Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autoritatile valcene spun stop discriminarii si violentei in familie

       Egalitatea de șanse ” „oamenii, în special femeile cu vârste cuprinse între 40-45 ani, au venit și s-au plâns că întâmpină mari dificultăți în a-și găsi un loc de muncă „- ne-a declarat Lăcrămioara Bălan, director Direcția Muncii, Solidarității Sociale și Familiei Vâlcea ” deși majoritatea persoanelor agresate din județul Vâlcea au fost femei, se pare că nici bărbații nu au fost feriți de bătaie, cinci bărbați fiind agresați de soțiile lor

 

       Egalitatea de șanse este de foarte mult timp reglementată în Europa. Și la noi legislația asigură, pe hârtie, egalitatea femeilor cu bărbații. Practic, însă , discriminarea e încă destul de răspândită, mai ales în zonele rurale, unde, conform unui raport 69% dintre cei întrebați consideră că o mamă care lucrează poate aibă grijă de copiii ei ca și una care nu lucrează, 63% cred că studiile universitare sunt în mai mică măsura importante pentru fete, iar 62% sunt de părere că bărbații conduc mai bine afacerile decât femeile. Discriminarea ca formă de marginalizare este, din păcate, un fenomen încă prezent în societate, fiind atât de obișnuită încât e considerată normală de că tre foarte mulți romani.

       Femei marginalizate

       În vederea prevenirii discriminării, în județul Vâlcea s-a constituit încă de anul trecut o comisie pentru egalitatea de șanse care își are sediul în Instituția Prefecturii. Domeniul de activitate al acestei comisii este eliminarea orică ror forme de discriminare După criteriul de sex și îmbunătățirea condiției femeii în societate. „această comisie s-a format în urma sesizărilor primite la biroul de consiliere pentru cetățeni din cadrul Prefecturii Vâlcea. Oamenii, în special femeile cu vârste cuprinse între 40-45 ani, au venit și s-au plâns că întâmpină mari dificultăți în a-și găsi un loc de muncă . De asemenea, au mai venit femei care ne-au spus că au fost respinse la angajare deoarece nu se încadrează în standardele 90-60″“90, deși profilul postului nu necesita prezență fizică agreabilă”– ne-a declarat director al Direcției Muncii, Solidarității Sociale și Familie Vâlcea, Lăcrămioara Bălan. Prin egalitate de șanse între femei și bărbați se înțelege luarea în considerare a capacităților, nevoilor și aspirațiilor diferite ale persoanelor de sex masculin, respectiv feminin și tratamentul egal al acestora. În acest sens, Direcția Muncii, Solidarității Sociale și Familie Vâlcea a organizat în repetate rânduri întâlniri între reprezentanții comunității și  autoritățile locale în care s-a discutat despre semnificația egalității de șanse, prezentarea serviciilor sociale și comunitare, dar și despre implicarea femeilor în funcții de decizie. Mai mult decât atât, au fost prezentate materiale privind exemple concrete de discriminare, precum și consecințele  violenței în familie.

       Cinci bărbați vâlceni bătuți de soții

       În ceea ce privește prevenirea și combaterea violenței în familie, de curând în județul Vâlcea s-a constituit un Grup Consultativ din care fac parte: Ion Idu inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, Florian Marin – șeful Serviciului Poliției Rutiere Vâlcea, Daniela Micuț șeful Serviciului de protecție a victimelor și reintegrare socială a infractorilor de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Cristina Gândăcioiu și Nicolae Popescu director adjunct la Direcția Muncii, Solidarității Sociale și Familie Vâlcea. Grupul are ca domenii de activitate prevenirea violenței în familie prin organizarea de dezbateri publice, monitorizarea cazurilor de violență în familie sau îndrumarea părților implicate în conflict, respectiv a agresorului și a victimei, spre servicii sociale și medicale de specialitate. Conform unui studiu realizat în primele trei luni ale anului 2006, în județul Vâlcea au fost raportate 17 cazuri de violență în familie. Deși majoritatea victimelor au fost femei, se pare că nici bărbații nu au fost feriți de bătaie. Raportul Grupului Consultativ de Prevenire a Violenței în Familie a relevat faptul că nu mai puțin de cinci bărbați au fost agresați de soțiile lor.          În data de 15 mai a.c., „Ziua internațională a familiei Ziua familiei române”, membrii Grupului Consultativ au decis să marcheze evenimentul cu o serie de manifestări. Vor fi editate pliante, va fi difuzat un clip publicitar cu privire la violența în familie și de asemenea, vor avea loc simpozioane și dezbateri publice privind violența în familie care vor fi organizate în unitățile școlare din Vâlcea. 

Claudia STANCIU