Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

42 de copii cu handicap psihic crează dihonie la Școala nr. 13

După ce au fost mutați de la Grădinița nr. 6,

„Nici unul din acești copii nu are aviz pentru învățământ de masă. Am ajuns într-o situație în care consider că toată lumea vrea să-și rezolve anumite probleme, anumite interese. Acești copii stau în majoritatea timpului la semafor în Ostroveni și în piața din Ostroveni la cerșit”, a spus directorul Școlii nr. 13, Ion Gherghinaru ” mai mult, Ion Gherghinaru spune că tinerii normali rămân cu traume După ce-i văd pe cei cu dizabilități într-o criză, când se tăvălesc pe jos și urlă” „Oriunde se poate întâmpla săspargăun geam, sărupăo planșăsau sădistrugăo bancă . Așa cum i se poate întâmpla și unui copil normal în orice școală. Noi trebuie sărespectăm legea și drepturile copilului, iar integrarea tinerilor cu dizabilități în învățământul de masăeste o necesitate, pentru că ei trebuie socializați”, a spus în replică Gheorghe Stanciu, adjunctul ISJ Vâlcea

În urmăcu câteva săptămâni, 42 de copii cu handicap psihic ce proveneau de la Centru de Educație IncluzivăBăbeni au fost duși, pentru a-și desfășura orele speciale, la Grădinița Nr. 6 din Ostroveni. Decizia i-a aparținut inspectorului adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vâlcea, Gheorghe Stanciu. Atunci, primarul municipiului Mircea Gutău, s-a împotrivit acestei decizii și a somat Inspectoratul să-i mute într-un loc adecvat pentru ei. „Nu voi accepta niciodatăca într-o grădinițăde copii normali săfie aduse persoane cu handicap psihic. În primul rând că acest lucru îi poate crea un complex copilului cu handicap. Mai mult, este de ajuns un moment de neatenție din partea unui cadru didactic pentru ca un copil cu handicap psihic să-i facă vreun rău celui normal care nu are decât 3-4 ani. Numai o minte bolnavăar fi putut să-i ducă pe acei tineri la Grădinița nr. 6” – spunea edilul – șef. În cele din urmă, copii cu dizabilități au fost mutați. Decizia inițialăa Inspectoratului a vizat ca orele claselor speciale de a V-a și a VI-a săse desfășoare la Școala Nr. 13 din Rm. Vâlcea, iar copiii cu dizabilități din clasele VII și VIII au fost mutați la Școala Nr. 10, cu scopul de a se integra în societate și de a primi o educație corespunzătoare. Dacă la început, fiecă rei școli îi erau repartizate câte două clase, acum toți copiii au ajuns la Școala Nr. 13.

Discuții aprinse

Mutarea tinerilor cu dizabilități la Școala Nr. 13 a creat un adevărat război între directorul unității de învățământ, Ion Gherghinaru și conducerea Direcției Generale de asistență Socialăși pentru Protecția Copilului (DGASPC) Vâlcea. Luni, 19 noiembrie a.c., cele două părți au fost chemate de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Bușe, la ședința operativăpentru a rezolva problema. Cu această ocazie, directorul școlii, Ion Gherghinaru, s-a plâns că au început să-i plece elevii din școalădin cauza copiilor cu dizabilități, care nu fac altceva decât sădistrugătot din unitate și săfure. „În primul rând, vreau săvăspun că Școala nr. 13 este într-o metodăeducațională, desfășuratăstep-by-step, în care copiii intrăla ora 8.00 în unitate și pleacă la ora 13.00. Am acceptat situația în speranța că va fi rezolvatăși am avut discuții cu toți cei implicați pentru a găsi o soluție care săne convinătuturor. În momentul de Față , eu sunt obligat să-mi apăr instituția. Este o problemăde imagine În acest moment imaginea școlii este total nefavorabilă, iar de patru săptămâni ne pleacă copiii din școală. Acești copii cu dizabilități ne-au distrus planșele, mobilierul, lucru pe care noi l-am arătat celor de la Centrul de Plasament, iar ei ne-au spus că e normal. Acum două săptămâni au rămas nesupravegheați, au intrat în sala de sport și le-au furat celorlalți copii banii. Nu este posibil așa ceva Nici unul din acești copii nu are aviz pentru învățământ de masă. Am ajuns într-o situație în care consider că toată lumea vrea să-și rezolve anumite probleme, anumite interese. Acești copii stau în majoritatea timpului la semafor în Ostroveni și în piața din Ostroveni la cerșit” – a spus directorul unității de învățământ. Mai mult, Ion Gherghinaru spune că tinerii normali rămân cu traume După ce-i văd pe cei cu dizabilități în criză, când se tăvălesc pe jos și urlă.

