Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

‘A fi director al Spitalului a fost si va ramane o provocare pentru mine’

         ” spune managerul Maternității Vâlcea, Cristian Colța

 

           Zilele trecute, în cadrul unui interviu managerul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Vâlcea, medic Cristian Colța ne-a destăinuit care sunt realizările și nerealizările sale de când este managerul unității. De asemenea, acesta ne-a mărturisit că dacă era pus în situația de a alege între a fi manager și a fi medic, ar fi renunțat imediat la postul de conducere. 

           Rep.: De un an și jumătate de când sunteți managerul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Vâlcea, care sunt realizările dumneavoastră?

           Cristian Colța: Continuarea reabilitării spitalului prin fondurile alocate de Consiliul Județean Vâlcea, ceea ce s-a materializat în crearea unor rezerve. Am încercat și cred că am reușit, ca din acele cinci-șase paturi care erau în salon, să le reîmpart și să creez câte un grup sanitar în fiecare salon. Deci, am desființat acele saloane cu multe paturi și cu grup sanitar la capătul salonului, care era greu de întreținu și nu erau nici igienice, și am făcut rezerve cu câte patru paturi și cu duș și W.C. în salon. De asemenea, prin fondurile proprii ale spitalului am creat două grupuri sanitare la urgențe. Mai mult, am făcut două saloane, iar la unul lucrările sunt în curs de finalizare, pentru pacientele care doresc un confort sporit. Prin taxa pe care aceste paciente o vor achita, vor aduce venituri suplimentare spitalului. Asta nu înseamnă că în celelalte saloane sunt condiții improprii. La ora actuală, pot spune că Spitalul de Obstetrică Ginecologie Vâlcea este unul dintre cele mai bine organizate spitale din țară . În țară sunt șase maternități, iar noi avem implementat sistemul 100% de „rooming in”, mamă și copil în același salon. Copilul de la naștere, din primele două ore este pus cu mama în salon. S-a mai creat la etajul șase o secție de terapie intensivă a prematurilor. Faptul că suntem o maternitate de interes județean, preluăm toate cazurile grave din tot județul. De asemenea, am demarat lucrările pentru schimbarea tuturor conductelor de termoficare care datează de 25 de ani.

           Rep.: Ce v-ați fi dorit să realizați și nu ați reușit până acum?

           C.C.: Dotarea cu aparatură. Datorită lipsei de fonduri nu am reușit să aducem aparatură performantă. Ceea ce avem la ora actuală datează de prin anii Î80, mă refer la laborator. Cea mia mare dorință a mea a fost să achiziționăm o trusă de latoroscopie. Având un laborator performant și o aparatură de ultimă generație la blocul operator, vom fi capabili să facem orice fel de operație. De ce spun asta? Pentru că personalul Spitalului de Obstetrică Ginecologie Vâlcea este foarte bine pregătit. Deci, din punct de vedere al personalului eu consider că la ora actuală este cel mai mare atuu al nostru. Am făcut toate demersurile necesare și la minister și la Direcția de înzestrare cu aparatură și deocamdată suntem cuprinși pe lista lor de așteptare. Sperăm ca în curând să rezolvăm și această problemă

           Rep: Nu de mult timp ați reușit să instalați un sistem informațional în spital. Ce ne puteți spune despre acesta?

           C.C.: Da, și sunt foarte mulțumit de acest sistem. La nivelul fiecă rei secții există un calculator prin care se înregistrează pacientele care sunt pe secția respectivă, tratamentele și procedurile care se efectuează. Toate calculatoarele, de la farmacie, biroul de internări, magazia, secțiile sunt conectate la un server care este la informaticianul spitalului. Programul achiziționat este agreat de Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea, iar toate datele pornesc din serverul nostru că tre casă. La ora actuală, se tinde ca în toate spitalele din țară să fie instalat un astfel de sistem informațional.

           Rep.: Ce părere aveți de noile legi ale lui Nicolaescu prin care se specifică că managerii de spitale nu mai au voie să practice meseria, în cazul în care aceștia sunt medici?

           C.C.: În legea asta există o nuanță. Spune că spitalele cu peste 400 de paturi care au manageri medici nu mai au voie să continue activitate medicală. Managerii care conduc spitale mai mici, sub 400 de paturi, au timp să practice și meseria de medic. Cei ai spitalelor mai mari nu mai au timp să facă și altceva în afara administrării unității. Așadar, nu se putea ca un manager cum este cel al Spitalului Județean să facă două treburi nici una bună. Să fie și medic și manager este imposibil, pentru că pur și simplu nu-ți permite timpul. Din fericire eu mă încadrez la categoria managerilor care conduc spitale sub 400 de paturi. Și atunci, pot să practic și activitatea medicală.

           Rep.: Ipotetic vorbind, ce ați fi ales dacă spitalul avea mai mult de 400 de paturi? Manager sau medic?

           C.C.: Fără discuție, nu aș putea renunța niciodată la activitatea mea medicală. Dacă eram condiționat, sub nici o formă nu aș fi rămas managerul maternității. O viață întreagă am muncit pentru a fi medic și este meseria mea de bază. A fi director al Spitalului de Obstetrică Ginecologie Vâlcea a fost și va rămâne o provocare pentru mine. Am dorit să fac ceva bine și să realizeze ceva bun pentru comunitate, pentru vâlceni și pentru spital. Efectiv este o provocare pe care vreau să o fac cât mai bine, însă fără să neglijez activitatea mea de medic.

           Rep.: Care a fost cel mai șocant caz din activitatea dumneavoastră de până acum?

           C.C.: Nu pot spune că sunt cazuri șocante. Fiecare caz în sine este un deosebit, la fel ca și fiecare pacient. Ca medic, trebuie să pui suflet pentru fiecare pacient.

Claudia Stanciu