Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Aparatorul nevinovatiei lui Mircea Gutau

           ” Maestrul avocat Octavian Fieroiu este voi merge până -n pânzele albe. Dacă în justiția românănu o săizbândim, voi ajunge până la CEDO. Procedura la CEDO este deja declanșată, însă noi am făcut aceste demersuri doar în ceea ce privește măsura arestării preventive. Acum, a rămas fărăobiect pentru că deja am obținut eliberarea lui Mircea Gutău” a spus el

 

” Rep.: Domnule avocat Fieroiu, cum credeți că va decurge procesul celor doi edili de acum încolo?

” Octavian Fieroiu: Cum va decurge, nu pot săanticipez. Întotdeauna, când am fost întrebat, în legăturăcu ce va fi, spuneam cum apreciez eu că ar trebui sădecurgălucrurile în proces. Procesul, în continuare, ar trebui săse desfășoare în condiții de normalitate, cu respectarea strictăa tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale. Un prim semn, important, în opinia mea, este decizia Curții de Apel Alba Iulia de punere în libertate a primarului Mircea Gutău. această măsurăsalveazăîn parte onoarea deja pătatăa justiției. La dosar, nu existănicio probăcare săconfirme existența unei fapte penale sau a unei vinovății în ceea ce-l privește pe primar. De aceea, nu concep ca un judecă tor săsemneze o hotărâre de condamnare în cazul lui Mircea Gutău. Refuz săcred acest lucru, cu toată labilitatea sistemului nostru judiciar. Sunt foarte încrezător în ceea ce privește desfășurarea ulterioarăa procesului. Mai mult, nu trebuie uitat faptul că până în acest moment, noi, apărarea ne-am bătut cu adversarul, cu onor DNA-ul, pe terenul lor, raportându-ne exclusiv la probele pe care ei le-au administrat. până acum, noi nu am scos niciunul din așii pe care îi avem în mânecă și care vor constitui probele noastre în apărare. După prezentarea probelor noastre, sper ca balanța săse încline spre concluzia nevinovăției primarului și a achitării sale.

” Rep.: Față de alte procese pe care le-ați avut, vi s-a părut un proces mai dificil?

” O.F.: Din punct de vedere juridic, nu ar trebui săfie considerat un dosar greu, complex. Este, însă , extrem de greu pentru că împotriva noastrăau fost folosite arme ilegale. Noi ne-am bătut cu argumente, invocând probe, practica judiciarăatât internă, cât și a Curții Europene a Drepturilor Omului, în timp ce partea adversăa recurs la mijloace ilegale. Au mistificat probe din dosar, le-au contrafăcut și au recurs la tot felul de imixtiuni și intimidări ale unora care au participat la activitatea de judecată. Chiar dumneavoastră, pe parcursul acelor cereri repetate de revocare a măsurii arestării preventive, m-ați sesizat că procurorul DNA a stat ore în șir în biroul judecă torului. Procurorul, în faza judecă ții, este un participant în proces cum este și apărătorul, cu nimic în plus. Codul de procedurăpenalănu acordănici un avantaj în plus acuzatorului. Dacă eu, avocatul primarului Gutău, aș fi stat ore întregi, înainte și După proces în biroul judecă torului, ce concluzie ați fi tras dvs.? Cum ar fi reacționat procurorul? Nu, noi ne-am judecat în condiții de respectare strictăa Codului de procedurăpenalăși cu argumente legale, iar de partea cealaltălucrurile nu au stat deloc așa. Din acest punct de vedere a fost un dosar greu. Nici nu mai știu numărul demersurilor pe care le-am făcut și de câte ori am repetat argumentele, atât la Tribunalul București, la Vâlcea, cât și la Curtea de Apel Pitești. Dacă se judeca corect și în faza de recurs de că tre Curtea de Apel Pitești, lucrurile se rezolvau de la început spre onoarea justiției. Acum, cei de la Vâlcea și mai ales de la Pitești, au pierdut prilejul de a ieși onorabil din acest proces. Cred că sunt destui că rora li s-au stricat planurile și sunt convins că acești indivizi nu se vor împăca cu ideea că Mircea Gutău a fost eliberat. Va fi, în continuare, o adevăratăluptăpentru a ajunge la ceea ce numim adevăr, dreptate.  

” Rep.: Dvs. ați acuzat, în urmăcu ceva timp, procurorii DNA de faptul că au modificat acele transcrieri ale dialogului dintre denunță tor și primarul Gutău. În nota Inspecției Judiciare pentru procurori din cadrul CSM-ului, aceste acuzații au fost percepute ca fiind tendențioase? Cum comentați acest lucru?

” O.F.: Știm cu toții că din cadrul Inspecției Judiciare a CSM-ului face parte Florica Bejenariu, despre care nu mai are rost săcomentez. De asemenea, tot acolo a fost și Rodica Stănoiu, o altădoamnăcu angajament semnat la Securitate și cu sute de note informative. Dacă acuzația mea în legăturăcu mistificarea acelor probe pe care oricine poate săle observe este tendențioasă, atunci pot săspun că și această concluzie a CSM-ului este de-a dreptul părtinitoare. Este, ceea ce pe românește, noi îi spunem „Corb la corb nu-și scoate ochii”. Este evident că în acel dosar, existădouă note de transcriere a uneia și aceleiași înregistrări. Simplul fapt că existăo a doua notă, este inadmisibil. Cu atât mai grav cu cât aceasta are un conținut total diferit sub trei aspecte esențiale și este clar făcutăde procurori pentru a justifica arestarea primarului. Așadar, nici nu trebuie să-i spunem contrafacere, ci, respectând termenii juridici, fals sadea și uz de fals. Cu toate acestea, procurorii care au verificat au tras o concluzie, repet, părtinitoare.        

