Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Anuta Handolescu deschide portile institutiei elevilor valceni

    ” 9 Mai zi de sărbătoare ” prezenți la ceremonie au fost și elevi din mai multe școli vâlcene, care au fost invitați de prefectul Anuța Handolescu să viziteze toate instituțiile deconcentrate

 

      9 mai 1945, 9 mai 1950, 9 mai 1985… O dată cu triplă semnificație. În această zi se sărbătorește Ziua Victoriei Națiunilor Unite împo­triva Germa­niei hitleriste, respectiv sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, marcate de semnarea ac­tului de capi­tulare cu forțele anglo-ame­ricane, la Reims, și cu cele ruse, la Berlin. Astfel, Ziua Victoriei a devenit de-a lungul timpului Ziua Europei. Acest eveniment a fost sărbătorit marți, 9 mai a.c., cu mult fast la Râmnicu Vâlcea. Sute de vâlceni s-au adunat în fața Monumentului Independenței, alături de autoritățile vâlcene, pentru a aduce un omagiu celor care și-au dat viața pentru poporul român. Primul cuvânt a aparținut comandatului Mircea Vladu, din cadrul Inspectoratului Județean de Pregătire pentru Geniu „Panait Donici”  care a amintit în speach-ul său meritele pe care le-au avut ostașii români în istoria Europei. La rândul său, edilul-șef al Râmnicului, Mircea Gutău, a vorbit despre momentul în care Mihail Kogălniceanu, prim-ministru de stat în acea vreme, a prezentat românilor „Declarația de Independență a României”, actul prin care poporul nostru refuza să se mai afle sub stăpânire otomană. „Noi, autoritățile vâlcene, alături de cetățeni suntem obligați să rămânem veșnic recunoscă tori ostașilor români care și-au dat viața pentru poporul nostru”– a spus Anuța Handolescu în discursul său. Au urmat discursurile președintelui Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, Preasfințitului Gherasim, După care s-a trecut la depunerea de coroane. Reprezentanții Prefecturii, Primăriei Rm. Vâlcea, Consiliului Județean Vâlcea, ai Inspectoratului de Pregătire pentru Geniu „Panait Donici”, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Școlar, Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, precum și ai partidelor politice au depus, pe rând, câte o jerbă de flori în memoria ostașilor români.

                      Elevii vâlceni au fost pentru câteva minute prefect de Vâlcea

      Cea de-a doua parte a ceremoniei a avut loc în fața Prefecturii Vâlcea unde cele două drapele, al României și al Uniunii Europene au fost înălțate de autoritățile locale. Prezenți la ceremonie au fost și elevi din mai multe școli vâlcene care au fost invitați să viziteze toate instituțiile de stat din municipiu. Ideea organizării acțiunii „Ziua Porților Deschise” a aparținut prefectului de Vâlcea, care a insistat ca elevii vâlceni să vadă cum se desfășoară activitatea în instituțiile desconcentrate ale statului. Astfel,  biroul prefectului de Vâlcea a fost vizitat de mai multe grupuri de elevi, care au insistat să stea măcar o dată în scaunul de prefect. Unul dintre copiii care a fost pentru câteva minute prefect de Vâlcea este Sebastian Ghițu, elev în clasa a IV- a C al Școlii Nr. 10 din Rm. Vâlcea. Foarte mândru că ocupă scaunul de prefect, Sebastian a luat telefonul și pentru câteva momente s-a simțit prefect. Profesoarele au imortalizat momentul inedit. „Am vrut ca acești copii să știe ce este Instituția Prefectului și să știe că de acum încolo ei au liber în instituțiile statului. Trebuie să înțelegem că acești copii reprezintă viitorul țării și de aceea consider că acest gen de acțiune trebuie să fie organizat mai des. Elevii vâlceni trebuie integrați în societatea actuală”– ne-a declarat Anuța Handolescu. La sfârșit, copiii au oferit o floare prefectului Anuța Handolescu, care, la rândul său, i-a încântat pe elevi cu bomboane.

Claudia STANCIU