Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alegeri cu aburi de alcool

În aproape tot județul

Desfășurarea celor două scrutinuri, cel pentru europarlamentare și cel pentru votul uninominal, a stat, la Vâlcea, sub semnul ilegalității. În mai multe comune vâlcene, în imediata apropiere a secțiilor de votare, barurile funcționau nestingherite și se vindeau băuturi alcoolice. Sub privirile neputincioase ale autorităților, patronii localurilor au ignorat, cu bunăștiință, legea. Asemenea cazuri am întâlnit la Pietrari, Oteșani și Popești, dar și în alte comune vâlcene. Din păcate, autoritățile și președinții secțiilor de votare au reacționat doar După ce mass-media le-a semnalizat ilegalitățile. În unele cazuri, barurile au fost închise, iar patronii sancționați. 

La Pietrari, legea e la tocmeală

Încă de la intrarea în comuna Pietrari, am fost întâmpinați de bannerele PSD-ului și ale PNL-ului, care se aflau sub 500 de metri Față de cea mai apropiatăsecție de votare, iar, conform legii, în ziua votului sunt interzise afișajele electorale de orice fel. Președinta secției de votare nr. 333 din Pietrari era total depășităde situație. După ce a primit o muștruluialăde la candidatul PNL la euroalegeri, Svetlana Preoteasa, președinta secției de votare s-a pierdut cu totul. Liberala Preoteasa s-a ofuscat tare că se citeau ziare în secțiile de vot, dar s-a făcut că nu vede bannerul PNL cu „Eu promovez România”, care atârna de stâlpii de electricitate la nici 200 de metri de secția de votare. Oricum, prezența jurnaliștilor în secție a determinat-o pe ministrul secretar de stat săplec în trombăcă tre altălocalitate. Încercând săaflăm în sarcina cui cade responsabilitatea afișajului electoral ilegal în ziua votului, ne-am lovit de incapacitatea factorilor de decizie care aruncau pisica de la unul la altul. Primarul în brațele liberalilor de la Vâlcea, președinta secției de votare spunea că a anunțat BEJ-ul, iar șeful de post din comunăne-a spus că doar nu vrem săse urce el să-l dea jos. Și, oricum era ocupat cu un accident de circulație petrecut în târgul săptămânal. Niciunul dintre ei nu aveau cunoștințădespre hotărârea Biroului Electoral Județean nr. 9 din 24 noiembrie a.c., datădeci cu o zi înainte de vot, care dispunea „înlăturarea tuturor bannerelor, afișelor electorale și a city light-urilor electorale pe o distanțăde 500 mde fiecare secție de votare de pe raza județului Vâlcea”. De asemenea, în hotărâre se mai preciza că „îndeplinirea prezentei hotărâri revine președinților secțiilor de votare și tuturor organelor abilitate”.

În cele din urmă, doar datorităintervențiilor redactorilor VOCEA VÂLCII și a celor de la Jurnal Vâlcean, bannerele au fost date jos. De acest lucru s-a ocupat chiar primarul comunei, Nicolae Moraru. „Ce vinăam eu că cei de la Putere nu respectălegea? Le-am spus încă de ieri sădea jos bannerele, dar nu am avut cu cine să măînțeleg. până la urmă, le-am dat noi jos, sănu mai existe probleme” – ne-a spus, supărat, primarul Moraru.

