Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Absenta primarului Gutau a creat o stare de tensiune intre consilierii locali

         ” „lucrurile în Primăria Râmnicului sunt scă pate de sub control și cred că cei care conduc acum destinele municipiului trebuie să-și schimbe atitudinea. însă , atâta timp cât nu ai votul direct al cetățenilor cum îl are un primar, este greu să ai forța necesară . Constantin Monceanu nu are nici măcar forța reprezentată de cei opt consilieri liberali” ne-a spus consilierul social – democrat

 

         Într-un interviu acordat bisăptămânalului VOCEA VÂLCII, consilierul local PSD, Valer Tudor a făcut o serie de dezvăluiri referitoare la modul cum a fost administrat municipiul Rm. Vâlcea în ultima perioadă . Acesta ne-a mărturisit că absența primarului Mircia Gutău a creat o stare de tensiune între consilierii locali, pe care vicele Monceanu nu a știut să o stăpânească .  

 

” Rep.: Având în vedere că dumneavoastră sunteți în administrația locală de foarte mulți ani, cum percepeți actualul Consiliu Local al Râmnicului?

” Valer Tudor: Este o perioadă extrem de complicată ca și activitate a Consiliului Local Rm. Vâlcea. De când cei doi edili, primarul Mircia Gutău și viceprimarul Nicolae Dicu au fost arestați, situația s-a complicat foarte tare. Asta din cauza dorinței unora de a deveni primari, care și-au și anunțat candidatura la alegerile viitoare. Acest fapt a complicat lucrurile, pentru că atunci când se amestecă administrația cu politica, problemele sunt mai greu de disipat. Faptul că municipalitatea nu este în acest moment condusă de un primar autorizat și-a pus amprenta asupra a tot ceea ce înseamnă administrație locală. Viceprimarul Monceanu este într-o situație interimară și este obligat să administreze provizoriu, ceea ce e foarte dificil. Totodată, faptul că partidul pe care îl reprezintă, PNL, și-a ales un alt competitor la alegerile viitoare, iar dânsul rămâne în calitatea de viceprimar cu atribuții de primar, deci cu o susținere politică mai mică , îi complică existența și în același timp complică și firele în desfășurarea activității administrației locale. Nu poți să administrezi problemele curente fără a ține cont de programul de investiții pe care l-a propus primarul Râmnicului, Mircia Gutău, și care a fost aprobat la începutul anului de consilierii locali. Viceprimarul Monceanu s-a trezit în luna iulie că a rămas cu un program de investiții ce nu mai beneficia de susținerea celui care l-a promovat. Consilierii locali au început să lupte și mai pregnant, cei din opoziție au făcut opoziție și mai puternică , iar cei de la Putere nu s-au mai înțeles. Toate aceste lucruri au complicat și mai tare lucrurile în administrația locală. Din păcate, instanțele judecă torești la toate nivelurile nu au lămurit în niciun fel situația, iar Râmnicul nu avea nevoie de așa ceva.

” Rep.: Cum comentați faptul că o parte din banii ce erau destinați spre investiții, au fost folosiți de actualul executiv pentru subvențiile de că ldură?

V.T.: Punctul meu de vedere a rămas același ca și la ședința de consiliu când s-a propus modificarea bugetelor respective. Am fost împotriva acestei decizii din două motive. Unul dintre ele este că niciodată nu trebuie să schimbi destinația unor fonduri. După cum se știe, o parte din sumele alocate Scuarului Revoluției și celui din Nord au fost îndreptate spre subvențiile de că ldură. Au mai fost modifică ri și la investiția pentru că minul de bătrâni pe care Mircia Gutău îl promisese râmnicenilor și care a fost transformat ulterior în locuințe sociale. De asemenea, au mai fost alte câteva investiții că rora le-au fost diminuate sumele. Orice diminuare a unui program de investiții afectează dezvoltarea viitoare a localității. Atunci când s-a făcut propunerea de acordarea subvențiilor, eu nu am fost împotrivă și îmi mențin poziția. Aceste subvenții trebuie acordate, însă cu o mică diferențiere. Eu nu sunt de acord ca aceste subvenții să se adreseze tuturor, ci exclusiv celor care au nevoie. Din păcate, punctul meu de vedere a fost singular și nu a avut câștig de cauză.    

” Rep.: Vorbeați de faptul că orice proiect care s-a realizat în municipiu a fost aprobat de consilierii locali. De curând, au apărut, în diferite articole de presă, acuzații, ale unor consilieri locali, referitoare la investițiile prea mari făcute în Râmnic. De ce acești consilieri nu au ieșit atunci și o fac abia acum?

