Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Avem nevoie de votul uninominal

Clasa politică românească se confruntă în zilele acestea cu o puternică crizăde imagine și credibilitate. Președintele Traian Băsescu a reușit să-i arate pe parlamentari exact așa cum sunt: egoiști, agresivi verbal, ușor tâmpiți, turnători, indolenți, nerușinați și lista cu apelative ar putea continua până la infinit. Dorința președintelui Băsescu de a se realiza un referendum pentru votul uninominal i-a cam prins nepregătiți pe politicienii sforăicioși din Parlament. Au sărit ca arși când au auzit despre așa ceva. Cum adică vot uninominal? Ce înseamnă asta? Lasăcă ne aratăei nouă, tupeiștilor ăstora, care avem curajul săcerem săfim reprezentați în Parlament de oamenii pe care-i votăm în mod direct și nu de liste de partid și interese politicianiste meschine. Și adevărul este că ne-au arătat.

Ședința comunăa celor două camere ale Parlamentului a demonstrat, fărăniciun dubiu, că votul uninominal nu va trece niciodatăprin acest Parlament, plin de impostori, cântăreți, analfabeți și turnători dovediți la Securitate. Ce s-a întâmplat în Parlament de 1 martie este mai mult decât o rușine. După ce s-a votat prin ridicarea mâinii și propunerea trecuse, parlamentarii UDMR și PRM au contestat rezultatul votului și s-a trecut la procedura de vot secret. De această dată, majoritatea parlamentarilor, nemaiavând niciun fel de reținere, au votat așa cum vroiau de la bun început: contra referendumului pentru votul uninominal. 47 de parlamentari nu au fost de acord sa dea un aviz favorabil cererii președintelui de organizare a unui referendum pe tema introducerii votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului. În total, au fost consemnate de secretarii celor două camere opțiunile a 280 de aleși, deși apelul nominal realizat chiar înainte de vot arăta că în salăse aflau 329 de parlamentari.

Discuțiile despre referendumul pentru votul uninominal au umplut spațiul public. Dacă e săne luăm După declarațiile politicienilor, toți îl vor, însă prea puțini îl votează. În rândurile politicienilor, ipocrizia este la ea acasă, s-a instalat confortabil și nu mai vrea săplece.

Votul uninominal reprezintăo șansărealăpentru tinerii inteligenți, care nu sunt dispuși săplătească zeci de mii de euro pentru a-și cumpăra un loc pe lista unui partid politic. O șansăpe care bolșevicii din Parlament nu vor săle-o ofere tinerilor necontaminați de comunism. E drept că sistemul de vot uninominal nu este perfect, dar, cu siguranță, este mai bun decât cel pe listăde partid.

Politicianul de pe listăva fi înlocuit cu omul, reprezentantul comunității. Un alt argument în favoarea votului uninominal este că se va înceta parașutarea de la București a unor anonimi. La acest capitol, de 17 ani încoace Vâlcea stăfoarte bine. În cele 5 legislaturi, de fiecare dată, județul nostru a avut cel puțin un reprezentant în Parlament parașutat de la București. În nesimțirea lor, odatăajunși parlamentari, au uitat cu voturile cui se huzuresc ei acolo și nici măcar n-au catadicsit sămai treacă pe la noi. Aceste practici ar înceta odatăcu introducerea votului uninominal. Cel votat în mod direct de oameni nu-și va mai permite sămai dea ochii din an în Paști cu electoratul, pentru că la viitoarele alegeri nu va mai fi votat.

Ce ar însemna votul uninominal pentru actuala clasăpolitică ? Mai mult ca sigur ar dispărea spiritul de clan, legătura slabăcu electoratul, dependența de conducerea partidelor în alcă tuirea listelor, ascunderea politicienilor slabi în spatele unor nume de valoare care trag lista După ele. La votul pe liste, competiția internădin interiorul partidelor este aproape nulăși scade posibilitatea de afirmare a politicienilor cu vocație. Ei sunt deseori „acoperiți” de cei cu potențăFinanciară mai mare și care cotizeazămai mult la partid, asigurându-și astfel locul în Parlament, fărăa avea veleități de politician. Analizând dezavantajele votului pe liste, te întrebi de ce nu s-a schimbat până acum sistemul electoral. Pentru că schimbarea trebuie săo facă tot Parlamentul, care e format, în majoritate, de profitori ai listelor electorale. Ar însemna să-și tragăsinguri preșul de sub picioare. Și nu o vor face.

O altă”bubă” a votului uninominal este aceea că partidele mici, precum UDMR, ar pierde din numărul de parlamentari. Și cum După 1990, maghiarii s-au aflat de fiecare datăla putere, mi-e greu săgreu că ar aproba votul uninominal. Prin acest sistem, maghiarii ar fi practic izolați în Harghita și Covasna. Doar votul proporțional permite UDMR săaibăreprezentare și în alte județe transilvane, unde altfel maghiarii sunt minoritari ca populație. Ca sănu mai vorbim despre faptul că maghiarii n-ar mai „prinde” locuri de parlamentari în Giurgiu sau Tulcea, așa cum le-a oferit calculatorul la repartiția resturilor provenite din votul pe liste.

Din păcate, votul uninominal rămâne doar o iluzie, cu care electoratul român este hrănit în preajma alegerilor.

Magda Tolea