Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

A izbucnit un nou scandal politic

retragerea trupelor românești din Irak, motiv de ceartăîn sânul CSAT-ului ” miniștrii liberali ai Afacerilor Externe și Finanțelor au votat invers decât premierul Tăriceanu ” vicepreședintele ONFL, Svetlana Preoteasa susține retragerea sprijinului politic celor doi miniștri

     O nouă criză politică a fost declanșatăla ședința Consiliului Suprem de Apărare a Îării (CSAT), de vineri, 30 iunie a.c., când, din nou, președintele Traian Băsescu și premierul Tăriceanu s-au aflat pe poziții diametral opuse. că lin Popescu Tăriceanu și ministrul Apărării, Teodor Atanasiu, au venit la ședința CSAT cu propunerea de retragere a trupelor românești din Irak. Propunerea a fost discutată la punctul doi, când a fost discutat documentul pus pe tapet joia trecutăde liberali, prin care se cerea retragerea țării noastre din Irak. Documentul a fost respins, singurii care au votat pentru fiind tocmai inițiatorii: premierul că lin Popescu Tăriceanu și ministrul Apărării, Teodor Atanasiu. Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Îării sunt: ministrul Apărării Naționale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiției, ministrul Industriei și Resurselor, ministrul Finanțelor Publice, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, șeful Statului Major General și consilierul prezidențial pentru securitate națională. Șocul liberalilor a fost votul negativ al ministrului Afacerilor Externe și al ministrului Finanțelor privind retragerea trupelor românești din Irak. După ședință, România urmeazăsămenținăîn continuare circa 600 de militari în Irak.

     Războiul palatelor

     Premierul că lin Popescu Tăriceanu a explicat săptămâna trecutăcă decizia retragerii trupelor din Irak a fost luata După o analizăatentăa situației, având în vedere pierderile îngrijorătoare de vieți omenești în rândul celor care participăla misiuni în străinătate. De asemenea, primul ministru a spus a fost luatăîn calcul tendința țărilor UE de a se retrage din Irak, menționând recenta decizie a Italiei, sub comanda că reia se aflau soldații români în Irak. Președintele Traian Băsescu a calificat declarațiile făcute de premier și de ministrul Apărării Naționale drept un „atentat grosolan la interesul național”. El spune că solicitarea trimisă de MApN de retragere a trupelor din Irak este una ilegală, deoarece, conform legii, doar premierul are acest drept.

     Svetlana Preoteasa susține retragerea sprijinului politic pentru cei doi miniștri

     Svetlana Preoteasa, vicepreședintele Organizației Naționale a Femeilor Liberale (ONFL) susține că celor doi miniștri care au votat împotriva unei decizii luate la nivelul conducerii centrale a PNL trebuie săli se retragăsprijinul politic: „Orice partid politic are dreptul să-și exprime punctul de vedere cu privire la politica internăși externăa României, acest drept fiind garantat de Constituție. Din punctul meu de vedere, ministrul Athanasiu este îndreptățit săcearăun calendar de retragere a trupelor, mai ales că noi nu avem încă un asemenea calendar. Nu s-a cerut retragerea trupelor din Irak mâine, ci întocmirea unui calendar pentru retragerea unor contingente începând cu 1 ianuarie 2007. Prezența noastrăîn Irak nu are nici o legăturăcu integrarea în structurile europene, ținând cont că sunt țări precum Franța și Germania care nu au participat deloc cu trupe, iar Bulgaria și-a retras deja trupele din Irak. Votul pe care l-au acordat în cadrul CSAT miniștrii Afacerilor Externe și de Finanțe trebuie săfacă obiectul discuției BEX-ului național pentru că atunci când un ministru susținut de un partid politic nu respectăhotărârile luate de că tre Biroul Național, în mod normal, trebuie săi se retragăsprijinul politic”.