Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Zarurile au fost aruncate

Încet, încet, viața vâlcenilor și a românilor, în general, începe săreintre în normal. Campania electoralăa luat sfârșit, cel puțin până la toamnăcând vom avea alt mare tam-tam pentru alegerile parlamentare, când partidele și membrii acestora se vor bate din nou în săbii și buzdugane.

Dar până la acele momente mai avem câteva luni de respiro. Deocamdată, toți combatanții au trecut la analizele rezultatelor obținute în urma alegerilor locale. Unii sunt foarte mândri și bucuroși de ceea ce au obținut, alții au lăsat nasul în pământ. Cei care au avut demnitate și si-au dat seama că nu fac Față concurenței acerbe, și-au dat demisia. La Vâlcea, avem doar un sigur caz, cel al președintelui organizației PNL de la Horezu.

Cel mai important eveniment politic al săptămânii ce tocmai a început este alegerea vicepreședinților Consiliului Județean Vâlcea. Timp de mai multe zile, s-au făcut tot felul se speculații despre cine vor fi norocoșii nominalizați pentru vicepreședinte al CJ. Numele cele mai vehiculate au fost cele ale pesedistului Dumitru Persu și al democrat-liberalului, Romulus Bulacu. Cei doi au cele mai mari șanse săajungăvicepreședinți ai CJ, având în spate susținerea fermăa celor două partide. Dacă protocolul semnat între PSD și PD-L este respectat de toți consilierii, atunci alegerea celor doi devine doar o simplăformalitate.

Există, însă , unele personaje politice care nu înțeleg că au pierdut. Cei mai supărați sunt liderii PNL, care deși au obținut rezultate bune la județ, e adevărat nu pe măsura așteptărilor lor, ar fi vrut sa ia totul. Dar în viațăchiar nu poți săcâștigi mereu. Iar în politică , nici atât. Pe un plan sau altul pierzi, existăun echilibru, chiar dacă se spune adesea că învingătorul ia totul. Poate, la un moment dat, învingătorul de azi este chiar perdantul de mâine. Acest aspect l-au cam uitat liderii PNL, în special Emilian Frâncu. Ceea ce nu înțeleg eu, este un alt aspect. că nu privesc înfrângerea cu fruntea sus. Frâncu nu înțelege că zarurile au fost aruncate și face tot felul de manevre de parcă ar mai putea schimba ceva.

Liderul PNL plătește tribut infatuării, vanității și grandomaniei pe care le-a afișat de când este președintele PNL Vâlcea. În toate trebuie săexiste simțul măsurii. Când simți că nu poți face Față unor situații, când simți că te depășesc evenimentele, lasălocul altuia mai bun. Asta nu a înțeles Emilian Frâncu și, de aceea, vâlcenii l-au taxat la vot și s-a clasat pe locul trei, După Cîlea și Jurcan. Destinul devine umilitor câteodată. Acum, vrea cu tot dinadinsul ca Buican săajungăvicepreședinte. Am toată admirația pentru acest tânăr politician, care a dovedit că se poate face și un altfel politică , dar, din păcate, face parte dintr-un partid, ai că rui lideri nu mai au ce că uta în conducerea județului. Frâncu nu-l mai poate ajuta pe Buican, chiar dacă se dăde ceasul morții.

De fapt, Frâncu îl susține acum pe Cristian Buican pentru că a înțeles că pierde o poziție importantăîn conducerea județului și nu pentru că l-ar avea la inimă. Odatăcu pierderea vicepreședinției, Frâncu rateazăun sprijin important pentru cei 26 de primari liberali, care se pot oricând reorienta politic. De aceea, este atât de disperat Mandea încât lanseazătot felul de diversiuni stupide, cum este aceea privitoare la sprijinirea PSD pentru a obține două posturi de vicepreședinți. Mai mult decât atât, din tabăra liberalăam aflat că duminică dimineața Frâncu a plecat la București să-i cearăsprijinul președintelui Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu. Deputatul liberal intenționa săajungă, împreunăcu Olteanu, la Mircea Geoanăpentru a-i expune situația de la Vâlcea. Mai exact, săcerșească un post de vicepreședinte al CJ. Ceea ce nu a aflat încă Frâncu este faptul că Geoanăeste la curent cu tot ceea ce se întâmplă, ba, mai mult decât atât, și-a dat girul pentru alianța politică de la CJ Vâlcea dintre PSD și PD-L. Frâncu repetăistoria din 2004, când disperat că nu a reușit sănegocieze pentru el funcția de președinte al CJ, înjosindu-se într-atât încât a fost în stare să-i adreseze lui Corneliu Vadim Tudor, o epistolălacrimogenă, în care îi aducea un munte de osanale. A pierdut atunci și va pierde și de această dată. Servilismul dăuneazăgrav personalității.

În altăordine de idei, având experiența mandatelor trecute, pot spune că locuitorii acestui județ s-au săturat de vorbe goale, fără conținut, s-au săturat de sloganuri pompoase, care nu prind absolut deloc la electorat. Ei vor fapte. Fapte care sa demonstreze că cineva, „acolo sus”, se gândește la binele lor și la viitor, că pune în practică proiectele de care s-a tot vorbit atâția ani de zile, dar care există, cele mai multe dintre ele, doar pe hârtie. Dacă într-adevăr se vrea ceva bun pentru vâlceni, atunci e timpul ca politicienii sărevinăcu picioarele pe pământ. Definitiv.