Bere la discreție pentru alegători

Nu mare ne-a fost uimirea când am văzut că foarte aproape de secția de votare nr. 333 din Pietrari, funcționa un bar, care aparține societății SC MARNI SRL, unde se vindeau, fără jenă, băuturi alcoolice. Chiar în fața barului, oamenii stăteau nestingheriți cu berile în mână, fără a fi deranjați în vreun fel că încalcă legea. Un grup de tineri, care intenționau săvoteze, s-a „împiedicat” la cârciuma lui Andrei pentru a-și potoli „setea” cu câte o bere. „N-am votat încă , dar ne ducem noi până diseară. Ne mai consultăm și noi așa ca între bărbați, la o bere înainte de vot”, spunea un tânăr cu o sticlăîn brațe. La câțiva pași, un bătrânel stătea rezemat pe un scaun. Băuse deja o bere și se îndrepta spre bar pentru a mai cere încă una. Am întrebat-o pe barmana care erau de serviciu dacă știe că nu are voie săvândăbăuturi alcoolice în ziua de votare. Cu nonșalanță, ea ne-a spus: „Păi ce, doamnă, nouăni s-a spus că avem voie săvindem bere pentru că e produs alimentar, nicidecum băuturăalcoolică „. În fine, polițistul din comunăa binevoit să-și facă datoria și să-l amendeze pe proprietarul barului cu suma de 500 lei pentru că a încă lcat legea. Cât privește afișajul electoral ilegal, oamenii legii n-au avut curajul să-i amendeze pe liberali că , deh, ce să-i faci, sunt la guvernare.

Oteșani și Popești, aceeași poveste

Aceeași situație, am întâlnit și în localitățile Oteșani și Popești, unde oamenii, înainte de a-și exercita dreptul de vot, se opreau la cârciumăpentru a bea câte o bere. În comuna Oteșani, la doar câțiva metri de secția de votare, barul deschis îi îmbia pe oameni săintre săbea o bere înainte de a merge la vot. Am informat-o pe președinta secției de votare de ceea ce se întâmplă, și aceasta, împreunăcu un polițist, au mers în barul cu pricina unde au văzut cu ochii lor cum se vindeau băuturi alcoolice. Imediat, le-au cerut oamenilor săpărăsească barul. Nervoși, unii dintre ei au început săo înjure pe președinta secției de votare, spunându-i să-și vadăde treaba ei și sănu-i mai deranjeze pe ei. Numai intervenția polițistului din comunăi-a mai calmat pe scandalagii.

Bannere electorale în ziua votului

În mai tot județul, bannerele și afișele electorale nu au fost date jos nici măcar în ziua alegerilor. În mai multe localități, ne-am confruntat cu situații în care bannerele de mari dimensiuni ale PSD și PNL erau amplasate chiar lângă secțiile de votare. Atunci când le-au fost semnalate ilegalitățile, oamenii legii și președinții secțiilor de votare s-au făcut că plouă. Numai intervenția jurnaliștilor și a celor de la BEJ i-a mai mobilizat pe cei care ar trebui sărespecte legea. Președintele secției 181 pentru europarlamentare din Bujoreni, Vasile Enache, a pretins că nu a văzut bannerul PNL-ului, din cauza ceții. Noroc că a apărut soarele și l-a luminat, cerându-le celor de la primărie sădea jos bannerul. În schimb, președintele de la uninominal din Bujoreni susține că de mai multe zile le-a spus celor de la primărie săle dea jos, însă cei de la primărie l-au asigurat că sunt la mai mult de 500 m de secția de votare. lângă secția de votare 408 Tomșani, la nici 20 de metri pe un magazin erau lipite afișele PSD. „Nu le-am văzut. Noi suntem oameni serioși”, au afirmat membrii comisiei electorale, printre aceștia numărându-se și patroana magazinului. Amenda pentru afișaj electoral în ziua votului sau în apropierea secțiilor de votare este cuprinsăîntre 700 și 1000 de lei, însă din câte știm noi în județ nu s-a aplicat nicio astfel de amendă.

Ștampilă greșită la secția 45 din Râmnic

La secția nr. 45 pentru votul uninominal din Râmnicu Vâlcea pentru procesul electoral s-a folosit o ștampilăinscripționată”TATOV” în loc de „VOTAT”, în timp ce 200 de voturi au fost anulate la secția nr. 79 din Râmnicu Vâlcea. Unul dintre membrii secției pentru europarlamentare a aplicat ștampila de control pe fața, și nu pe spatele buletinului de vot așa cum prevede legea. O parte dintre buletinele respective au fost deja introduse în urna de vot, iar cele nefolosite au fost anulate.

