Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Angajații își spalărufele în spital și consumămâncarea bolnavilor”

” Spălătoria Spitalului Nr. 2 a fost închisăde inspectorii de la Sanepid

” angajații Direcției Sanitar Veterinare și pentru Protecția Alimentelor Vâlcea amenințăcă vor dispune închiderea bucă tăriei din cadrul spitalului ” în curând, Georgeta Săliște va demara un studiu de fezabilitate în vederea organizării unei licitații pentru externalizarea serviciilor nemedicale

 

Încă de anul trecut, angajații Spitalului Județean de Urgență(SJU) Vâlcea lansau tot felul de zvonuri privind privatizarea serviciilor de spălătorie și bucă tărie din cadrul unității. Dacă unii se arătau încântați, alții spuneau că în cazul în care se va realiza externalizarea, spitalul va plăti pentru aceste servicii de trei ori mai mult. Astfel, în timp, ideea de externalizare a serviciilor de spălătorie și bucă tărie a început săprindăcontur. Acum, managerul general al SJU Vâlcea, Georgeta Săliște, vrea, ca în cel mai scurt timp, sădemareze un studiu de fezabilitate în vederea organizării unei licitații pentru externalizarea serviciilor nemedicale. „Cadrul legal pentru externalizarea acestor servicii îl avem încă de anul trecut. Având în vedere starea actualăa spălătoriei și a bucă tăriei din spital, cred că se pune problema începerii procedurilor. De asemenea, spălătoria Spitalului Nr. 2 a fost închisăde cei de la Sanepid din cauza condițiilor improprii în care angajații își desfășurau activitatea” – ne-a declarat Georgeta Săliște. Managerul SJU Vâlcea spune că inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vâlcea i-au mai acordat termen o lună de zile pentru a rezolva problemele de la bucă tăria spitalului județean, care este într-o stare deplorabilă. Mai mult decât atât, Georgeta Săliște, ne-a mărturisit că , de ani de zile, unii angajați ai spitalului vin cu rufele de acasăpentru a le spăla în unitate și, mai mult, consumăzilnic mâncarea bolnavilor.

Ordinul ministrului sănătății

În data de 19 iulie 2006, Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a dat un ordin (nr. 886/2006) privind externalizarea serviciilor medicale și nemedicale din unitățile sanitare. „Externalizarea serviciilor medicale sau nemedicale reprezintăprocedeul prin care unitatea sanitară, pe bazăde criterii și norme, pune la dispoziție unei persoane juridice baza materialăși spațiul necesar, După caz, precum și personal calificat în vederea îmbunătățirii calității serviciilor medicale sau nemedicale, pentru utilizarea cu eficiențăa resurselor financiare, materiale și umane” – se aratăîn document. Potrivit ordinului, potențialii investitori trebuie săîntrunească anumite condiții foarte stricte. În primul rând, personalul care își desfășoarăactivitatea în zona de servicii care vor fi externalizate, va fi preluat, în mod obligatoriu, de viitorul prestator de servicii medicale sau nemedicale și va fi menținut pe toată perioada derulării contractului. Mai mult decât atât, salariile personalului preluat și celelalte drepturi prevăzute în contractele colective de muncă se păstreazăpe toată durata derulării contractului. De asemenea, investitorii trebuie săobținăavize de la Autoritatea de Sănătate Publică Vâlcea, Consiliul Județean Vâlcea și Ministerul Sănătății. La ora actuală, în Spitalul Județean sunt angajate 17 persoane la spălătorie și 21 la bucă tărie.

Claudia Stanciu