Acasă Arhiva Am ratat momentul fatidic

Am ratat momentul fatidic

S-a încheiat și actul votării pentru euroalegeri și pentru uninominale. Rezultatele sunt sub așteptări, dar erau previzibile, la cât efort au depus peneliștii, în teritoriu, ca sănu iasălumea la vot. Ce campanie ar fi putut face PNL? N-au făcut destul Olteanu, Remeș, Cioroianu, Chiuariu etc..? Au dovedit „cu vârf și îndesat” că n-au vrut săaderam la UE și nici nu-i interesează. Ei sunt aderați, deja, la CSI. Afacerile lor sunt prospere și nu le rămâne decât săle protejeze. Exit Poll-ul de la ora 21 (la ora închiderii ediției) aratăcă un procent de aproximativ 30% dintre alegători au fost la urne. Victoria PD-ului este de netăgăduit, această formațiune politică trimițând în Parlamentul European 14 parlamentari, urmați de 8 parlamentari social democrați, 7 peneliști, 2 liberal democrați și 2 udemeriști (date fără redistribuire). Absenteismul spune totul despre actul electoral. Majoritatea suntem niște protestatari de profesie, din vocație, din plictiseală, din snobism și cine știe câte alte cauze. Suntem niște mămăligi care așteaptăsăni se dea, săfacă , sădreagăetc. Dar nu facem nimic de lene.

De fapt nu e chiar așa, mai și furăm, mințim, aruncă m gunoaie pe unde ne vine și multe altele. Nu-mi dau seama câți români înțeleg situația exactăa țării noastre, în acest moment. Politicienii, care se simt mai atrași de banii cu miros de ruble, decât de construcția unei Românii democratice, au sabotat acțiunile electorale, încercând săne convingăcă suntem niște dobitoci și ar fi mai bine să-i lăsăm pe alții săhotărască pentru noi. În ultimii doi ani, s-a creat un fel de MonstruoasăCoaliție, care în afarăde principalele pârghii politice deținute deja, face tot ce poate pentru a-și însuși și principalele pârghii economice. Acum se vede foarte limpede că sponsorizările făcute de Patriciu, atât pentru PNL, cât și pentru PSD, prefigurau situația din prezent. Aripa Pro-Iliescu, din PSD și Aripa Petro-Liberalădin PNL, și-au dat mâna pe Față . Beneficiind de faptul că au o marionetăîn fruntea Guvernului care le face jocurile, au forțat nota ca săne determine săne dăm singuri în cap.

Prin votul așa-zis uninominal, propus de Tăriceanu, doar circa jumătate din parlamentari vor fi aleși de noi. Cealaltăjumătate, numităde Mafie, va putea face în continuare jocurile politice ca și în ultimii 18 ani. Săfie doar o întâmplare că După ce a demisionat de la conducerea Pro-Democrația, Cristian Pârvulescu, ca și soția sa, sunt angajați la Secretariatul General al Guvernului? Rar se întâmplăca românul de rând săaibăocazia sătaie răul de la rădăcină. Duminică , la votul ce va intra în istorie ca „votul roșu”, avea această posibilitate. A ratat-o și, peste câțiva ani, urmașii noștri ne vor blestema că n-am făcut un lucru așa de simplu, dar necesar. Totuși, Băsescu a câștigat lupta cu partidele politice listace.

Faptul că votul uninominal se introduce într-o formă sau alta i se datoreazălui. Dacă nu îi hărțuia presa pe cei 322 cu referendumul, nu exista nici legea asumatăde guvern. Cât s-a vorbit doar de referendum, nu s-a întâmplat nimic; cum Băsescu a declanșat procedura, de frică , guvernul și-a asumat varianta Pro Democrația pe care, dacă chiar ar fi vrut votul uninominal, ar fi făcut-o demult, dar nu s-a întâmplat asta. Așa că președintele Băsescu este câștigă tor. La ieșirea de la vot, Tăriceanu a spus că nu a votat la referendum, deci s-a abținut. Nu s-a împotrivit variantei Băsescu. Nu a avut acest curaj, ci l-a sabotat, punându-și cozile de topor din teritoriu săfacă la fel. Ce exemplu dăun politician care refuzăsă-și exercite cea mai importantăsarcinăîntr-o democrație, votul? Nu cred că am mai întâlnit până acum la un politician un asemenea absenteism asumat și ostentativ. Când CTP a zis că nu voteazăîn 2004 i-a sărit toată lumea în cap.

Și nu era decât un jurnalist, nu prim-ministru și președinte de partid. Prezența la vot de aproximativ 30% e normală. Nu e nimic rău în asta. Decât săse voteze aiurea mai bine sămeargăla vot doar cei că rora le pasăși îi interesează. Parlamentul European – afarăde „populari” – a cerut unor partide din România – PNL, PSD, PRM – săfacă o cât mai discretăcampanie electoralăpentru alegerile europene. S-a argumentat că , După o campanie ca la carte, era posibil ca una din formațiuni săcâștige alegerile europene, trimițând jumătate plus unu’ deputați la Strasbourg (Bruxelles). Or, cum deputații din România ai acestor partide fac parte din clasa politică tică loșită, din infamii 322, se profila – cu mare că tre maxima probabilitate – o furibundăcampanie împotriva Parlamentului European, care ar fi fost acuzat a adăposti escroci, securiști, cozi de topor comuniste și oligarhi, printre deputații săi. Așa se face că grupul liberal din PE, dimpreunăcu cel social-democrat de acolo, a rugat fierbinte partidele prietene săfacă pe dracu-n patru săpiardăalegerile parlamentare, pentru a nu focaliza atenția tuturor alegătorilor europeni asupra legislativului de la Strasbourg (Bruxelles) fiindcă oameni suntem, nu-i așa?

Cu mare, imperială, românească eleganță- PNL, PSD și PRM au răspuns colegialelor solicitări, lăsând baltăcampania electorală, dezinteresându-se de rezultatele acesteia, cum și de cele ale referendumului – care, oricum, nu contează, fie ele cum ar fi. Totul pentru cauza Europeană , pentru respectul occidental al valorilor. Dacă mai era ceva de stricat în Europa, și noi nu stricaserăm, iatăc-am amânat încă o datămomentul fatidic. De vreo 18 ani, singurul nostru țel pare săfie să-i dăm dreptate lui Brucan Nu la ăia 20 de ani la ăia cu stupid people.

 

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.