Veteran de 93 ani, la vot

Deși prezența la urne în tot județul a fost foarte slabă, la Măldărești am întâlnit un bătrân de 93 ani, Pimen Deaconu, care a venit în toiag săvoteze. Bătrânul ne-a spus, foarte mândru, că nu a pierdut nicio votare de la Revoluție și până în prezent. Pe filele buletinului său identitate, îngălbenite de vreme, abia dacă mai încap ștampilele de control. Bătrânul a ținut morțiș săvoteze și pentru Parlamentul European: „Cu votul ăsta nu e de glumă. Trebuie sătrimitem în Europa cei mai buni oameni și noi poporul sădecidem”, a spus zâmbind bătrânul. Acesta locuiește în satul Măldărăștii de Sus, la o distanțăde 4 km de secția de votare și a fost adus cu mașina de nepotul său. În comuna vâlceană Măldărăști nu existădecât o singurăsecție de votare, secția 294, în localitate fiind înscriși pe listele electorale permanente 1.713 persoane. Cel mai îndepărtat sat este Telechești, situat la peste 8 km distanțăde secția de votare, dar până la orele amiezii din cele 116 persoane cu drept de vot, 63 deja votaseră.

Frâncu a amenințat oamenii PD din secțiile de votare

Ne-am convins, încă o dată, deși nu mai era cazul, că Emilian Frâncu este cel mai părtinitor și mai pe lângă lege lider de partid din Vâlcea. Frâncu nu s-a dezis de caracterul său infect și în ziua alegerilor, a umblat din secție în secție pentru a amenința membrii PD că vor avea dosare penale dacă le mai aratăalegătorilor unde trebuie săvoteze pentru referendum. El a țipat ca din gurăde șarpe și a proferat amenințări oamenilor de la PD din mai multe secții de votare. Spre exemplificare, redăm declarația lui Ion Zorlescu, membru în comisia de votare nr. 273 din Lăpușata: „Am fost amenințat de Frâncu în condițiile în care el e de trei ori mai ilegal decât mine. Nu știu ce i s-a părut lui și mi-a spus că n-am voie săle indic oamenilor unde e secția de votare. I-am explicat, într-adevăr unui alegător, unde sunt secțiile, atât pentru europarlamentare, cât și pentru votul uninominal. Frâncu a început sățipe și să-mi spunăcă pentru asta e pușcă rie. După el, ar fi trebuit să-i spun omului doar unde e secția pentru europarlamentare. Atunci, m-am enervat și i-am spus că el nu are ce că uta în secția de votare. Eu am martori că nu am făcut nimic ilegal, în schimb Frâncu nu avea ce că uta în secție. Cum adică , numai pentru el nu e lege? Din câte știu eu, Frâncu s-a luat de mai mulți membri ai PD din secțiile de votare. Și la secția 294 din Lăpușata, Frâncu a făcut la fel. Tot pe-al nostru l-a luat la rost. El avea ce avea cu votul uninominal. A zis că nu vrea săaudăde așa ceva”.

Hranăîn batjocoră pentru membrii comisiilor de votare

Membrii comisiilor din secțiile de votare s-au plâns de hrana care le-a fost distribuită: „Și-au bătut pur și simplu joc de noi. Ne-au aruncat într-o pungădouă pateuri, o chiflă, un corn cu ciocolată, o portocalăși o sticlăcu apăminerală. Mâncarea asta trebuia săne ajungătoatăziua! Era săuit. Ne-au dat și un cutitaș și o furculițăde plastic, poate săle mâncă m și pe astea”, se plângea un bărbat din secția de votare 151 din Săliște-Horezu.