ambulanțele ce mai aduc câte un pacient, mai tulburăpuțin liniștea ce se așterne zi de zi.

În Vâlcea sunt aproximativ 400 de bolnavi de tuberculoză

La ora actuală, în spitalul de pneumologie lucreazăpeste 100 de cadre medicale, dintre care opt sunt medici. Ei trateazănu mai puțin de 160 de bolnavi, care sunt internați acolo, precum și alți 600 vâlceni ce sunt luați în evidențe cu boli pneumologice. Din cei peste 750 de vâlceni ce au boli de plămâni, aproximativ 400 suferăde tuberculoză(TBC), majoritatea cu vârste între 40 – 60 de ani. Directorul Spitalului de Pneumologie „Constantin Anastasatu”,  Cornelia Vultur, ocupăaceastă funcție încă din 1994, însă lucreazăca medic din anul 1986. Ea spune că de la an la an, numărul bolnavilor de tuberculozăa scă zut, însă în procente foarte mici. „Este o dramăsăai tuberculoză De-a lungul anilor, am întâlnit tot felul de cazuri, însă m-au impresionat cele în care era vorba de focare în familie. Ceea ce vămai pot spune este că în Spitalul de Pneumologie de la Mihăești se interneazăpacienți din tot județul, de toate categoriile sociale. Boala nu ține cont de banii pe care-i ai ” – ne-a mărturisit medicul Cornelia Vultur. Mai mult, ea spune că , din fericire, numărul copiilor bolnavi de tuberculozăeste extrem de mic, nedepășind 10%.

Ce este tuberculoza?

Tuberculoza este o boalăinfecto-contagioasăcu evoluție cronică , provocatăde bacilul Koch (bacilul tuberculozei) și care poate afecta toate organele corpului, cu precă dere plămânii. Sursa de infecție este bolnavul de tuberculozăpulmonarăcare nu se tratează.  Condițiile de igienă, aerisirea corectăa spațiilor de locuit sau a celor în care mai multe persoane își desfășoarăactivitatea, pot contribui la reducerea transmiterii bolii. Semnele tuberculozei sunt adesea nespecifice și pot fi greu de recunoscut. Principalele manifestări clinice sunt tusea (la început seacă , apoi productivă) și febra. Pot apărea și alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate, transpirația nocturnă. Cea mai importantămăsurăde prevenire a transmiterii tuberculozei este diagnosticarea cât mai precoce a cazurilor de boalăexistente și tratarea lor. Tratamentul unui bolnav de TBC poate dura de la jumătate de an la un an și ceva, în funcție de forma bolii. 

Centralătermică de peste 3 miliarde lei vechi

Directorul spitalului, Cornelia Vultur ne-a spus că , încă de când este manager, s-a străduit săofere pacienților, ce vin săse trateze aici, condiții cât mai bune. Anul trecut, cu ajutorul conducerii Consiliului Județean Vâlcea, s-a reușit achiziționarea unei centrale termice ce funcționeazăcu combustibil ușor. Centrala a costat în jur de 3 miliarde lei vechi. „Cred că este cea mai mare realizare a noastrăde anul trecut. Cu ajutorul președintelui CJ Vâlcea, Dumitru Bușe și a celor doi vicepreședinți, Cîlea și Pătru am reușit săaducem această centralăcare încă lzește pavilionul central, bucă tăria și clădirea în care sunt cabinetele medicale” – ne-a mai spus Cornelia Vultur. Mai mult, în 2006, managerul spitalului a reușit săreabiliteze și o parte a pavilionului central, precum și a alte clădiri.

Promisiunile RAJDP-ului, vorbe-n vânt

Managerul spitalului, susține că , în 2006, își propusese și asfaltarea drumului ce duce spre clădirile principale ale sanatoriului. Deși a încheiat un contract cu Regia Autonomăjudețeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Vâlcea la începutul lunii septembrie a anului trecut, pentru asfaltarea drumului de aproximativ 1kilometru, lucrarea nu a fost finalizatăpână acum. Promisiunile conducerii RAJDP Vâlcea au fost doar vorbe-n vânt. Serpentina ce face legătura dintre spital și drumul principal al localității Mihăești este într-o stare deplorabilă. Asta pentru că RAJDP Vâlcea nu s-a sinchisit sărespecte contractul în valoare totalăde peste 250 milioane lei vechi și din câte ne-a spus directorul spitalului, Cornelia Vultur, nici nu are de gând săo facă . Contactat telefonic, directorul Regiei, Otto Cremarenco habar nu avea de contractul încheiat cu conducerea spitalului. „Nu știu despre ce este vorba. În acest moment nu am toate datele asupra contractului. însă , cred că am fost foarte ocupați în acea perioadă și de aceea nu ne-a putut duce la îndeplinire promisiunea. Oricum, în martie vom asfalta și drumul acela ca săîmpăcă m pe toată lumea ” – ne-a declarat directorul RAJDP Vâlcea, Otto Cremarenco.  

Și în 2007, Cornelia Vultur și-a propus săse ocupe de rezolvarea problemelor stringente ale sanatoriului din  Mihăești. Deocamdată, lipsa unui tomograf computerizat face ca diagnosticele puse săfie date cu întârziere. De aceea, managerul spitalului își propune, anul acesta, săobținăfonduri de la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui tomograf computerizat, ce costăîn jur de 4 miliarde lei vechi. „Ne este extrem de necesar un astfel de aparat medical ultraperformant. Astfel, vom putea diagnostica rapid bolile grave, pentru a le aplica pacienților tratamentul corespunzător în cel mai scurt timp” – ne-a mărturisit ea. Mai mult decât atât, din primăvară vor începe lucrările pentru modernizarea tuturor clădirilor ce găzduiesc pacienții, construirea unui gard, precum și amenajarea unui parc.

Claudia Stanciu