V.T.: Încă există această confuzie între atribuțiile primarului și cele ale consilierilor locali. Un consilier participă la aprobarea acestor investiții, prin votul său pozitiv sau negativ, atunci când i se propune să fie aprobată o listă de investiții. În lista respectivă se propun niște sume, însă efectuarea investiției propriu-zise o pune în aplicare primarul localității. Partea componentă a investiției, materialele, nivelul tehnic sau artistic nu este neapărat aprobat de consilieri. A ieși în mass-media să caracterizezi o licitație, spunând că este prea mare, este o reacție hazardată. Nu poți să-ți dai cu presupusul, atâta timp cât nu ai elementele care au stat la baza desfășurării investiției respective, ci iei numai ceea ce vezi pe teren și adaugi suma. Aceste lucruri trebuie analizate foarte bine și După aceea spui dacă este mare sau nu investiția. Cei care ies să facă declarații publice și nu au toate informațiile, ar face bine să fie mai rezervați.

Rep.: Ce părere aveți de atitudinea lui Ion Nicolae din ultimul timp?

V.T.: Şi pentru mine a fost o surpriză momentul în care a fost citit acel protest al funcționarilor publici din Primărie în plenul ședinței de Consiliu Local. Noi, consilierii, acționăm în anumite comisii. Eu, de exemplu, acționez în comisia juridică , iar lucrurile acolo sunt normale, ca întotdeauna. Ne adresăm funcționarilor publici, care sunt obligați să ne pună la dispoziție toate informațiile necesare, prin intermediul viceprimarilor. Faptul că în comisia de urbanism au fost anumite animozități care s-au creat și accentuat, înseamnă că acei funcționari care au semnat protestul au fost chiar atacați în demnitatea lor. Dacă funcționarii publici își vor duce la capăt amenințarea și nu vor mai participa la ședințele de Consiliu Local sau la comisiile de specialitate atâta timp cât se află sub presiune, va fi un lucru fatal pentru activitatea consilierilor. Hotărârile pe care le luăm au două segmente: pe de-o parte sunt rapoartele de specialitate ale funcționarilor publici care ne pun la dispoziție informațiile necesare pentru a lua o hotărâre în cunoștință de cauză, iar pe de altă parte sunt rapoartele comisiilor de specialitate întocmite de consilieri. Dacă ne lipsesc informațiile furnizate de funcționarii publici nu putem lua deciziile. Eu sper ca cei doi viceprimari să-și intre mai pregnant în atribuții și să medieze aceste conflicte.

” Rep.: Totuși dvs. ați lucrat atâția ani cu cei opt funcționari publici că rora Ion Nicolae le-a adus acuzații grave și îi cunoașteți foarte bine”¦

” V.T.: Din punctul meu de vedere, sunt niște funcționari excelenți. Ştiu acest lucru pentru că am participat la angajarea unora dintre ei pe vremea când eram viceprimar sau primar. Cred că această stare de tensiune a fost cauzată de politizarea excesivă a acestei perioade și nu o poate contesta nimeni. De asemenea, o serie de probleme care au venit din urmă și nu au fost stăpânite corespunzător, au tensionat mai mult atmosfera. Aici mă refer la situația salubrizării municipiului, unde societatea Rosal a pierdut licitația și a câștigat-o După aceea în justiție. Dacă această problemă nu este gestionată bine, situația municipiului se va complica și mai tare. Mai mult, După pierderea diferitelor procese au început să zboare acuzațiile. Funcționarii publici spun că nu le-au fost create condiții pentru a câștiga procesele, iar unii consilieri atestă faptul că instituția nu a fost reprezentată corespunzător. Lucrurile sunt scă pate de sub control și cred că cei care conduc acum destinele municipiului trebuie să-și schimbe atitudinea. însă , atâta timp cât nu ai votul direct al cetățenilor cum îl are un primar, este greu să ai forța necesară . Constantin Monceanu nu are nici măcar forța reprezentată de cei opt consilieri liberali. Câte dintre hotărârile care au fost supuse de actualul viceprimar cu atribuții de primar în ultimele luni de zile au primit aprobarea consilierilor liberali? Foarte puține”¦ Asta ridică foarte multe semne de întrebare”¦

” Rep.: Din postura dvs. de consilier al opoziției, considerați că liberalii sau democrații din Consiliul Local al Râmnicului își fac jocurile în primărie?

V.T.: Da, cu siguranță. Sunt evidente în ultima perioadă , cu pregnanță de când Mircea Gutău este în imposibilitate de a-și exercita mandatul. Interesele celor două partide pleacă de la dorința lor de a ieși cât mai mult în față, pentru a obține o poziție cât mai favorabilă în ochii râmnicenilor. De aici au plecat foarte multe neînțelegeri. La ora actuală, Alianța D.A. are 16 consilieri municipali.          Niciodată nu s-a  mai întâmplat ca două partide politice să aibă o asemenea putere în Consiliul Local. Eu sunt la al patrulea mandat în Consiliul Local, de la primele alegeri din 1992 și până la ultimele din anul 2004, și o spun în cunoștință de cauză. Este un lucru extrem de favorabil pentru ei, însă din păcate se transformă pe zi ce trece într-unul nefavorabil. Nu reușesc să ducă la capăt niște proiecte ale primarului Râmnicului, deși fac parte din echipa lui. Ar trebui ca proiectele executivului să treacă fluierând, nu să le respingă ei între ei.

Claudia Stanciu