Acasă Arhiva Asistentămaternală, acuzatăde prostituție

Asistentămaternală, acuzatăde prostituție

Și-a recunoscut fapta

Acum câteva luni, la sediul DGASPC, a ajuns o sesizare anonimă, conform că reia un asistent maternal s-ar prostitua. Mai mult, autorul sesizării a atașat și o copie a unui articol dintr-un ziar, în care apăreau prenumele și inițialele numelor unor femei amendate pentru prostituție, printre care, surpriză, se regăsea și cel al asistentul maternal, Monica Bârsoianu

 

În ultima perioadă , tot mai mulți copii părăsiți de familiile lor, sunt încredințați unui asistent maternal, bărbat sau femeie. Legea spune că angajații Direcției Generale de AsistențăSocialăși Protecția Copilului (DGASPC) sunt obligați săefectueze o evaluare socialăa persoanei solicitante, la domiciliu. Dacă potențialul asistent corespunde standardelor, acesta va primi un atestat, valabil timp de trei ani.

În județul Vâlcea, spune conducerea DGASPC Vâlcea, numărul asistenților maternali a crescut semnificativ. „până la primirea atestatului, asistenții sunt verificați riguros, pentru a fi siguri că respectiva persoanăse va ocupa așa cum trebuie de copiii pe care îi are în grijă. De obicei, acordăm atestate femeilor sau bărbaților foarte serioși, care știm sigur că se vor ocupa de educarea și îngrijirea micuților pe care-i primesc în încredințare” – ne-a declarat directorul executiv adjunct, Roxana Radu. Cu toate acestea, existăcazuri în care asistenții maternali se dovedesc a fi persoane lipsite de moralitate, care reușesc săținăbine ascunse secrete teribile, ce scapăchiar și ochilor de profesioniști ai celor de la DGASPC.

Aparențele înșeală

În 2001, Monica Bârsoianu a primit un certificat de asistent maternal, iar la doar câteva luni După obținerea actului, i-a fost încredințat, spre îngrijire, un băiețel de 11 ani, Nicolae Marian P. Copilul a fost abandonat de familie încă de la naștere pentru că s-a născut un handicap psihic. Acum, este elev în clasa a IV-a la Școlala Specialădin Băbeni, iar cei care-l cunosc spun că este un băiat cuminte și frumos. De regulă, După încredințarea unui copil asistentului maternal, cei de la DGASP au obligația, legală, sămonitorizeze felul în care acesta este îngrijit de cel care și-a asumat răspunderea săse ocupe, pentru o perioadă limitată, de soarta lui. „De fiecare datăcând am fost la domiciliul Monică i, nu am găsit nimic în neregulă. Avea ordine, copilul era curat și bine îngrijit. Ni s-a părut chiar că am făcut o alegere bunăpentru micuț ”  – ne-a mai spus Roxana Radu.

A recunoscut că se prostituează

Acum câteva luni, la sediul DGASPC, a ajuns o sesizare anonimă, conform că reia asistentul maternal s-ar prostitua. Mai mult, autorul sesizării a atașat și o copie a unui articol dintr-un ziar, în care apăreau prenumele și inițialele numelor unor femei amendate pentru prostituție, printre care, surpriză, se regăsea și cel al asistentul maternal, Monica Bârsoianu. „A fost greu săne dăm seama dacă este ea, deoarece, apăreau doar niște inițiale. până la urmă, am aflat ” – a menționat directorul executiv adjunct al DGASPC.

Informațiile de care aveau nevoie le-au parvenit chiar din procesele verbale întocmite de Inspectoratul de Jandarmi Vâlcea, din 6 mai 2007, în care se spunea că Monica și fiica ei, M. Bârsoianu (în vârstăde 15 ani) au fost prinse prostituându-se în parcarea TurkingPark, din Budești, și amendate. „( ) au fost depistate în parcare în timp ce atrăgeau persoane de sex masculin, pentru a întreține raporturi sexuale în vederea obținerii de foloase materiale” – se aratăîn procesul verbal al Jandarmeriei. Prostituatele au fost sancționate cu 500 lei, iar Maria Bârsoianu și-a recunoscut fapta.

Copilul dispăruse de acasă

Ulterior, luatăla întrebări de autorități, ea a negat că ar fi practicat prostituția, susținând vehement că s-a dus la Budești, în parcarea de tiruri, pentru a-și lua de acolo fiica, care, zicea ea, o apucase pe că i greșite. „Am întrebat-o de mai multe ori dacă s-a prostituat și mi-a spus că toate informațiile ajunse la urechile noastre sunt niște minciuni. I-am arătat procesul verbal întocmit de jandarmi, în care-și recunoștea fapta, și mi-a spus că de fapt, s-a făcut un fals în declarații” – susține Roxana Radu. În cele din urmă, realizând că este inutil sămintă, femeia a spus adevărul. Fiica Monică i este elevăa Liceului Băbeni, iar profesorii ei susțin că , pe primul semestru al acestui an școlar, are trei corijențe, situația neîncheiatăla mai multe materii și un număr foarte mare de absențe. Din câte se pare, fata a început săse prostitueze cu mai mulți ani în urmă, sub privirile indulgente ale mamei sale. Imediat După ce au aflat că asistentul își vinde trupul pe bani, angajații DGASPC au verificat și situația școlarăa băiețelului pe care femeia îl avea în îngrijire. Dască lii copilului au spus că Marian, deși este un elev conștiincios, timp de câteva săptămâni nu a mai dat pe la școală.

Monica a mințit cu nerușinare

Alarmați că micuțul poate pierde anul școlar, asistenții de la DGASPC s-au dus la domiciliul Monică i pentru a lua copilul și a-l da în îngrijire într-un centru de plasament. Marian a fost de negăsit. Au dat peste soțul prostituatei, care le-a spus că din cauza unor certuri familiale, femeia a plecat de acasăcu fiica și băiețelul, la mama ei, în Scornicești. „Am tot sunat-o, când am auzit că este la Scornicești, și i-am spus săvinăcu copilul la Direcție. Ne-a spus că nu poate ajunge, pentru că e prea mare distanța. Cu toate acestea, a apărut cu băiatul în mai puțin de 30 de minute, semn că ne-a mințit ” – a conchis Roxana Radu.

Directorul executiv adjunct al DGASPC declarăcă Monica, datorităcomportamentului impropriu de care a dat dovadă, nu mai prezintăun girant moral pentru educarea băiețelului. Momentan, Marian se aflăîn centrul maternal de la Băbeni, iar După terminarea anului școlar, va fi încredințat unui asistent maternal din Rm. Vâlcea.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.