Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Alarmăla cireși

Tăierile masive de cireși din pădurile din zona de nord a județului, au dus la dispariția cireșului păsăresc, specie care se mai găsește doar răzleț în locurile greu accesibile. Localnicii spun că furturile au început După anul 2000, când mai multe societăți comerciale au exploatat parchetele aflate în administrația ocoalelor silvice vâlcene, iar în paralel au încurajat furturile de cireși cumpărând lemnul de la hoții locali.

Hoții de cireși

Potrivit informatorilor noștri, firmele care au exploatat parchetele din zona localităților Voineasa, Câineni, Titești, Racovița i-au încurajat pe hoții locali de lemn de la care cumpără, îndeosebi, lemnul de cireș. Filierele sunt extrem de bine organizate, în așa fel încât sunt greu de depistat. Pe de o parte, sunt hoții locali, care vând cireșii acelor firme, iar pe de cealaltăparte sunt „megieșii” care au tăiat aproape toți cireșii din județul lor, iar acum trec muntele și taie de la noi. Ei acționeazămai mult noaptea și folosesc drumuri forestiere greu accesibile. Odatăce au trecut muntele, nici o autoritate din Vâlcea nu mai are ce săle facă pentru că nu au atribuții în alt județ. Păgubașii spun că în intervalul anilor 2001-2006 au întocmit doar câteva dosare penale pentru furt de material lemnos, însă nici unul dintre hoți nu au ajuns După gratii. Hoții vin cu scule foarte silențioase, trag mașini puternice lângă drum și încarcă rapid, După care trec granița județului.

Amintiri despre cireș

Reprezentanții Direcției Silvice Vâlcea spun că anul acesta nu au fost semnalate cazuri de tăieri ilegale de cireși în zona Racovița – Perișani – Titești, cu toate că polițiștii sunt în permanențăalertați de localnici despre astfel de cazuri. Unul din inspectorii silvici de la Inspectoratul teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) Vâlcea spune că , din anul 2006 și până acum, sesizările pădurarilor despre furturile de material lemnos s-au mai rărit și, din cauza că cireșul păsăresc crește împrăștiat, nu se mai găsește decât răzleț. „Pe lângă furturile masive de cireși au mai exploatat și cei care au fonduri în composesorate, ocoalele silvice și pădurarii. Ideea este că cireșul păsăresc nu se mai găsește decât în zonele greu accesibile, iar în zone muntoasădin nord aproape deloc, din cauzăcă lemnul lui este foarte valoros și se vinde bine la export” – ne-a declarat un pădurar din Voineasa care ne-a cerut confidențialitatea identității sale.

Raul Pop