Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ziua Imnului Național, sărbătorită cu mare fast în Parcul Zăvoi

Spectacol aviatic

DISTRACÎIE. Timp de șase zile, râmnicenii s-au putut plimba cu balonul captiv, au asistat la spectacol de acrobații aviatice și la o lansare de parașutiști cu fumigene și steagul tricolor. Mai mult decât atât, cei mai îndrăzneți dintre ei au participat la un concurs de plăcinte, ei alegându-se cu premii substanțiale

An de an, la sfârșitul lunii iulie, municipalitatea organizeazăZilele „Imnului Național” sau Zilele Râmnicului, cum râmnicenii obișnuiesc să-i mai spunăacestei manifestări. Anul acesta, sărbătoarea a fost mai spectaculoasăca niciodată. În perioada 24-29 iulie 2009, mii de râmniceni au mers în Parcul Zăvoi, pe stadion și în centrul municipiului, pentru a se plimba cu balonul captiv, pentru a asista la un spectacol aviatic, a participa la un concurs de plăcinte, dar și pentru a-și vedea artiștii favoriți care au fost invitați să-i încânte cu muzica lor. Una dintre surprizele pregătite de primarul Mircea Gutău a fost un balon captiv cu aer cald, care a făcut ascensiuni în Parcul Zăvoi, în zilele de sâmbătăși duminică . Mai mult decât atât, sâmbătă, 25 iulie a.c., pe principalele străzi ale Râmnicului, oamenii au putut admira parada celor mai frumoase și mai vechi mașini de epocă , primarul Mircea Gutău dorind, astfel, săreaducă aerul vremurilor de demult.

Autoritățile vâlcene au defilat pe străzi de Ziua Imnului

Ultima zi de sărbătoare a fost miercuri, 29 iulie a.c., când râmnicenii au sărbătorit pe străzile orașului Ziua Imnului Național. După cum bine se știe, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima oarăîn Parcul Zăvoi din Râmnic, pe 29 iulie 1848. Interzis de regimul comunist, „Deșteaptă-te, române!” a fost desemnat imnul național al României în ianuarie 1990. La primele ore ale dimineții, autoritățile locale, liderii politici, dar și zeci de râmniceni s-au strâns în fața primăriei pentru a porni într-un alai pe străzile Râmnicului. Prima oprire a coloanei oficiale conduse de primarul Mircea Gutău, președintele Consiliului Județean Vâlcea, Ion Cîlea, prefectul Remus Grigorescu și parlamentarii vâlceni a fost la Biserica „Toți Sfinții”, unde câțiva preoți au sfințit drapelul. Următorul popas a fost în fața Casei Memoriale „Anton Pann”, unde actorii Teatrului „Ariel” au prezentat un moment din istoria României. Marșul a continuat, ultima oprire fiind în parcul Zăvoi. Acolo, un sobor de preoți a ținut o slujbăreligioasă, urmatăde discursurile reprezentanților administrației locale și de intonarea Imnului Național. Finalul manifestărilor a fost cel mai așteptat moment, municipalitatea pregătind un spectacol de acrobații aviatice, dar și o lansare de parașutiști ce aveau în mâini fumigene și steagul României. „La sfârșitul a șase zile pline de manifestări, unele dintre ele complet inedite la nivelul municipiului, cred că pot considera că programul pregătit pentru sărbătorirea Zilei Imnului Național a fost unul reușit, care s-a bucurat de aprecierea a mii de râmniceni și a oaspeților din țară și de peste hotare. Doresc pe această cale sămulțumesc celui mai important partener al organizatorilor acestor evenimente: publicul din Râmnicu Vâlcea. Succesul unui astfel de program, pe care îl consider unul îndrăzneț, era condiționat de participarea unui număr cât mai mare de spectatori. Am avut bucuria săvăd mii de oameni care au vizionat spectacolele pregătite pentru ei, care au participat activ la evenimente, care s-au bucurat de surprizele pregătite pentru ei, dând dovadăde spirit civic, având în permanențăo conduităexemplară, bucurându-se, așa cum se cuvine, de sărbătorirea unuia din cele mai importante simboluri ale națiunii noastre – Imnul național. Sunt convins că râmnicenii, care acum 161 de ani intonau, pentru prima datăîntr-un cadru oficial, cântecul „Deșteaptă-te, române!”, ar fi fost mândri de strămoșii lor din zilele acestea, văzându-i că se bucurăși că le cinstesc, așa cum se cuvine, memoria” – a spus primarul municipiului Rm. Vâlcea, Mircea Gutău.