Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

AM PRIMIT LA REDACTIE

În rândurile de mai jos, vom da publicității ultimele două scrisori sosite la redacție despre ceea ce se întâmplă în Biblioteca județeană . Menționăm că VOCEA VÂLCII nu este de acord în totalitate cu ceea ce scriu semnatarii, însă pentru că vrem să dăm dovadă de echidistanță, vom publica scrisorile, așa cum au fost ele expediate.

ȘTIRI PROASPETE  DIN CANCELARIA CULTURII VÂLCENE

 

Domnule Romeo Popescu și d- ra Magda țolea, vă rugăm să vă mai implicați acum când  este situația pe jarul farsorilor.

S-au constituit comisiile în vederea ” statornicirii” pe vecie a unor directori din instituțiile de cultură vâlcene, la așa zisul concurs care se va desfășura în data de 7 iunie a.c.

La ora actuală, nimeni nu consumă atâta energie pentru ca Dumitru Lazăr, să rămână în scaunul de cerșit, cum o face ex directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu Vâlcea, Gheorghe Deaconu. Prietenia dintre ei este foarte dubioasă, ca să nu spunem mai multe. Prof. Gh. Deaconu, prin sforile pe care le trage și prin influența  pe care o mai are, a reușit să determine conducerea Consiliului Județean Vâlcea, să accepte ca președinte de comisie pe 7 iunie la Biblioteca județeană să fie, cine altul, decât prietenul dintotdeauna, profesor. Dr. Ioan Șt. Lazăr, tizul lui Dumitru Lazăr, care îl susține în mod stupid, pe cel de la conducerea BJV, că și el pe vremuri a fost director la această instituție.

Cine mai face parte din comisie?

Moldoveanu Nicolae inspector general al Inspectoratului  de Învățământ  Vâlcea, cel care l-a adus pe Dumitru Lazăr  de  la Potcoava în anul 1998 pe când era în funcția unde se află și astăzi.

Vieru Gheorghe fost PDSR-ist, acum PD-ist, șeful Comisie Cultură din cadrul consiliului Județean Vâlcea.

Mustățea Vasile, fost coleg cu soția lui Dumitru Lazăr la Liceul Forestier

Și, în sfârșit, Florin Epure, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu Vâlcea (dar ce poate face el singur ?)

Gheorghe Deaconu a mers la consiliera Ligia Rizea, de la Cultura Vâlceană, fostă subalternă a susnumitului care a rugat-o să-i elaboreze două lucrări lui Dumitru Lazăr ce urmează să fie susținute (După cum o să vedeți) rușinosul concurs din 7 iunie. Lucrările fac parte din domeniile „Sociologie” și „Management cultural”.  Ligia Rizea s-a și conformat, așa că Lazăr doar le va citi și concursul va fi luat pe gândirea altora.

Au mai fost și alte propuneri pentru cine să facă parte din Comisie, dar conducerea CJV, a că zut de acord, pentru că este un interes comun.

Nu s-a mai pomenit ca un scaun de director de Bibliotecă județeană să fie  cumpărat cu sprijinul tocmai a acelora care ar trebui să curme odată mizericordia din această instituție.

Același colectiv care a ajuns la culmea disperării.

2 iunie 2006

 

 

CULTURA VÂLCEANĂ, ÎN COTLONUL FOȘTILOR ACTIVIȘTI DE PARTID

 

Sunt râmnicean născut și crescut în acest oraș, pe care îl ador și țin mult la blazonul lui. Păcat de tradițiile și de personalitățile pe care le-a avut și demnitatea pe care și-o câștigase  prin efortul și competența celor care l-au făcut să strălucească și să prospere într-un timp ce unii nu vor să își aducă aminte.

Am putea spune că astăzi suntem departe de ce am sperat și cum am dorit să fie orașul nostru, din punct de vedere cultural.

Astăzi vedem cum, în cultura vâlceană, în regimul invaziei și ocupării scaunelor de conducere în permanență, sub prezidiul materist-dialectic, incapabil de reverie și notație subtilă, foștii activiști de partid, culegând texte de tot felul, îmbrăcate în pretenția talentului scorbut, punând stăpânire și în zilele noastre, terorizând publicul cu bastardele lor alocuțiuni, scâlciate, gângăvite și de-a dreptul stupide, au creat o generație aparte.

Ce s-ar face vecinul nostru dinspre nord, Sibiul, care își pregătește straiele de sărbătoare europeană oraș cultural ce va deveni peste câteva luni de zile, dacă ar avea aceeași situație în cultură, ca la noi la Râmnicu Vâlcea?

