Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

2.500 de vâlceni și-au luat arme

În 2004, când a fost promulgată, legea privind regimul armelor și a muniției a  creat o serie de controverse datorităprevederilor sale. În lege este prevăzut faptul că orice persoanăcare a împlinit 18 ani, poate să-și cumpere o armă, doar pe baza buletinului de identitate. Este vorba, însă , despre pistoale cu gaz sau cu bile de cauciuc, destinate autoapărării și care nu produc leziuni mai grave decât vânătăile.  De asemenea, legea mai prevede și că acela care își dorește o armătrebuie săplătească o taxăde 2 milioane lei vechi și săfacă dovada, cu o adeverințămedicală, că nu este bolnav psihic.

Niciun parlamentar sau primar din Vâlcea nu are pistol

În evidența Biroului de arme, explozivi, substanțe toxice, din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție  figurează1.693 de persoane care dețin 2.557 de arme, de diferite categorii și calibre. Cele mai multe (1.992) sunt de vânătoare, 448 sunt pistoale cu gaze și bile de cauciuc, 62 sunt arme de tir, iar 6 de panoplie care se aflăîn muzee. Pistoale cu glonț pentru autoapărare au voie sădeținădoar demnitarii, primarii, care probabil nu cunosc această prevedere a legii, întrucât niciun primar sau conducă tor administrativ nu are pistol. De asemenea, mai pot deține arme procurorii și foștii polițiști care-și încheie activitatea cu merite deosebite. Chiar dacă nu ies la pensie, plini de glorie, foștii polițiști au dreptul săînchirieze o armăde la unitatea în care au profesat. Parlamentarii și primarii care dețin arme sunt obligați prin lege ca la încheierea mandatului săpredea pistoalele pe care le-au avut. Pentru ca o persoanăsădeținăo armăletală, trebuie, în primul rând săfie membru vânător într-o organizație de profil legal constituită. Apoi trebuie săsusținăun test psihologic, să-și verifice starea de sănătate și săîși plătească , la zi, cotizația de membru-vânător. Celui care își pierde această calitate,  i se ridică arma și trebuie săurmeze un curs de utilizare a armei la finalul că ruia susține examen și primește diplomă. Înainte de a da un permis de port-armă, polițiștii verifică dacă solicitantul este în conflict cu cineva, dacă are probleme familiale și dacă fost condamnat la o pedeapsămai mare de un an de închisoare pentru infracțiuni legate de regimul armelor sau pentru braconaj. Dacă deținătorul unei arme este în curs de urmărire penalăindiferent de infracțiune, polițiștii îi ridică arma până la clarificarea situației.

Vor fi luate amprente de la toate armele

„Conform Legii 295/2004 verificarea dosarelor deținătorilor de arme se face o datăla 5 ani. În 2008, toate persoanele din această categorie trebuie săsusținătestul psihologic, să-și facă fișa medicalăși săvinăla noi cu dosarul pentru avizare. până atunci însă vom organiza o acțiune amplăîmpreunăcu criminaliștii. Fiecare om va veni la poliție cu pușca și cu cinci cartușe și va executa foc într-o cuvăspecialăși în poligon. Datele vor fi introduse în calculator iar în cazul în care este găsit un glonț sau chiar un tub noi vom ști cu ce armăa fost tras. Acțiunea de identificare va începe imediat ce vom primi dispozitivul în care se executăfoc. Pe această cale îi avertizăm pe toți posesorii de arme că dacă își folosesc arma în alte împrejurări decât cele pentru care au luat-o vor fi amendați cu o amendăcuprinsăîntre 20 și 50 milioane lei, iar arma le va fi confiscată”, ne-a declarat comisarul șef Constantin Marin, șeful Biroului AEST. Chiar dacă au grijăsă-și ținăarmele încuiate în fișete metalice, iar muniția separat, tot asiguratăvânătorii, le pot pierde foarte ușor. E suficient săuite să-și plătească lunar cotizația pentru ca la sfârșitul anului asociațiile săle retragăcalitatea de membri. La sfârșitul anului trecut, mai mulți vânători din județul nostru au fost excluși din organizațiile de vânătoare. Tot conform legii vânătorii își pot pierde armele și dacă nu respectăreglementările din domeniu. Nu pot scoate puștile din cutiile metalice decât în situația în care participăla o partidăde vânătoare autorizatăcând sunt chemați la poliție pentru vizăsau cercetări, sau când le duc la armurier, pentru reparații. Același regim se aplică și pădurarilor, care trebuie să-și anunțe superiorii și săaibăaprobarea acestora, pentru fiecare deplasare în teren, cu pușca asupra lor. Cel mai greu este de verificat câți dintre deținătorii de arme respectăîntocmai legea, întrucât polițiștii Biroului AEST abia fac Față activităților curente de la sediul IPJ și, în nici un caz, n-au timp săcontroleze fiecare persoanăîn parte.

Alin Mitroi