Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Afaceri obscure la Politie

• Tranzacții imobiliare marca IJP Vâlcea • la sfârșitul anului trecut, prin redistribuire de la bugetul statului, IJP – Vâlcea a primit suma de 23 miliarde lei vechi, destinatăconstruirii-cumpărării de spații locative pentru sediile Poliției Rutiere, Poliției Brezoi și Poliției Titești • Imediat După cumpărarea primului imobil de la Râureni (cu suma de 9,1 miliarde lei, echivalentul la cursul zilei a 250.000 euro – 1.250 m.p. de teren) s-a trecut la cumpărarea spațiului locativ pentru noul spațiu al Poliției Brezoi, achiziționat cu suma exorbitantăde 10,5 miliarde lei vechi

 

Am încheiat anul jurnalistic 2006 cu publicarea unui articol prin care am informat opinia publică despre faptul că Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea a cumpărat un imobil situat la 4 km de municipiul Rm. Vâlcea, convenind cu vânzătorul suma de 9,1 miliarde lei. În acest imobil se va muta Serviciul Poliție Rutieră, acestuia fiindu-i afectat un teren curți-construcții, în supraFață de 1.249,79 mp și o casăde locuit, în supraFață construităde 165,93 mp. Deși proprietarul imobilului – CONSTANTIN PÎRJOL (CNP 1610830384214 – născut în că limănești) oferise spre vânzare locația aceasta agențiilor imobiliare locale cerând suma de 175.000 euro (în scă dere pânăla 150.000 euro), proprietatea a fost vândutăcu 250.000 euro – mai mult cu 100.000 euro – stârnind nedumeriri. Drept dovadă, văprezentăm un mesaj electronic primit în că suța de e-mail a paginii web a ziarului nostru. Ne-am așteptat săprimim răspuns la sesizare de la comanda IJP, dar am fost (și mai suntem, încă ) ignorați, fapt care ne creeazăcertitudinea că vânzarea ascunde o afacere. Ba mai mult, După semnalul nostru, vânzătorul a fost chemat de inspectorul șef – comisar șef Adrian Cazan și împreunăau convenit semnarea unui act adițional prin care vânzătorul Constantin Pîrjol se obligăsăasfalteze curtea imobilului și săconstruiască niște anexe – garaj, pentru adăpostirea mașinilor Poliției Rutiere. Tăcerea și actul adițional convenit, ne dau siguranțe că am nimerit în stupul cu viespi. Stoici și fărăputința de a ne apăra acum, ne așteptăm săfim „vizați” de destoinicii afaceriști deconspirați, dar ne îndreptăm speranța și spre prefectul Anuța Handolescu – reprezentantul guvernului în teritoriu – care va trebui săfacă luminăîn caz. Totodată, sperăm săaflăm și motivul pentru care s-au refuzat ofertele imobiliare ale Primăriei municipiului Rm. Vâlcea, acestea, în cazul acceptării, nesupunând bugetul MAI la cheltuieli inutile și evitând suspiciunea apariției vreunor acte de corupție.

O nouăsuspiciune de afacere

 

După retrocedarea mai multor imobile în județ în care funcționa, Inspectoratul Județean de Poliție s-a confruntat cu mari probleme privind spațiul locativ instituțional, fapt ce a determinat multiple cereri adresate ministrului Administrației și Internelor pentru soluționare. Administrația Gutău a rezolvat majoritatea problemelor ivite la Poliție, cum, de altfel, s-a oferit săajute și la rezolvarea situației Poliției Rutiere, dar, surprinzător, s-au evitat propunerile făcute de primarul Râmnicului. Pe acest fond, la sfârșitul anului trecut, prin redistribuire de la bugetul statului, IJP – Vâlcea a primit suma de 23 miliarde lei, destinatăconstruirii-cumpărării de spații locative pentru sediile Poliției Rutiere, Poliției Brezoi și Poliției Titești. Imediat După cumpărarea primului imobil (cu suma de 9,1 miliarde lei, echivalentul la cursul zilei a 250.000 euro – 1.250 mp de teren) s-a trecut la cumpărarea spațiului locativ pentru noul spațiu al Poliției Brezoi, semnându-se un act de vânzare-cumpărare în intravilanul orașului a unui teren în supraFață totalăde 897,73 mp și a unei case de locuit, în suprafața construităla sol de 182,39 mp, cu subsol, parter și etaj, plus anexe, pentru care s-a plătit suma de 10,5 miliarde lei, echivalentul a 309.000 euro. Vânzătorul se numește Popa Costel Cristinel (CNP 1760830380881, născut în Voineasa). Și în acest caz nedumirește ceva: având în vedere situația socialăși excedentul locativ din orașul Brezoi, cu acești bani se puteau construi două scă ri de bloc sau un sediu corespunzător, făcându-se și dotări ultramoderne. De ce s-a preferat tranzacția aceasta?

Concluzii

Pe prima paginăa ziarului se pot observa cele două imobile – sedii de Poliție – la care facem referire. La prima vedere, se constatăcă pentru imobilul din Râureni/Rm. Vâlcea s-au cheltuit tot cam atâția bani cât pentru cel din Brezoi. Dar cel de-al doilea este mult mai funcțional, are mai multe anexe și se aflăsituat într-o localitate unde prețurile de vânzare ale imobilelor sunt foarte mici. Atunci, pentru ce (sau cine) s-a perfectat vânzarea-cumpărarea proprietății cu suma de 309.000 euro în Brezoi? Dorim ca semnalul nostru săfie receptat așa cum trebuie și săse înțeleagăcă ne intereseazăcum este cheltuit banul public, nefiind indiferenți dacă se nasc monștrii financiari și se instaureazăcorupția. De aceea, în numele opiniei publice, așteptăm răspuns la cele prezentate, atât de la Inspectoratul de Poliție, cât și de la Prefectura Vâlcea.

Romeo Popescu