Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bibliotecile vâlcene au ajuns niște ruine

Cea mai mare parte a bibliotecilor publice locale funcționeazăîn condiții care sunt departe de standardele europene, deoarece au sedii improprii, cu încă lzire și igienănecorespunzătoare, cu spații insuficiente, cu mobilier învechit, necorespunzător și nu au calculatoare sau legăturăla Internet, au fond de carte învechit și redus numeric” – scrie într-un raport al CJ Vâlcea

 

Un ultim raport efectuat de Consiliul Județean (CJ) Vâlcea relevăfaptul că starea bibliotecilor din județul nostru este una jalnică , majoritatea bibliotecilor comunale funcționând în clădiri dărăpănate. Angajații Consiliului Județean au constatat cu stupoare că bibliotecarii se confruntă cu lipsa spațiului de depozitare a că rților, dar și cu lipsa unor că rți esențiale ce au fost publicate După 1989. Principalele cauze pentru care bibliotecile comunale au ajuns într-o astfel de stare se pare că sunt lipsa fondurilor alocate de bugetele locale, lipsa inițiativelor de promovare a unor acțiuni culturale care săaducă oamenii mai aproape de bibliotecă și de actul lecturii, dar și interesul scă zut al autorităților locale.

 

3 biblioteci comunale au fost închise

 

Conform legii bibliotecilor, în Vâlcea ar trebui săfuncționeze 88 de biblioteci publice: una municipalăla Drăgășani, 9 orășenești la Băbeni, Bălcești, Berbești, Băile Govora, Băile Olănești, Brezoi, că limănești, Horezu și Ocnele Mari, precum și 78 de biblioteci comunale. Numai că , dintre bibliotecile comunale funcționeazădoar 75 (și astea în condiții mizere), trei fiind închise. Primarii celor trei localități unde bibliotecile au fost închise, susțin că ele există, dar nu sunt fonduri pentru a fi redeschise. Așadar, în comuna Măldărești, biblioteca a fost închisădeoarece nu a fost găsitănicio persoanăcare săocupe postul de bibliotecar. Se pare că primăria a organizat un concurs pentru ocuparea acestei funcții la sfârșitul lunii mai, însă conform spuselor reprezentanților primăriei nu s-a prezentat nimeni la examen. De atunci însă , primarul din Măldărești, Ionel Dragu, nu și-a mai dat silința sărezolve această problemă, elevii din localitate neavând de unde săîmprumute o carte.

 

 

Primarul din Bujoreni spune că nu este nevoie de bibliotecă în comună

 

O altăcomunăunde biblioteca a fost închisăde peste 10 ani este Bujoreni. Primarul Alexandru Roșu susține că nici un elev nu mai solicităcă rți de la biblioteca comunalădeoarece localitatea pe care o conduce se aflăîn vecinătatea Râmnicului și copiii merg acolo. Mai mult decât atât, el a afirmat în fața unui reprezentant al Bibliotecii Județene că tinerii din localitate au Internet și nu le mai trebuie o bibliotecă . Nici în comuna Orlești lucrurile nu stau mai bine. Asta pentru că biblioteca comunală, ce funcționa în clădirea că minului Cultural, a ars din temelii în anul 1998. Primarul Constantin Cârstina susține că va redeschide biblioteca imediat ce va avea un sediu adecvat. El mai spune însă că la bugetul local nu sunt fondurile necesare pentru refacerea că minului Cultural, însă așteaptăîn continuare fonduri de la Guvern.

Bibliotecarii sunt „oameni buni la toate”

În raportul Consiliului Județean Vâlcea se menționeazăfaptul că în majoritatea localităților, bibliotecarii sunt adesea „oameni buni la toate”, edilul dându-le sarcini care nu aparțin unei instituții culturale, ci în domeniul agricol, al asistenței sociale sau sunt puși săfacă treaba unui secretar. „În general, situația bibliotecilor publice locale nu este una roză, deoarece, primarii se plâng că nu au fonduri suficiente și nu se acordăbibliotecilor banii necesari pentru achiziționarea de carte și de publicații periodice sau pentru acordarea indemnizațiilor și sporurilor salariale cuvenite bibliotecarilor. Din discuțiile purtate cu bibliotecarii a rezultat că cea mai mare parte a bibliotecilor publice locale funcționeazăîn condiții care sunt departe de standardele europene, deoarece au sedii improprii, cu încă lzire și igienănecorespunzătoare, cu spații insuficiente, cu mobilier învechit, necorespunzător și nu au calculatoare sau legăturăla Internet, au fond de carte învechit și redus numeric” – scrie în raportul CJ Vâlcea. Pe de altăparte, și bibliotecarii sunt învinovățiți pentru situația bibliotecilor din județ. Asta pentru că ei se complac în activități de rutinăși nu fac nimic pentru a transforma biblioteca într-un centru de informare comunitară.