Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BCR a câștigat războiul cu șomerul Florin Bălan

Acuzațiile fostului director al USG au fost infirmate de instanțele de judecată

Prin toamna anului trecut, fostul director executiv al întreprinderii Uzinele Sodice Govora, Florin Bălan, „urla” pe toate canalele media despre nedreptatea care i-a fost făcutăde că tre Banca ComercialăRomânăprin faptul că a cesionat o creanțăcă tre fabrică la un terț. La vremea aceea, cazul a fost relatat pe larg în presa locală Atunci, BCR a cesionat o creanțăasupra Uzinelor Sodice de circa 11 milioane USD că tre Casa de Avocatură”Mușat și Asociații”, aceasta cumpărând-o pentru firma Indian England. însă , pe nică ieri, Florin Bălan nu a spus că toate procesele pe care le-a intentat BCR-ului și firmei Indian England le-a pierdut, instanțele de judecatăformulând decizii irevocabile și definitive încă de la primul termen. Cu toate că Banca ComercialăRomânăputea sădispunăcum vrea de o creanțăasupra unui client rău-platnic, ex-directorul executiv Florin Bălan, a început săarunce cu noroi în această bancă ce și-a câștigat un renume și un prestigiu la nivel național și internațional. Cum era și firesc, instanțele de judecatănici nu au luat în considerare argumentele avocaților lui Florin Bălan atunci când aceștia au cerut ca întreaga creanțăasupra USG săse întoarcă la BCR.

 

O aberație juridică și economică !

 

În două procese aflate pe rolul Curții de Apel Pitești, s-a respins categoric recursul solicitat de Uzinele Sodice Govora ca nefondat, deciziile în aceste cazuri fiind irevocabile. Conducerea USG nu s-a mulțumit săse „lupte” în justiție doar cu BCR, de aceea a chemat în instanțele de judecatăalte două părți: societatea Indian England NV și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. După pronunțarea sentințelor de că tre instanța de judecatădin Pitești, avocații de la Uzinele Sodice Govora nu au mai putut nici măcar sădeclare recurs la o instanțăsuperioară. Așa s-a ajuns la situația în care Florin Bălan a pus pe „ordinea de zi” atacuri publice, prin intermediul ziarelor locale, la adresa Băncii Comerciale Române, doar-doar s-o îndupleca săse răzgândească în privința procedurilor de transmitere a dreptului de creanțăasupra USG că tre Casa de AvocaturăMușat și Asociații. N-a fost săfie; acțiunea în justiție a oamenilor lui Florin Bălan a venit mult prea tardiv, iar conducerea centralăa BCR luase o hotărâre definitivăde a-și vinde creanța că tre Indian England. În plus, BCR a încasat peste 6 milioane USD în contul creanței asupra fabricii vâlcene în condițiile în care de la Uzinele Sodice nu ar mai fi recuperat decât câteva sute de mii de dolari într-o perioadă de mai mulți ani. Nici cei de la Indian England nu sunt „ușăde biserică ” întrucât După cumpărarea creanței asupra USG vor săo transforme în acțiuni la aceeași societate. Este vorba despre o manevrămult mai subtilă: Uzinele Sodice Govora și-au ipotecat activele la „pui” al celor de la Indian England, pentru a depăși criza Financiară . Acest fapt face Uzinele Sodice extrem de vulnerabilăîn fața unei eventuale conversii a datoriilor în acțiuni. Noroc că acționarii majoritari de la fabrică (Ciech) și-au dat seama de manevrăși au inclus rapid în noul statut al întreprinderii prevederea ca majorările de capital social sănu se poatăfacă prin conversia creanțelor în acțiuni. Îinta este foarte clară, iar cei de la Ciech și-au luat o măsurăde siguranțăîn fața ofensivei tandemului GHCL și Indian England NV de a cumpăra fabrica din județul Vâlcea.

 

„Indienii” au mai vrut săpunămâna pe uzină

 

La sfârșitul anului trecut, în cursa pentru preluarea USG mai rămăseserădoi competitori: indienii de la Indian England NV, parte a grupului GHCL, și polonezii de la Ciech, După ce ucrainenii de la Open Joint Company Lichanska Soda au renunțat. Oferta polonezilor a fost consideratăde autoritățile locale cea mai viabilă. Mai mult decât atât, aceștia au avut parte și de puternica susținere a Sindicatului Sodistul, care a întreprins la sediul Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului câteva acțiuni de pichetare, cerând reprivatizarea rapidăa uzinei. Achiziția pe care și-au propus-o indienii face parte dintre obiectivele companiei de a-și mări de patru ori capacitatea, până la patru milioane de tone de produse sodice, până anul viitor. Tot anul trecut, Casa de AvocaturăMușat și Asociații, reprezentanții „indienilor”, au venit la USG pentru a pune în aplicare o hotărâre judecă torească de executare a unor active ale fabricii în contul creanței preluatăde „indieni” de la BCR. Cei de la casa de avocaturăau venit și au cerut plata întregii datorii de 11 milioane de dolari, bani de care uzina nu dispus. Executorul judecă toresc Bogdan Gătejescu împreunăcu patru avocați de la Mușat și Asociații au venit la USG săexecute, în baza cesiunii, instalația de monohidrați, care produce sodăgrea. Relațiile comerciale dintre Uzinele Sodice Govora și BCR datau încă de la înființarea băncii, adică din anul 1990. Astfel, că aproape opt ani, până în 1998, USG a putut săcontracteze mai multe credite de la BCR garantând pentru ele cu mai multe bunuri imobile, cu secții de producție sau chiar cu instalații sau echipamente industriale, toate aflate în proprietatea întreprinderii. Ultimul credit luat de USG de la Sucursala Vâlcea a BCR dateazăde acum opt ani, din 1999, când întreprinderea a utilizat fondurile pentru achiziționarea și montarea instalațiilor de monohidrat și de detergent.