Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Autoritățile locale luptăcontra violenței juvenile

” Școala – un ring de box

” o parte din elevii vâlceni susțin că au sentimentul că în incinta școlilor nu mai sunt în siguranță, iar în zonele din preajma lor existăun foarte mare risc de izbucnire a incidentelor violente

 

În ultima perioadă , violența în școli a devenit o problemămajorăa societății, acest fenomen riscând săia amploare în rândul elevilor din învățământul preuniversitar. Numărul incidentelor în școli a crescut îngrijorător, iar autoritățile locale sunt depășite de evenimente. O parte din elevii vâlceni susțin că au sentimentul că în incinta școlilor nu mai sunt în siguranță, iar în zonele din preajma lor existăun foarte mare risc de izbucnire a incidentelor violente. Așadar, unii elevi considerăcă pot deveni victime atât în incinta școlii, cât și în afara ei. Majoritatea conflictelor dintre elevi pornesc de la simple copilării. Dacă fetele aleg agresivitatea verbalăși sunt mai greu de provocat, băieții intrămai ușor în conflicte, generând incidente grave. O altăproblemăeste și așa zisa „taxăde protecție”, frecventămai ales la școlile generale.

Comisie de monitorizare a cazurilor de violență

Zilele trecute, Ministerul Educației și Cercetării, printr-o adresă, le cerea inspectorilor generali școlari săconstituie, de urgență, o comisie de monitorizare a cazurilor de violențădin unitățile de învățământ. „Evoluția fenomenului violenței impune la nivelul sistemului educațional preuniversitar românesc instituirea unei practici de intervenție în situații de criză. Instituțiile sistemului educațional trebuie săaibă, atât o atitudine reactivăFață de acest fenomen, cât și o atitudine proactivă, constând în identificarea situațiilor de risc potențial de violență” – se aratăîn comunicat. Astfel, Inspectoratul Județean Școlar Vâlcea a început procedurile organizării comisiei, din care vor face parte: un inspector de management educațional, un inspector responsabil cu activitatea educativă, precum și directorul centrului județean de resurse și asistențăeducațională. această comisie are un rol bine stabilit de reprezentanții Ministerului, fiecare membru al ei fiind însă rcinat săidentifice cazurile de violențăîn unitățile de învățământ, sămedieze conflictele, să-i consilieze pe cei implicați, precum și sărezolve cazul. De asemenea, cei trei membri ai comisiei sunt nevoiți săraporteze Ministerului Educației lunar, în perioada 28-31, toate cazurile de care s-au ocupat.

„Săexmatriculăm violența” Mai mult decât atât, pentru a preveni violența în școli, Inspectoratul Școlar împreunăcu Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea vor organiza, în perioada 13-15 martie a.c., un curs de formatori, intitulat „Săexmatriculăm violența”. Acest proiect presupune formarea a câte doi sau trei elevi din fiecare liceul vâlcean asupra a ceea ce înseamnă violența juvenilă. „În realizarea acestui proiect suntem sprijiniți de conducerile Colegiului Tehnic Forestier, al Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, Grupului Școlar „Henri Coandă”, precum  și de Biblioteca județeană . Vor participa peste 100 de elevi din toate liceele și grupurile școlare din județ” – ne-a declarat inspectorul școlar Dumitru Vlăduț. 

Claudia Stanciu