Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Adevărate focare de infecție

„Majoritatea medicilor primari din Râmnic au reușit să-și achiziționeze aparaturămedicalăperformantăși sădobândească competențăpentru a se folosi de ea. Numai că , nu același lucru îl putem spune și despre medicii din mediul rural. Din păcate, încă sunt serioase probleme cu sediile, calitatea și nivelul amenajării cabinetelor. Așadar, nici nu se poate pune problema de achiziționare de aparaturămedicală” – ne-a spus Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea

 

În urmăcu aproximativ o lună de zile, Casa de Asigurări de Sănăate (CAS) Vâlcea a demarat o serie de controale la toți furnizorii de servicii ce au contract cu instituția. Acțiunea este în plină desfășurare și urmeazăsăse termine la sfârșitul lunii iulie. La ora actuală, în Vâlcea nu mai puțin de nouăspitale, peste 50 de farmacii, 250 de cabinete de medicinăde familie, 9 stațiuni de recuperare balnearăși trei laboratoare de analize medicale beneficiazăde contracte cu CAS Vâlcea. Astfel, vor fi evaluate de reprezentanții Casei standardele referitoare la organizare, structura de personal, dotarea cu aparatură, asigurarea serviciilor și relația contractualăcu casa. Mai mult decât atât, vor fi urmărite și o serie de criterii de calitate privind numărul total de consultații acordate de unitatea de timp, numărul de rețete eliberate, valoarea medie a acestor rețete compensate și gratuite, precum și valoarea lor pe pacient. „Au fost evaluați aproape jumătate din furnizorii de servicii care au contracte cu noi. Prin aceste evaluări, urmărim săcreștem nivelul calității serviciilor de sănătate și să-l aducem la cel european” – ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Vâlcea, Dorel Constantinescu. Dacă la cabinetele medicale primare din municipiu nu au fost găsite nereguli mari, la cele din mediul rural situația este dezastruoasă. Medicii primari se confruntă cu reale probleme legate de amenajarea cabinetelor, alimentarea cu apăpotabilăși canalizare. La ora actuală, în județul Vâlcea existăcabinete medicale care sunt adevărate focare de infecție. „Majoritatea medicilor primari din Râmnic au reușit să-și achiziționeze aparaturămedicalăperformantăși sădobândească competențăpentru a se folosi de ea. Numai că , nu același lucru îl putem spune și despre medicii din mediul rural. Din păcate, încă sunt serioase probleme cu sediile, calitatea și nivelul amenajării cabinetelor. Așadar, nici nu se poate pune problema de achiziționare de aparaturămedicală” – ne-a mai spus Dorel Constantinescu. In acest sens, conducerea CAS Vâlcea trage un semnal de alarmăși îndeamnăautoritățile locale săacorde o mai mare importanțăacestei probleme.

Spitalul Județean, în control

CAS Vâlcea a trimis în teren două echipe de control, formate din inspectori sanitari. Una dintre ele își desfășoarăactivitatea în tot județul, iar cealalatănumai în Spitalul Județean. „Spitalul necesităo evaluare mult mai amplădeoarece este cea mai importantăunitate spitalicească din județ. Inspectorii vor urmări standardele referitoare la organizare, structurăde personal, informarea asiguraților, dotări, calitatea serviciilor medicale etc” – a conchis purtătorul de cuvânt al Casei. În cazul în care, la sfârșitul controlului, se vor constata deficiențe grave, ele vor fi prezentate conducerii unității spitalicești și se va acorda un timp pentru remedierea lor. După acea perioadă , dacă problemele nu vor fi rezolvate, este posibilăchiar rezilierea contractului cu CAS Vâlcea.