” Rep.: Cum credeți că se va termina ancheta CSM? E posibil ca procurorii DNA săfie sancționați?

” O.F.: Eu cred că ancheta CSM-ului s-a terminat înainte de a începe. Numai că , eu am trimis sesizări referitoare la existența acestor inadvertențe în desfășurarea procesului, la mai multe instituții, inclusiv la Parchetul General. până în acest moment, se pare că sesizarea făcutăde mine, adresatăprocurorului general, nu existăși nu apare ca fiind înregistrată, deși am recipisa recomandatei cu data expedierii și cu ștampila poștei că tre Parchetul General. Nu cred în coincidențe, drept pentru care consider că cei care au făcut sădisparăacest memoriu și-au dat seama că lucrurile sunt grave. Pentru a nu exista riscul de a apărea o asemenea problemă, pe viitor, am trimis din nou memoriul că tre Parchetul General printr-un curier special. Îmi pun mari speranțe în noul procuror general al României, După ce am văzut măsurile pe care le-a luat scuturând, de sus în jos, o întreagăpleiadăde dinozauri care ruginiserăpe scaune. Este un lucru bun. O anchetăfăcutăde Parchetul General, nu ar putea ajunge decât la o singurăconcluzie și anume că aspectele semnalate se confirmă, După care se vor lua măsuri.   

” Rep.: Veți merge până în pânzele albe pentru a se face dreptate în cazul Gutău? Veți ajunge până la CEDO?

” O.F.: Da, am spus că voi merge până -n pânzele albe. Dacă în justiția românănu o săizbândim, voi ajunge până la CEDO. Procedura la CEDO este deja declanșată, însă noi am făcut aceste demersuri doar în ceea ce privește măsura arestării preventive. Acum, a rămas fărăobiect pentru că deja am obținut eliberarea lui Mircea Gutău.   

” Rep.: Se zvonește că lui Mircea Gutău i se vor deschide alte dosare, pentru a fi din nou pus sub arest. Considerați că cele spuse pot avea suport în realitate?

” O.F.: Protagoniștii acelei înscenări mârșave, și aici mărefer la factorii din Vâlcea, nu se împacă cu ideea că demersul lor s-a soldat cu un eșec. Așa cum am mai spus, sunt câțiva care vor face icter negru ca urmare a punerii în libertate a domnului primar. Oamenii ăștia vor încerca tot felul de alte mârșăvii. Unii dintre ei, nici nu mai încearcă săsalveze aparențele. Într-o ședințărecentăa Consiliului Local, am văzut cum unul, mai tuciuriu, a răbufnit și vedeam cum îi pulseazăveninul în glandă. Este foarte posibil ca astfel de indivizi săse preteze la a mai încerca și alte înscenări. însă , îi anunț, de pe acum, că nici noi nu stăm cu mâinile încrucișate. Sunt convins că procurorii DNA, impulsionați de toată ranchiuna pe care ne-o poartă, vor încerca săscormonească și în piatrăseacă . Nu au decât săo facă , însă nu vor face decât săia în această perioadăsalariul degeaba, pe care noi contribuabilii îl plătim, în loc săse ocupe de adevărate fapte de corupție. Suntem tot timpul pregătiți săreacționăm, în raport cu eventualele acțiuni pe care le vor face adversarii noștri. 

” Rep.: În ce alte condiții, în afarăde flagrantul de luare de mită, un primar poate fi arestat?

” O.F.: Nu numai un primar poate fi arestat, ci orice cetățean al României, dacă se vor aduce dovezi că a săvârșit o faptăpenalăde o anume gravitate. Am auzit că același flăcă u cu buzele vinete, aduce acuze pentru faptul că nu-i place fântâna din Parcul Zăvoi. Eu am casa și cabinetul chiar peste stradăde această fântânăși mie îmi place foarte mult. E cazul săne hotărâm odatăce vrem. Dacă punem problema costurilor, putem, de exemplu, sămâncă m mămăligăcu ceapăși nu ne costămult, însă dacă ne place salamul de Sibiu sau icre de Manciuria atunci trebuie săne așteptăm la costuri mari. Dacă domnului cu pricina nu-i place fântâna aceasta, săse ducă la cortul lui. Mie îmi place și în egalămăsurăcu el sunt și contribuabil. Toate acestea sunt intoxică ri ale opiniei publice. De exemplu, eram încă la poarta Penitenciarului Aiud, am primit telefon chiar de la un ziarist care măîntreba, dacă e adevărat ce se zvonește, deja începuserăzvonurile, că ar fi existat un târg ce consta în demisia lui Mircea Gutău. Toate aceste zvonuri, sunt lansate de niște țațe care stau pe bancă la poartăși care nu au ce face în afarăde a bârfi. Nu cred că poate săducă o astfel de bârfăla temerea că exista riscul unei alte acțiuni, a unui alt dosar și cu atât mai puțin, a unei alte măsuri de arestare.

Claudia Stanciu