Directorul școlii, acuzat de discriminare

În replică , directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea, l-a acuzat pe managerul școlii de discriminare. El spune că printr-o scurtăanaliză, poți descoperi că tinerii normali ce provin din familii, fac mai multe acte de indisciplină decât cei cu dizabilități. Mai mult decât atât, Nicolae Badea a mărturisit că tinerii din fiecare clasăsunt supravegheați de câte doi profesori. „Și cei din familie fură, și cei din familie distrug sau produc acte de violență. Dacă zice domnul director că se face de-a joaca învățământul special, vreau săvăîntreb clasa de specialădin cadrul școlii dumneavoastrăface orele tot de-a joaca? Noi vrem săle asigurăm un viitor acestor copii și să-i integrăm în societate, în concordanțăcu principiile nediscriminării și cu cerințele europene. Au și ei drepturile lor. Vreau săvăspun că astăzi (luni, 19 noiembrie) am primit o adresăde la Autoritatea Naționalăpentru Drepturile Copilului care spune că tinerii cu dizabilități trebuie integrați în grupe sau clase din învățământul obișnuit. Ați prezentat situația domnule director în așa fel încât ați făcut pe toată lumea săcreadăcă tot ce se întâmplărău în școalăfac copiii noștri. Nu facem nicio presiune asupra nimănui. Dar este discriminatoriu să-i urcă m în autobuze pe copii să-i ducem fie la Vlădești, fie la Băbeni și să-i separăm de societate” – a spus directorul DGASPC Vâlcea, Nicolae Badea.

Inspectorul adjunct Stanciu aruncă mâța moartă-n curtea altuia

Cel care a generat toată această problemădin cauza incapacității sale de a lua o decizie corectăeste inspectorul adjunct al ISJ Vâlcea, Gheorghe Stanciu. El a fost cel care i-a mutat pe copiii cu dizabilități dintr-o parte în alta, precum și cel care a fost desemnat de Inspectorat săse ocupe de acest caz. La ședința de care făceam vorbire, în loc să-și asume responsabilitatea pentru faptele și incompetența sa, Gheorghe Stanciu a dat vina pe primarul Mircea Gutău. El îl acuzăpe edilul – șef al Râmnicului că s-a implicat în procesul educațional, ceea ce nu este câtuși de puțin adevărat. „Trebuie sărecunoaștem că Inspectoratul a fost inconsecvent în decizii. Este într-adevăr o discriminare să-i muți pe copiii la școala din Vlădești, când ei au Școala Nr. 13 mai aproape. Oriunde se poate întâmpla săspargăun geam, sărupăo planșăsau sădistrugăo bancă . Așa cum i se poate întâmpla și unui copil normal în orice școală. Noi trebuie sărespectăm legea și drepturile copilului, iar integrarea tinerilor cu dizabilități în învățământul de masăeste o necesitate, pentru că ei trebuie socializați. Totul s-a întâmplat și din cauza amestecului primarului Gutău care a făcut abuz de putere și s-a băgat în procesul instructiv – educativ. S-a dus el și a spus că nu dădrumul la Grădinița nr. 6 până ce tinerii cu dizabilități nu vor fi mutați de acolo” – a spus Gheorghe Stanciu. O atitudine fairplay a avut-o inspectorul general al ISJ vâlcea, Gheorghe Ciucă , care a declarat că , din cauza faptului că se poartădiscuții referitoare la unitățile școlare care sunt administrate de primărie, i se părea corect ca la discuție săfie prezent și primarul Mircea Gutău. Bineînțeles că Gheorghe Stanciu nu a fost de acord, afirmând că Gutău nu este proprietarul unităților, iar școlile sunt domeniu public. În cele din urmă, nu a fost găsitănicio soluție, conducerea ISJ Vâlcea a promis săfacă o evaluare a spațiilor libere de la Școala Nr. 10 pentru a vedea dacă pot fi mutate acolo două clase (VII și VIII).

Scandal cu iz politic

La un moment dat, în cadrul ședinței, directorul Școlii Nr. 13, Ion Gherghinaru l-a acuzat pe inspectorul adjunct al ISJ, Gheorghe Stanciu, că face presiuni asupra sa pentru a-și da demisia. „Trebuie sărecunoaștem că sunt interese personale în toată această problemădin partea celor de la Inspectorat. Acolo inspectorii sunt membrii PNL, iar eu sunt PSD. De mai multe ori, inspectorul adjunct Stanciu mi-a cerut să-mi dau demisia” – a spus Gherghinaru. Acuzațiile acestuia au fost infirmate de conducerea Inspectoratului Școlar, care spune că directorul a exagerat. Inspectorul general Gheorghe Ciucă a recunoscut însăcă i-a dat un ultimatum managerului școlii, deoarece acesta refuza să-i mai primească în școalăpe tinerii cu dizabilități. „La sfârșitul săptămânii trecute, directorul Gherghinaru ne-a trimis o adresăîn care ne înștiința că a luat decizia irevocabilăde a nu mai primi în școalăcopiii cu dizabilități. El ne-a spus că nu va ține cont de ce am decis noi, cei de la Inspectorat. Atunci i-am dat telefon și i-am dat un ultimatum pentru că altfel nu mămai înțelegeam cu el. Din păcate, directorul a dat o interpretare politică acestei convorbiri telefonice, deși nu era cazul. Dacă vroiam ca sănu mai fie director, nu-i dădeam în septembrie decizie de continuare pe același post, deși îi expirase mandatul. Trebuie săînțeleagăcă face discriminare, un lucru extrem de grav, pentru că toți copii au acces egal la educație” – ne-a declarat Gheorghe Ciucă .