În curând, vor fi invitați și oameni din cultura vâlceană, să ia parte la marele eveniment ce se va săvârși în 2007. Ne întrebăm cine va participa. Cu siguranță, tot foștii și actualii activiști ai Partidului Comunist! Vom trăi și vom vedea, dar suntem convinși că va participa, de exemplu, Elena Stoica (de la Centrul de Îndrumare a Creației Populare fost vicepreședinte a Comitetului Județean de Cultură și Educație Socialistă Vâlcea, fost secretar de organizație al P.C.R. pe cultura vâlceană, apoi director la Cinematografia vâlceană, scoasă la pensie și repusă în scaunul de conducere de parcă nu s-ar fi găsit cine să-i ia locul dintre tinerii ce stau pe dinafară). Apoi,  cum să nu fie invitat, Costea Marinoiu directorul Centrului de Librării fost activist înfocat la cabinetul Partidului Comunist. El a reușit, așa cum îl vedeți, să cumpere 90% din spațiile pe care le-a deținut Centrul de Librării – foste spații ale orașului, clădite și cu efortul nostru, al multora. Poate nu știți că are  spații în orașul nostru, la că limănești, Olănești, Ocnele Mari, pe care le închiriază numai pe valută. Săracul don președinte al Societății Culturale Anton Pann Vâlcea, care nu este acțiune să nu fie prezent, exclamând „Ce vreau să vă spun eu – „¦!”. La Biblioteca județeană , același activist de Olt Potcoava, fost inspector de specialitate, adumbrit la poala Mariei Bărbulescu, – cine mai era ca el, După cum afirma un profesor de istorie „Bine că ne-a scă pat soarta de activistul înfocat”. Tot la această instituție se află și ex-ziaristul cu trei clase Ștefan Gheorghiu, care suge din suculența bugetară un salariu cât trei bibliotecari (După cum spun majoritatea bibliotecarilor de aici și din județ). El, Bulugea Marin, care culege că rți ale diferiților scriitori vâlceni, pe calculatorul instituției, el care este redactor la vestita revistă „Așii Vâlcii „, și la alte puzderii de reviste, când și-o mai face treaba? Dar, de fapt, care treabă? Plimbatul cu felicitări la activiștii PSD și la alți consilieri ai Consiliului Județean și mai ales la conducerea acestuia. El, Bulugea, care este pensionat și are salariu de se sperie și el. Așa îl răsplătește Dumitru Lazăr, pentru micimea lui. Așa exemplar, se spune, că nu a mai existat în nici o perioadă la Biblioteca județeană Vâlcea.

Domnilor, nu se mai poate dezbăra Cultura Vâlceană de foștii activiști?  Ca să poată conduce din urmă, și să-i dea indicațiile cele mai „prețioase”, Dumitru Lazăr, i-a repartizat profesorului Gheorghe Deaconu o încă pere, chipurile acolo este depozitat fondul de carte al fostul prof. dr. M. Popp, de parcă nu ar intra în fondul general al Bibliotecii Județene Vâlcea, dacă tot l-a donat aici. La Forumul Cultural al Vâlcii cine este secretarul general? Tot un fost activist directorul cabinetului de partid comunist Gheorghe Dumitrașcu.

Pe Dumitru Lazăr l-a anunțat cineva, din viitoarea comisie ce se va constitui, ce are de făcut, a trecut la întocmirea unui chestionar pentru cititori, chestionar care este completat în fața bibliotecarilor, pentru a fi o notă în plus, dată lui Lazăr. Aceeași persoană l-a asigurat de toată influența lui care o va avea asupra comisiei. Doru Moțoc,  După cum se știe, și-a dat demisia din acest forum. Dumitru Bușe va avea grijă să-l mențină pe pupincuristul Lazăr, că -i folosește.

Domnilor cititori ai acestei instituții, După cum bine  știți, și pe pielea  dumneavoastră suportați mirosul înecă cios de mâncă ruri și băuturi de la chermezele ce se țin lanț la BJV, așa cum zilele trecute au fost trei lansări de că rți, iar finalul a fost adevărată sfidare la adresa cititorilor, când au fost aduși chelneri, mâncă ruri, băuturi, ca la restaurant, iar directorul Bibliotecii Județene, în capul mesei pentru că i s-a spus să fie fără grijă, spun toate acestea fiind martor ocular, iar, la final, lacheii directorului, că rau sticle cu băuturi alcoolice, răcoritoare, mâncă ruri la etajul clădirii, iar a doua zi când am venit la sala de ziare și reviste, să nu pot sta de duhoare.

Unde or fi cei care au pus bazele unei culturi durabile și de ar mai fi printre noi, un C. Popian, Gh. Bobei, T. Geantă, T. Bălășel, C. Georgescu, Dumitru Moțoc, Tr. Cantemir, C. Gibescu, I.I. Alexandrescu, ca să-i numim din fugă numai pe aceștia, ce ar avea de spus!

Dragi tovarăși, foști și actuali activiști, nu vă jenați? Lăsați tineretul să ocupe și să facă și el carieră. Este momentul să luăm o poziție și să punem o dată punct, pe care am dori să îl vadă și  conducerea Consiliului Județean Vâlcea și să participe la acțiunile instituțiilor în subordine, sau atunci când nu reușesc să fie informați de adevărul adevărat.

Vă mulțumesc domnule redactor șef, pentru sprijin și înțelegere.

 

Cu mult respect,

Constantin V. Popecu, cititor frecvent al BJV