Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autoritățile vâlcene se pregătesc de gripa aviară

14 localități din Vâlcea, supravegheate zilnic

în condițiile în care știm foarte bine că Vâlcea este unul dintre județele cu mișcă ri masive de păsări migratoare și că anul trecut am avut probleme cu gripa aviară, am considerat că este necesar săluăm măsuri de prevenire. Trebuie săle atragem atenția crescă torilor de păsări sărespecte măsurilor de siguranțăși mai mult decât atât, trebuie săavem grijăcu ce intrădin exterior în comerț. Asta pentru că în 2006 nu am avut probleme cu păsările din județul Vâlcea, ci cu cele de la Avicola Codlea din Brașov care au intrat pe piața vâlceană . Trebuie săștim cum săacționăm. Paza bună, trece primejdia rea!” – a spus Anuța Handolescu

Marți, 4 decembrie a.c., prefectul județului Vâlcea, Anuța Handolescu, a convocat o ședințăa Comitetului Antiepizootic, După ce un focar de gripăaviarăla păsări a fost confirmat săptămâna trecutăîntr-o localitate din județul Tulcea. Astfel, pentru a limita efectele gripei aviare care amenințăsăse răspândească în toată țara, autoritățile locale au demarat o campanie de informare privind măsurile care trebuie respectate. „În condițiile în care știm foarte bine că Vâlcea este unul dintre județele cu mișcă ri masive de păsări migratoare și că anul trecut am avut probleme cu gripa aviară, am considerat că este necesar săluăm măsuri de prevenire. Trebuie săle atragem atenția crescă torilor de păsări sărespecte măsurilor de siguranțăși mai mult decât atât, trebuie săavem grijăcu ce intrădin exterior în comerț. Asta pentru că în 2006 nu am avut probleme cu păsările din județul Vâlcea, ci cu cele de la Avicola Codlea din Brașov care au intrat pe piața vâlceană . Trebuie săștim cum săacționăm. Paza bună, trece primejdia rea!” – a spus Anuța Handolescu. La rândul său, directorul Direcției Sanitar Veterinarăși pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea, Florinel Constantinescu, a mărturisit că în județul Tulcea o pisică a murit din cauza virusului H5N1, ceea ce demonstreazăcă gripa aviarăare capacitatea de a se transmite de la o specie la alta. Acesta spune că deocamdatănu existăsiguranța că virusul nu se transmite și al om și de aceea trebuie luate măsuri drastice. Pentru început, specialiștii DSVSA Vâlcea monitorizează14 localități țintăce se aflăde-a lungul râului Olt sau au pe teritoriul lor lacuri sau bălți. „Un rol foarte important în supravegherea și combaterea virusului îl au Unitatea OperaționalăLocalăcare funcționeazăla nivelul Direcției Sanitar Veterinare și Unitatea localăde suport. La ora actuală, sigur este un semnal clar declararea acestei boli în județul Tulcea. Este clar că din ancheta lor virusul de la păsările din gospodăria respectivăeste luat de la păsările migratoare. În județul Vâlcea, am recoltat probe de la toate păsările migratoare ce au fost găsite moarte sau muribunde. Din fericire, până acum nu am avut cazuri pentru a suspiciona apariția gripei aviare. De asemenea, toate păsările din gospodăriile ce sunt în localitățile țintăsunt supravegheate zilnic și li se fac analize de două ori pe lună” – a declarat Florinel Constantinescu.

Gripa aviarăeste o boalăla care sunt receptive păsările și porcii și care se manifestăprin refuzul acestora de hranăși apă, precum și prin semne de gripă. De aceea, cetățenii trebuie săfie informați asupra bolii și săținăpăsările și porcii departe de izlazuri, închiși în spații curate. În cazul în care existăvreo suspiciune asupra unui animal, cetățenii nu trebuie săatingăanimalul și săanunțe de urgențămedicul veterinar din zonă. De asemenea, este interzisăcomercializarea acestora în târguri, piețe sau oboare. Pentru a evita împrăștierea gripei aviare, populației județului i se recomandărespectarea măsurilor impuse de Direcția SanitarăVeterinarăși pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea.